Fantasticky krémová čokoládová torta s pudingovou plnkou
Poviem to na rovinu – toto je jedna z najlepších čokoládových tôrt, aké som kedy ochutnala. Nie je to žiadna suchá piškóta. Tajomstvo spočíva v božskej, extra krémovej pudingovej plnke, ktorá udrží celú tortu neuveriteľne vláčnu. Je to absolútna čokoládová rozprávka.
2balíčky2 balíčky čokoládového pudingu v prášku(spolu 74 g)
100g100 g horkej čokolády(min. 50%)
100g100 g zmäknutého masla
100g100 g práškového cukru
Čokoládová poleva (Ganache):
500ml500 ml smotany na šľahanie(33%)
300g300 g horkej čokolády(min. 50%)
100mlcca 100 ml mlieka(na navlhčenie korpusu)
Pokyny
Kakaový korpus:
1. Pečenie korpusu. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (Ø 24 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky nemastite.
2. Celé vajcia šľahajte s kryštálovým cukrom na vysokých otáčkach do bledej, hustej peny. Trvá to asi 8-10 minút.
3. Postupne na najnižších otáčkach prišľahajte olej a horúcu vodu.
4. V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do vaječnej peny.
5. Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Pudingový krém a poleva:
6. Príprava pudingového základu. Do hrnca nalejte 500 ml mlieka a dajte ho variť. V miske metličkou rozmiešajte žĺtky, cukor a pudingové prášky so zvyšnými 200 ml studeného mlieka na hladkú zmes.
7. Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte žĺtkovú zmes a uvarte hustý puding.
8. Odstavte z plameňa a ihneď do horúceho pudingu nalámte 100 g čokolády. Miešajte, kým sa nerozpustí.
9. Puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
10. Dokončenie krému. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do bledej peny. Po lyžiciach doň postupne zašľahajte úplne vychladnutý pudingový základ.
11. Príprava polevy. Smotanu zohrejte tesne pod bod varu. Zalejte ňou nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a potom vymiešajte do hladkej lesklej ganache. Nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť.
Vyskladanie torty:
12. Vychladnutý korpus prerežte na 3 rovnaké pláty.
13. Spodný plát položte na podnos, zľahka ho navlhčite mliekom a natrite polovicou krému.
14. Prikryte druhým plátom, opäť navlhčite a natrite druhou polovicou krému.
15. Prikryte vrchným plátom, ktorý tiež navlhčite. Boky torty zarovnajte a dajte ju na 30 minút do chladničky.
16. Vychladenú tortu polejte mierne hustou ganache polevou, ktorú rozotrite aj po bokoch.
17. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Poznámky
1. Ako prerezať korpus bez nehody? Na prerezanie korpusu použite dlhý zúbkovaný nôž (na chlieb) alebo cukrársku niť. Najprv si nožom po obvode jemne naznačte rezy a až potom ho prerežte úplne. Korpus musí byť stopercentne vychladnutý.2. Krém bez zrazenia. Kľúčom k hladkému maslovému krému je, aby mali maslo aj pudingový základ úplne rovnakú, izbovú teplotu. Ak by bol puding príliš studený z chladničky, maslo by sa mohlo zraziť.