Search

Najlepší zapekaný zemiakovo-kapustový nákyp: Tento recept sa vám vždy podarí

Zapekaný zemiakovo-kapustový nákyp
Zapekaný zemiakovo-kapustový nákyp

Obsah receptu

Publikované: 19. októbra 2025, 09:00

Hľadáte inšpiráciu na sýtu a chutnú bezmäsitú večeru, ktorá nestojí majland? Tento zapekaný zemiakovo-kapustový nákyp je presne to, čo potrebujete. Je to fantastické jedlo z jedného plechu, ktoré je plné zeleniny a zaliate lahodnou vajíčkovo-smotanovou omáčkou.

Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať jednoduché suroviny v novej, bohatej chuti. Podávajte ho ako ľahký hlavný chod alebo ako výdatnú prílohu. S týmto receptom zaručene zožnete úspech.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 6-8 (na veľký plech)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Z jedného plechu / Bezmäsité jedlo

Potrebujeme

pre zapekaciu misu 24×35 cm

Zeleninový základ:

  • 400 g bielej kapusty
  • 450 g zemiakov
  • 150 g cibule
  • 130 g mrkvy
  • 1 ks papriky (akejkoľvek farby)
  • 1 ks červenej chilli papričky (voliteľné)
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL vločiek červenej papriky (chilli)
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli
  • 200 g syra čedar (alebo eidam)

Omáčka (zálievka):

  • 3 ks vajec
  • 170 ml mlieka
  • 170 g kyslej smotany
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate (cca 1/3 zväzku)
  • 4 PL hladkej múky
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL soli

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetku zeleninu. Zemiaky, cibuľu a papriku nakrájajte na malé kocky. Kapustu a mrkvu nakrájajte na tenké prúžky. Petržlenovú vňať nasekajte najemno.
  2. Vo veľkej panvici zohrejte 3 lyžice oleja a orestujte na ňom cibuľu asi 5 minút na strednom ohni.
  3. Pridajte zemiaky, premiešajte, prikryte pokrievkou a smažte na miernom ohni 5 minút.
  4. Potom pridajte bielu kapustu, mrkvu, papriku a chilli papričku. Prikryte pokrievkou a za občasného miešania duste ďalších 5 minút.
  5. Pridajte čierne korenie, vločky chilli a soľ. Premiešajte, opäť prikryte a duste posledných 5 minút.
  6. Odstavte z ohňa a nechajte zeleninovú zmes mierne vychladnúť.
  7. Kým zmes chladne, v miske metličkou vyšľahajte 3 vajcia. Pridajte mlieko, kyslú smotanu, soľ a 3 lyžice oleja a premiešajte.
  8. Do zmesi pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a nasekanú petržlenovú vňať. Metličkou všetko vymiešajte dohladka.
  9. Rúru predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu (24×35 cm) vymažte zvyšnou lyžicou oleja.
  10. Do misy rovnomerne rozložte vychladnutú zeleninovú zmes. Zalejte ju pripravenou omáčkou a zľahka premiešajte, aby sa omáčka dostala všade.
  11. Pečte 25 minút pri 180 °C.
  12. Po 25 minútach nákyp vyberte, posypte nahrubo nastrúhaným čedarom a vráťte do rúry. Pečte ešte 5 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aký syr použiť? Namiesto syra čedar môžete pokojne použiť aj klasický eidam alebo mozzarellu pre lepšiu ťahavosť.
  2. Nebojte sa experimentovať: Do nákypu môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi, napríklad brokolicu, karfiol alebo kukuricu.

Jednoduché variácie

  • Mäsová verzia: Spolu s cibuľou môžete orestovať aj 200 g na kocky nakrájanej slaniny alebo klobásy. Nákyp získa skvelú údenú chuť.
  • Bylinková obmena: Namiesto petržlenovej vňate pridajte do zálievky nasekanú pažítku alebo čerstvé oregano pre zmenu chuti.

Horúci nákyp podávajte samostatne alebo s kopčekom kyslej smotany.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Always Yummy!, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty