Search

Najlepšia Bolonská omáčka (rýchla verzia): Tento recept si zamilujete (TOP)

Bolonská omáčka
Rýchla Bolonská omáčka

Obsah receptu

Toto je TOP recept na tú najlepšiu rýchlu Bolonskú omáčku, akú si doma môžete pripraviť. Je plná bohatej chuti mäsa, paradajok a byliniek a jej príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia ako pri tradičnej verzii, ktorá vyžaduje hodiny dusenia. Zaručene si ju zamilujete.

Ak hľadáte recept na obed alebo večeru, ktorý je relatívne rýchly a zaručene poteší celú rodinu, stavte na túto rýchlu Bolonskú omáčku. Tento pokrm je výrazný vďaka skvelej chuti hovädzieho mäsa a voňavých byliniek. Podávajte ju klasicky so špagetami a posypanú parmezánom.

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia: cca 30-35 minút
  • Počet porcií: cca 4-5 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mixu bravčového a hovädzieho)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (alebo rastlinného)
  • 1 veľká cibuľa (cca 170 g), nakrájaná nadrobno
  • 3-4 strúčiky cesnaku (cca 15 g), nasekané nadrobno alebo prelisované
  • 50 g paradajkového pretlaku (koncentrátu, cca 2 PL)
  • 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 2 konzervy (spolu cca 800 g) krájaných lúpaných paradajok
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru (na vyváženie kyslosti paradajok)
  • cca 250-300 ml horúcej vody alebo hovädzieho vývaru (podľa potreby)

Na servírovanie:

  • Cestoviny podľa vášho výberu (špagety, tagliatelle, penne…)
  • Čerstvo strúhaný parmezán (alebo Grana Padano)
  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať (nasekaná) na ozdobu

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte na stredne silnom ohni olivový olej. Pridajte mleté hovädzie mäso. Pomocou varešky ho rozdeľujte na menšie kúsky a opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nezačne hnednúť (cca 5-7 minút). Ak mäso pustilo veľa tuku, prebytočný môžete opatrne zliať.
  2. K opečenému mäsu pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5 minút, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne.
  3. Pridajte nasekaný alebo prelisovaný cesnak a restujte už len krátko (asi 1 minútu), kým sa nerozvonia.
  4. K mäsovo-cibuľovému základu pridajte paradajkový pretlak, soľ, čierne korenie, sušené oregano, sušenú bazalku a mletú sladkú papriku. Dobre premiešajte a za stáleho miešania restujte ešte asi 1-2 minúty, aby sa koreniny rozvoňali.

Varenie omáčky:

  1. Teraz do hrnca pridajte krájané paradajky z konzervy (aj so šťavou) a lyžičku cukru. Premiešajte.
  2. Prilejte horúcu vodu alebo vývar (začnite s cca 250 ml). Množstvo tekutiny prispôsobte požadovanej hustote omáčky. Všetko spolu dobre premiešajte a priveďte do varu.
  3. Keď omáčka začne vrieť, znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť (jemne bublať) aspoň 30 minút. Počas dusenia omáčku občas premiešajte a skontrolujte, či sa nepripaľuje ku dnu. Ak sa zdá príliš hustá, prilejte ešte trochu horúcej vody alebo vývaru. Čím dlhšie budete omáčku dusiť, tým lepšie sa prepoja chute (ideálne aj 45-60 minút, ak máte čas).
  4. Na záver omáčku ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou, korením alebo štipkou cukru.

Servírovanie:

  1. Medzitým, kým sa omáčka dusí, uvarte si cestoviny (napr. špagety) podľa návodu na obale v dostatočnom množstve osolenej vody “al dente” (na skus).
  2. Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si môžete nechať bokom).
  3. Hotovú bolonskú omáčku podávajte preliatu cez uvarené cestoviny. Každú porciu bohato posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom a ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Na túto rýchlejšiu verziu bolonskej omáčky používam kvalitné mleté hovädzie mäso alebo miešané (hovädzie a bravčové). Je dôležité ho na začiatku poriadne opiecť dohneda, aby sa “zatiahlo” a omáčka mala lepšiu chuť. Ak je mäso príliš tučné, prebytočný tuk po opečení zlejem.
  2. Po pridaní paradajkového pretlaku a sušených byliniek ich vždy krátko orestujem spolu s mäsom a cibuľou. Koreniny tak krásne uvoľnia svoju arómu. Následne pridám konzervované krájané paradajky a trochu cukru na zjemnenie ich kyslosti.
  3. Omáčku dusím pod pokrievkou na miernom ohni minimálne 30 minút, aby sa chute stihli pekne spojiť a mäso bolo mäkké. Ak mám viac času, nechám ju dusiť aj hodinu, chuť je potom ešte intenzívnejšia. Počas dusenia ju občas premiešam a ak treba, podlejem trochou horúcej vody alebo vývaru.
  4. Kým sa omáčka dusí, uvarím si cestoviny – k bolonskej sa najlepšie hodia špagety alebo širšie tagliatelle. Omáčku servírujem priamo na cestoviny a na tanieri ju vždy štedro posypem čerstvo nastrúhaným parmezánom a nasekanou čerstvou bazalkou.

Toto je naozaj najlepšia rýchla Bolonská omáčka, akú doma pripravíte. Tento TOP recept si určite zamilujete pre jeho jednoduchosť a fantastickú chuť.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od pokojné varenie ASMR

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty