Search

Najlepšia domáca mäsová nátierka: RECEPT na poctivú dobrotu do pohára

domáca mäsová nátierka
domáca mäsová nátierka

Obsah receptu

Publikované: 7. júla 2025, 16:00 | Aktualizované: 17. septembra 2025, 19:05

Nie je nič lepšie ako otvoriť si pohár poctivej domácej nátierky, ktorá chutí presne tak, ako má – plná mäsa, zeleniny a bez zbytočných konzervantov. Zabudnite na kupované paštéty a pripravte si túto delikatesu, ktorá je nielen fantasticky chutná, ale vďaka správnemu postupu sterilizácie vám vydrží v špajzi celé mesiace. Je to ideálny spôsob, ako si vytvoriť zásoby na chladnejšie dni. Skvelá na raňajky s čerstvým chlebom, na rýchlu večeru alebo ako pohostenie pre návštevu, ktoré vždy zožne úspech.

Príprava domácej mäsovej nátierky nie je zložitá, no vyžaduje si dôslednosť, najmä pri sterilizácii. Práve tá je kľúčom k trvanlivosti a bezpečnosti produktu. S naším podrobným návodom, ktorý kladie dôraz na osvedčený postup opakovanej sterilizácie, to však zvládnete bez problémov. Odmenou vám bude pohár plný čistej chuti, ktorý budete mať vždy poruke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas sterilizácie: 90 minút (1. deň) + 60 minút (2. deň)
  • Počet porcií/kusov: cca 7 pohárov (s objemom 500 ml)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1500 g prerasteného bravčového bôčika (bez kože a kostí)
  • 1000 g bravčového pliecka
  • 400 g cibule
  • 400 g mrkvy
  • 5-7 strúčikov cesnaku (podľa veľkosti a chuti)
  • 1,5 PL dochucovadla Vegeta (alebo iného obľúbeného zeleninového dochucovadla)
  • 1 ČL soli (plus ďalšia podľa chuti)
  • ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia

Postup prípravy

Príprava zmesi:

  1. Pripravíme si mäso a zeleninu. Bravčový bôčik aj pliecko nakrájame na menšie kocky, aby sa nám ľahšie mleli. Cibuľu, mrkvu a cesnak očistíme.
  2. Všetko spolu – kúsky bôčika, pliecka, cibuľu, mrkvu aj cesnak – zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pre jemnejšiu nátierku môžeme zmes zomlieť aj dvakrát.
  3. Do zomletej zmesi pridáme dochucovadlo Vegeta, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame rukami alebo vareškou, aby sa chute rovnomerne prepojili.

Plnenie pohárov:

  1. Pripravíme si čisté, vysterilizované zaváracie poháre (cca 7 kusov s objemom 500 ml) a viečka. Mäsovou zmesou plníme poháre, pričom ju priebežne utláčame, aby v nej neboli vzduchové bubliny. Poháre plníme približne 2 cm pod okraj.
  2. Okraje pohárov dôkladne očistíme papierovou utierkou a pevne uzavrieme viečkami.

Bezpečná sterilizácia (kľúčový krok!):

  1. TOTO JE NAJDÔLEŽITEJŠÍ KROK PRE BEZPEČNOSŤ! Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Na ňu poukladáme naplnené poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby siahala do 2/3 výšky pohárov.
  2. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vodu privedieme k miernemu varu. Od bodu varu sterilizujeme presne 90 minút. Voda musí celý čas jemne bublať. Po uplynutí času vypneme oheň a poháre necháme v hrnci s vodou úplne vychladnúť do druhého dňa (cca 24 hodín).
  3. Na druhý deň proces zopakujeme. V prípade potreby dolejeme vodu do pôvodnej výšky. Opäť privedieme k miernemu varu a tentoraz sterilizujeme presne 60 minút.
  4. Po druhej sterilizácii poháre opatrne vyberieme z hrnca, otočíme ich hore dnom na utierku a necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté poháre uskladníme na tmavom a chladnom mieste (špajza, pivnica).

Videorecept

Tipy

  1. Ak si chcete časť zmesi vychutnať hneď, nemusíte ju zavárať. Zo surovej zmesi vytvarujte placky a opečte ich na panvici z oboch strán ako fašírky. Sú výborné s varenými zemiakmi a kyslou uhorkou.
  2. Pre pikantnejšiu verziu rada do zmesi pridávam aj lyžičku mletej červenej papriky (sladkej alebo pálivej) alebo štipku chilli. Nátierka tak získa krásnu farbu a šmrnc.
  3. Okrem klasického podávania s chlebom a cibuľou je táto nátierka výborná aj ako základ na rýchlu omáčku na cestoviny. Stačí ju na panvici rozohriať s trochou paradajkového pretlaku a vody z cestovín.
  4. Tesne pred plnením do pohárov môžem do zmesi primiešať aj nasekané čerstvé bylinky, napríklad majoránku alebo petržlenovú vňať. Dodajú nátierke ďalšiu vrstvu chuti.

Výroba domácich mäsových konzerv je návratom k poctivým tradíciám. S touto nátierkou budete mať vždy po ruke kvalitné a chutné jedlo bez kompromisov. Dúfam, že vám náš bezpečný postup prinesie radosť a plnú špajzu dobrôt!

Recept vychádza z verzie od УХ ТЫ,КУХНЯ, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

Varíme s Láskou