Hľadáte recept na rýchlu, ľahkú a absolútne návykovú prílohu, ktorá premení každé jedlo na delikatesu? Táto fantastická cesnaková cuketa inšpirovaná Španielskom je presne to, čo potrebujete. Je hotová za pár minút, plná sviežej chuti a taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samostatne. Zabudnite na varené zemiaky, toto je váš nový letný hit!
1. Cukety umyte, odrežte im konce a nakrájajte ich na kolieska hrubé približne 1,5 cm.
2. Plátky rozložte na tanier alebo do sitka, rovnomerne ich posypte 1 ČL soli a nechajte 30 minút odstáť, aby pustili prebytočnú vodu.
3. Medzitým si najemno nasekajte cesnak, kôpor a petržlenovú vňať. Všetko spolu zmiešajte v malej miske.
4. Po 30 minútach cuketové plátky dôkladne osušte papierovými utierkami. Tento krok je kľúčový, aby sa cuketa na panvici opiekla a nedusila.
5. Osušené plátky v miske zmiešajte so zmesou sušenej papriky a mletým čiernym korením.
Opekanie a dokončenie:
6. Na veľkej panvici rozohrejte na stredne silnom plameni približne 3 lyžice olivového oleja.
7. Do horúceho oleja poukladajte plátky cukety v jednej vrstve tak, aby sa neprekrývali.
8. Opekajte veľmi krátko, len asi 20-30 sekúnd z každej strany, kým nechytia peknú zlatistú farbu.
9. Opečené plátky vyberajte a ukladajte na servírovací tanier. Podľa potreby opakujte s ďalšou dávkou cukety.
10. Keď máte všetku cuketu opečenú, znížte plameň na minimum. Do tej istej panvice pridajte poslednú lyžicu oleja.
11. Vložte pripravenú zmes cesnaku a byliniek a za stáleho miešania ju restujte len asi 30 sekúnd, kým sa neuvoľní vôňa. Dávajte pozor, aby cesnak nezhnedol.
12. Voňavú bylinkovú zmes ihneď navrstvite na teplé plátky cukety a môžete podávať.
Poznámky
1. Pre extra sviežosť pokvapkajte hotovú cuketu pár kvapkami citrónovej šťavy.2. Namiesto zmesi paprík môžete použiť len údenú papriku pre výraznejšiu dymovú arómu.3. Táto cuketa je fantastická príloha ku grilovanému mäsu, rybám alebo len tak s čerstvou bagetou.