Search

Najlepšia cesnaková cuketa na španielsky spôsob – túto prílohu budete robiť celé leto

Cesnaková cuketa
Cesnaková cuketa

Obsah receptu

Publikované: 17. júla 2025, 07:00

Hľadáte recept na rýchlu, ľahkú a absolútne návykovú prílohu, ktorá premení každé jedlo na delikatesu? Táto fantastická cesnaková cuketa inšpirovaná Španielskom je presne to, čo potrebujete. Je hotová za pár minút, plná sviežej chuti a taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samostatne. Zabudnite na varené zemiaky, toto je váš nový letný hit!

Celé kúzlo spočíva v krátkom a intenzívnom opečení cukety a v lahodnej zmesi čerstvých byliniek a cesnaku, ktorá sa pridáva až na záver. Vďaka tomu si cuketa zachová chrumkavosť a bylinky nestratia svoju prenikavú arómu.

Ako sa robí najlepšia cesnaková cuketa?

Hrubšie plátky cukety nasoľte a nechajte 30 minút vypotiť, potom ich dôkladne osušte. Na panvici na olivovom oleji ich z oboch strán krátko opečte dozlatista. V tej istej panvici potom veľmi krátko orestujte zmes nasekaného cesnaku, kôpru a petržlenovej vňate a navrstvite ju na opečenú cuketu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút + 30 minút odležanie
  • Čas varenia: 5 minút
  • Počet porcií: 4 (ako príloha)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia

Potrebujeme

  • 2 stredne veľké cukety
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1/2 zväzku čerstvého kôpru
  • 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 ČL soli (na odvodnenie)
  • 1 ČL zmesi sušenej papriky (napr. sladká, údená)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 PL olivového oleja

Postup prípravy

Príprava cukety a byliniek

  1. Cukety umyte, odrežte im konce a nakrájajte ich na kolieska hrubé približne 1,5 cm.
  2. Plátky rozložte na tanier alebo do sitka, rovnomerne ich posypte 1 ČL soli a nechajte 30 minút odstáť, aby pustili prebytočnú vodu.
  3. Medzitým si najemno nasekajte cesnak, kôpor a petržlenovú vňať. Všetko spolu zmiešajte v malej miske.
  4. Po 30 minútach cuketové plátky dôkladne osušte papierovými utierkami. Tento krok je kľúčový, aby sa cuketa na panvici opiekla a nedusila.
  5. Osušené plátky v miske zmiešajte so zmesou sušenej papriky a mletým čiernym korením.

Opekanie a dokončenie

  1. Na veľkej panvici rozohrejte na stredne silnom plameni približne 3 lyžice olivového oleja.
  2. Do horúceho oleja poukladajte plátky cukety v jednej vrstve tak, aby sa neprekrývali.
  3. Opekajte veľmi krátko, len asi 20-30 sekúnd z každej strany, kým nechytia peknú zlatistú farbu.
  4. Opečené plátky vyberajte a ukladajte na servírovací tanier. Podľa potreby opakujte s ďalšou dávkou cukety.
  5. Keď máte všetku cuketu opečenú, znížte plameň na minimum. Do tej istej panvice pridajte poslednú lyžicu oleja.
  6. Vložte pripravenú zmes cesnaku a byliniek a za stáleho miešania ju restujte len asi 30 sekúnd, kým sa neuvoľní vôňa. Dávajte pozor, aby cesnak nezhnedol.
  7. Voňavú bylinkovú zmes ihneď navrstvite na teplé plátky cukety a môžete podávať.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra sviežosť pokvapkajte hotovú cuketu pár kvapkami citrónovej šťavy.
  2. Namiesto zmesi paprík môžete použiť len údenú papriku pre výraznejšiu dymovú arómu.
  3. Táto cuketa je fantastická príloha ku grilovanému mäsu, rybám alebo len tak s čerstvou bagetou.



Tento jednoduchý recept vás prenesie priamo do slnečného Španielska a stane sa vašou obľúbenou letnou pochúťkou. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Frische Rezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty