Najlepšia a najrýchlejšia fazuľová polievka z konzervy
Vždy keď mám doma konzervu fazule a neviem, čo rýchlo uvariť, siahnem po tomto recepte. Je to pre mňa najlepšia a najrýchlejšia fazuľová polievka. Vďaka jednému jednoduchému triku je krásne hustá aj bez zápražky. Je to poctivá, sýta a voňavá polievka, ktorú máte na stole za pol hodinu.
1. Príprava zeleniny. Cibuľu nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte nahrubo. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
2. Príprava základu. V stredne veľkom hrnci na zmesi oleja a masla orestujte cibuľu a mrkvu dosklovita (asi 5 minút).
3. Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte ich horúcou vodou a osoľte. Priveďte do varu.
4. Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 12–15 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké.
5. Dochutenie. K uvareným zemiakom pridajte paradajkový pretlak, čierne korenie a korenie Khmeli Suneli (alebo jeho náhradu). Dobre premiešajte.
6. Pridajte scedenú fazuľu z konzervy, premiešajte a nechajte všetko spolu jemne prevariť ďalších 5 minút.
7. Zahustenie (dôležitý trik!). Hrniec odstavte z plameňa. Ponorným mixérom alebo pučidlom na zemiaky polievku zopárkrát krátko "prebehnite" a roztlačte časť zemiakov a fazule. Polievka sa tak krásne prirodzene zahustí.
8. Nakoniec do polievky vmiešajte prelisovaný cesnak a nasekaný koriander (alebo petržlenovú vňať). Ochutnajte a v prípade potreby ešte dosoľte.
Poznámky
1. Čím nahradiť Khmeli Suneli? Toto gruzínske korenie má špecifickú, bylinkovo-orieškovú chuť. Ak ho nezoženiete, môžete si namiešať vlastnú zmes z ½ ČL sušenej saturejky, ½ ČL majoránky a štipky mletého senovkového semienka. Alebo ho jednoducho nahraďte len majoránkou.2. Zahusťovanie bez múky. Trik s čiastočným rozmixovaním alebo roztlačením polievky je geniálny. Škrob zo zemiakov a fazule ju krásne zahustí bez potreby akejkoľvek zápražky alebo múky. Polievka tak zostane ľahká a zdravá.