Search

Najlepšia čokoládová torta, akú som kedy jedla. Fantasticky krémová a vláčna vďaka pudingovej plnke.

Čokoládová torta s pudingovým krémom
Čokoládová torta s pudingovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 22. septembra 2025, 04:30

Poviem to na rovinu – toto je jedna z najlepších čokoládových tôrt, aké som kedy ochutnala. Nie je to žiadna suchá piškóta. Tajomstvo spočíva v božskej, extra krémovej a bohatej pudingovej plnke, ktorá udrží celú tortu neuveriteľne vláčnu a šťavnatú. Je to absolútna čokoládová rozprávka.

Aj keď vyzerá a chutí ako z luxusnej cukrárne, jej príprava nie je vôbec zložitá. S naším overeným receptom na korpus a detailným postupom ju zvládnete hravo. Pripravte sa na vlnu komplimentov od každého, kto ju ochutná!

Ako sa robí najlepšia čokoládová torta?

Upečte nadýchaný kakaový korpus zo 4 vajec. Uvarte hustý pudingový krém so žĺtkami a čokoládou, ktorý po vychladnutí zašľaháte do masla. Vychladnutý korpus prerežte na 3 pláty, navlhčite mliekom, naplňte krémom a celú tortu polejte lahodnou čokoládovou ganache polevou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 40 min (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 30 min
  • Počet porcií: 1 torta (Ø 24 cm, 12-16 porcií)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 520 kcal/porcia
  • Trend: Sviatočné pečenie

Potrebujeme

Nadýchaný kakaový korpus (Ø 24 cm)

  • 4 ks vajec (izbovej teploty)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 20 g kvalitného kakaa
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 4 PL horúcej vody
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva

Extra krémová pudingová plnka

  • 12 ks vaječných žĺtkov
  • 700 ml mlieka
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky čokoládového pudingu v prášku (spolu 74 g)
  • 100 g horkej čokolády (min. 50%)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru

Čokoládová poleva (Ganache)

  • 500 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 300 g horkej čokolády (min. 50%)
  • cca 100 ml mlieka (na navlhčenie korpusu)

Postup prípravy

  1. Pečenie korpusu. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (Ø 24 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky nemastite.
  2. Celé vajcia šľahajte s kryštálovým cukrom na vysokých otáčkach do bledej, hustej peny. Trvá to asi 8-10 minút.
  3. Postupne na najnižších otáčkach prišľahajte olej a horúcu vodu.
  4. V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do vaječnej peny.
  5. Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  6. Príprava pudingového základu. Do hrnca nalejte 500 ml mlieka a dajte ho variť. V miske metličkou rozmiešajte žĺtky, cukor a pudingové prášky so zvyšnými 200 ml studeného mlieka na hladkú zmes.
  7. Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte žĺtkovú zmes a uvarte hustý puding.
  8. Odstavte z plameňa a ihneď do horúceho pudingu nalámte 100 g čokolády. Miešajte, kým sa nerozpustí.
  9. Puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  10. Dokončenie krému. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do bledej peny. Po lyžiciach doň postupne zašľahajte úplne vychladnutý pudingový základ.
  11. Príprava polevy. Smotanu zohrejte tesne pod bod varu. Zalejte ňou nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a potom vymiešajte do hladkej lesklej ganache. Nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť.
  12. Vyskladanie torty. Vychladnutý korpus prerežte na 3 rovnaké pláty.
  13. Spodný plát položte na podnos, zľahka ho navlhčite mliekom a natrite polovicou krému.
  14. Prikryte druhým plátom, opäť navlhčite a natrite druhou polovicou krému.
  15. Prikryte vrchným plátom, ktorý tiež navlhčite. Boky torty zarovnajte a dajte ju na 30 minút do chladničky.
  16. Vychladenú tortu polejte mierne hustou ganache polevou, ktorú rozotrite aj po bokoch.
  17. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako prerezať korpus bez nehody? Na prerezanie korpusu použite dlhý zúbkovaný nôž (na chlieb) alebo cukrársku niť. Najprv si nožom po obvode jemne naznačte rezy a až potom ho prerežte úplne. Korpus musí byť stopercentne vychladnutý.
  2. Krém bez zrazenia. Kľúčom k hladkému maslovému krému je, aby mali maslo aj pudingový základ úplne rovnakú, izbovú teplotu. Ak by bol puding príliš studený z chladničky, maslo by sa mohlo zraziť.

Jednoduché variácie

  • Ovocné prekvapenie: Medzi vrstvy krému môžete pridať tenké plátky banánu alebo potrieť korpusy tenkou vrstvou kyselkavého ríbezľového džemu. Dodá torte sviežosť.
  • Kávová verzia: Korpusy navlhčite silnou vychladnutou kávou zmiešanou s lyžičkou rumu namiesto mlieka. Torta získa luxusný nádych pre dospelých.

Výsledkom je honosná a pritom dostupná torta, ktorá chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Pred krájaním ponorte nôž do horúcej vody a utrite, rezy budú krásne čisté.

Recept vychádza z verzie od Domaći Recepti, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty