Toto je TOP recept na tú najlepšiu rýchlu Bolonskú omáčku, akú si doma môžete pripraviť. Je plná bohatej chuti mäsa, paradajok a byliniek a jej príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia ako pri tradičnej verzii, ktorá vyžaduje hodiny dusenia. Zaručene si ju zamilujete.
Ak hľadáte recept na obed alebo večeru, ktorý je relatívne rýchly a zaručene poteší celú rodinu, stavte na túto rýchlu Bolonskú omáčku. Tento pokrm je výrazný vďaka skvelej chuti hovädzieho mäsa a voňavých byliniek. Podávajte ju klasicky so špagetami a posypanú parmezánom.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia: cca 30-35 minút
- Počet porcií: cca 4-5 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mixu bravčového a hovädzieho)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (alebo rastlinného)
- 1 veľká cibuľa (cca 170 g), nakrájaná nadrobno
- 3-4 strúčiky cesnaku (cca 15 g), nasekané nadrobno alebo prelisované
- 50 g paradajkového pretlaku (koncentrátu, cca 2 PL)
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 2 konzervy (spolu cca 800 g) krájaných lúpaných paradajok
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru (na vyváženie kyslosti paradajok)
- cca 250-300 ml horúcej vody alebo hovädzieho vývaru (podľa potreby)
Na servírovanie:
- Cestoviny podľa vášho výberu (špagety, tagliatelle, penne…)
- Čerstvo strúhaný parmezán (alebo Grana Padano)
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať (nasekaná) na ozdobu
Postup prípravy
Príprava základu:
- Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte na stredne silnom ohni olivový olej. Pridajte mleté hovädzie mäso. Pomocou varešky ho rozdeľujte na menšie kúsky a opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nezačne hnednúť (cca 5-7 minút). Ak mäso pustilo veľa tuku, prebytočný môžete opatrne zliať.
- K opečenému mäsu pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5 minút, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne.
- Pridajte nasekaný alebo prelisovaný cesnak a restujte už len krátko (asi 1 minútu), kým sa nerozvonia.
- K mäsovo-cibuľovému základu pridajte paradajkový pretlak, soľ, čierne korenie, sušené oregano, sušenú bazalku a mletú sladkú papriku. Dobre premiešajte a za stáleho miešania restujte ešte asi 1-2 minúty, aby sa koreniny rozvoňali.
Varenie omáčky:
- Teraz do hrnca pridajte krájané paradajky z konzervy (aj so šťavou) a lyžičku cukru. Premiešajte.
- Prilejte horúcu vodu alebo vývar (začnite s cca 250 ml). Množstvo tekutiny prispôsobte požadovanej hustote omáčky. Všetko spolu dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Keď omáčka začne vrieť, znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť (jemne bublať) aspoň 30 minút. Počas dusenia omáčku občas premiešajte a skontrolujte, či sa nepripaľuje ku dnu. Ak sa zdá príliš hustá, prilejte ešte trochu horúcej vody alebo vývaru. Čím dlhšie budete omáčku dusiť, tým lepšie sa prepoja chute (ideálne aj 45-60 minút, ak máte čas).
- Na záver omáčku ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou, korením alebo štipkou cukru.
Servírovanie:
- Medzitým, kým sa omáčka dusí, uvarte si cestoviny (napr. špagety) podľa návodu na obale v dostatočnom množstve osolenej vody “al dente” (na skus).
- Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si môžete nechať bokom).
- Hotovú bolonskú omáčku podávajte preliatu cez uvarené cestoviny. Každú porciu bohato posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom a ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Na túto rýchlejšiu verziu bolonskej omáčky používam kvalitné mleté hovädzie mäso alebo miešané (hovädzie a bravčové). Je dôležité ho na začiatku poriadne opiecť dohneda, aby sa “zatiahlo” a omáčka mala lepšiu chuť. Ak je mäso príliš tučné, prebytočný tuk po opečení zlejem.
- Po pridaní paradajkového pretlaku a sušených byliniek ich vždy krátko orestujem spolu s mäsom a cibuľou. Koreniny tak krásne uvoľnia svoju arómu. Následne pridám konzervované krájané paradajky a trochu cukru na zjemnenie ich kyslosti.
- Omáčku dusím pod pokrievkou na miernom ohni minimálne 30 minút, aby sa chute stihli pekne spojiť a mäso bolo mäkké. Ak mám viac času, nechám ju dusiť aj hodinu, chuť je potom ešte intenzívnejšia. Počas dusenia ju občas premiešam a ak treba, podlejem trochou horúcej vody alebo vývaru.
- Kým sa omáčka dusí, uvarím si cestoviny – k bolonskej sa najlepšie hodia špagety alebo širšie tagliatelle. Omáčku servírujem priamo na cestoviny a na tanieri ju vždy štedro posypem čerstvo nastrúhaným parmezánom a nasekanou čerstvou bazalkou.
Toto je naozaj najlepšia rýchla Bolonská omáčka, akú doma pripravíte. Tento TOP recept si určite zamilujete pre jeho jednoduchosť a fantastickú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od pokojné varenie ASMR