Poviem to na rovinu – toto je jedna z najlepších čokoládových tôrt, aké som kedy ochutnala. Nie je to žiadna suchá piškóta. Tajomstvo spočíva v božskej, extra krémovej a bohatej pudingovej plnke, ktorá udrží celú tortu neuveriteľne vláčnu a šťavnatú. Je to absolútna čokoládová rozprávka.
Aj keď vyzerá a chutí ako z luxusnej cukrárne, jej príprava nie je vôbec zložitá. S naším overeným receptom na korpus a detailným postupom ju zvládnete hravo. Pripravte sa na vlnu komplimentov od každého, kto ju ochutná!
Ako sa robí najlepšia čokoládová torta?
Upečte nadýchaný kakaový korpus zo 4 vajec. Uvarte hustý pudingový krém so žĺtkami a čokoládou, ktorý po vychladnutí zašľaháte do masla. Vychladnutý korpus prerežte na 3 pláty, navlhčite mliekom, naplňte krémom a celú tortu polejte lahodnou čokoládovou ganache polevou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 40 min (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 30 min
- Počet porcií: 1 torta (Ø 24 cm, 12-16 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 520 kcal/porcia
- Trend: Sviatočné pečenie
Potrebujeme
Nadýchaný kakaový korpus (Ø 24 cm)
- 4 ks vajec (izbovej teploty)
- 120 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 20 g kvalitného kakaa
- 4 PL rastlinného oleja
- 4 PL horúcej vody
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Extra krémová pudingová plnka
- 12 ks vaječných žĺtkov
- 700 ml mlieka
- 5 PL kryštálového cukru
- 2 balíčky čokoládového pudingu v prášku (spolu 74 g)
- 100 g horkej čokolády (min. 50%)
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
Čokoládová poleva (Ganache)
- 500 ml smotany na šľahanie (33%)
- 300 g horkej čokolády (min. 50%)
- cca 100 ml mlieka (na navlhčenie korpusu)
Postup prípravy
- Pečenie korpusu. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (Ø 24 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky nemastite.
- Celé vajcia šľahajte s kryštálovým cukrom na vysokých otáčkach do bledej, hustej peny. Trvá to asi 8-10 minút.
- Postupne na najnižších otáčkach prišľahajte olej a horúcu vodu.
- V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do vaječnej peny.
- Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Príprava pudingového základu. Do hrnca nalejte 500 ml mlieka a dajte ho variť. V miske metličkou rozmiešajte žĺtky, cukor a pudingové prášky so zvyšnými 200 ml studeného mlieka na hladkú zmes.
- Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte žĺtkovú zmes a uvarte hustý puding.
- Odstavte z plameňa a ihneď do horúceho pudingu nalámte 100 g čokolády. Miešajte, kým sa nerozpustí.
- Puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Dokončenie krému. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do bledej peny. Po lyžiciach doň postupne zašľahajte úplne vychladnutý pudingový základ.
- Príprava polevy. Smotanu zohrejte tesne pod bod varu. Zalejte ňou nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a potom vymiešajte do hladkej lesklej ganache. Nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť.
- Vyskladanie torty. Vychladnutý korpus prerežte na 3 rovnaké pláty.
- Spodný plát položte na podnos, zľahka ho navlhčite mliekom a natrite polovicou krému.
- Prikryte druhým plátom, opäť navlhčite a natrite druhou polovicou krému.
- Prikryte vrchným plátom, ktorý tiež navlhčite. Boky torty zarovnajte a dajte ju na 30 minút do chladničky.
- Vychladenú tortu polejte mierne hustou ganache polevou, ktorú rozotrite aj po bokoch.
- Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako prerezať korpus bez nehody? Na prerezanie korpusu použite dlhý zúbkovaný nôž (na chlieb) alebo cukrársku niť. Najprv si nožom po obvode jemne naznačte rezy a až potom ho prerežte úplne. Korpus musí byť stopercentne vychladnutý.
- Krém bez zrazenia. Kľúčom k hladkému maslovému krému je, aby mali maslo aj pudingový základ úplne rovnakú, izbovú teplotu. Ak by bol puding príliš studený z chladničky, maslo by sa mohlo zraziť.
Jednoduché variácie
- Ovocné prekvapenie: Medzi vrstvy krému môžete pridať tenké plátky banánu alebo potrieť korpusy tenkou vrstvou kyselkavého ríbezľového džemu. Dodá torte sviežosť.
- Kávová verzia: Korpusy navlhčite silnou vychladnutou kávou zmiešanou s lyžičkou rumu namiesto mlieka. Torta získa luxusný nádych pre dospelých.
Výsledkom je honosná a pritom dostupná torta, ktorá chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Pred krájaním ponorte nôž do horúcej vody a utrite, rezy budú krásne čisté.
Recept vychádza z verzie od Domaći Recepti, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
