Hľadáte recept na rýchlu, ľahkú a absolútne návykovú prílohu, ktorá premení každé jedlo na delikatesu? Táto fantastická cesnaková cuketa inšpirovaná Španielskom je presne to, čo potrebujete. Je hotová za pár minút, plná sviežej chuti a taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samostatne. Zabudnite na varené zemiaky, toto je váš nový letný hit!
Celé kúzlo spočíva v krátkom a intenzívnom opečení cukety a v lahodnej zmesi čerstvých byliniek a cesnaku, ktorá sa pridáva až na záver. Vďaka tomu si cuketa zachová chrumkavosť a bylinky nestratia svoju prenikavú arómu.
Ako sa robí najlepšia cesnaková cuketa?
Hrubšie plátky cukety nasoľte a nechajte 30 minút vypotiť, potom ich dôkladne osušte. Na panvici na olivovom oleji ich z oboch strán krátko opečte dozlatista. V tej istej panvici potom veľmi krátko orestujte zmes nasekaného cesnaku, kôpru a petržlenovej vňate a navrstvite ju na opečenú cuketu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút + 30 minút odležanie
- Čas varenia: 5 minút
- Počet porcií: 4 (ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia
Potrebujeme
- 2 stredne veľké cukety
- 6 strúčikov cesnaku
- 1/2 zväzku čerstvého kôpru
- 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL soli (na odvodnenie)
- 1 ČL zmesi sušenej papriky (napr. sladká, údená)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 4 PL olivového oleja
Postup prípravy
Príprava cukety a byliniek
- Cukety umyte, odrežte im konce a nakrájajte ich na kolieska hrubé približne 1,5 cm.
- Plátky rozložte na tanier alebo do sitka, rovnomerne ich posypte 1 ČL soli a nechajte 30 minút odstáť, aby pustili prebytočnú vodu.
- Medzitým si najemno nasekajte cesnak, kôpor a petržlenovú vňať. Všetko spolu zmiešajte v malej miske.
- Po 30 minútach cuketové plátky dôkladne osušte papierovými utierkami. Tento krok je kľúčový, aby sa cuketa na panvici opiekla a nedusila.
- Osušené plátky v miske zmiešajte so zmesou sušenej papriky a mletým čiernym korením.
Opekanie a dokončenie
- Na veľkej panvici rozohrejte na stredne silnom plameni približne 3 lyžice olivového oleja.
- Do horúceho oleja poukladajte plátky cukety v jednej vrstve tak, aby sa neprekrývali.
- Opekajte veľmi krátko, len asi 20-30 sekúnd z každej strany, kým nechytia peknú zlatistú farbu.
- Opečené plátky vyberajte a ukladajte na servírovací tanier. Podľa potreby opakujte s ďalšou dávkou cukety.
- Keď máte všetku cuketu opečenú, znížte plameň na minimum. Do tej istej panvice pridajte poslednú lyžicu oleja.
- Vložte pripravenú zmes cesnaku a byliniek a za stáleho miešania ju restujte len asi 30 sekúnd, kým sa neuvoľní vôňa. Dávajte pozor, aby cesnak nezhnedol.
- Voňavú bylinkovú zmes ihneď navrstvite na teplé plátky cukety a môžete podávať.
Videorecept
Tipy
- Pre extra sviežosť pokvapkajte hotovú cuketu pár kvapkami citrónovej šťavy.
- Namiesto zmesi paprík môžete použiť len údenú papriku pre výraznejšiu dymovú arómu.
- Táto cuketa je fantastická príloha ku grilovanému mäsu, rybám alebo len tak s čerstvou bagetou.
Tento jednoduchý recept vás prenesie priamo do slnečného Španielska a stane sa vašou obľúbenou letnou pochúťkou. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Frische Rezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
