Publikované: 19. októbra 2025, 09:00
Hľadáte inšpiráciu na sýtu a chutnú bezmäsitú večeru, ktorá nestojí majland? Tento zapekaný zemiakovo-kapustový nákyp je presne to, čo potrebujete. Je to fantastické jedlo z jedného plechu, ktoré je plné zeleniny a zaliate lahodnou vajíčkovo-smotanovou omáčkou.
Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať jednoduché suroviny v novej, bohatej chuti. Podávajte ho ako ľahký hlavný chod alebo ako výdatnú prílohu. S týmto receptom zaručene zožnete úspech.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 45 min
- Počet porcií: 6-8 (na veľký plech)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Z jedného plechu / Bezmäsité jedlo
Potrebujeme
pre zapekaciu misu 24×35 cm
Zeleninový základ:
- 400 g bielej kapusty
- 450 g zemiakov
- 150 g cibule
- 130 g mrkvy
- 1 ks papriky (akejkoľvek farby)
- 1 ks červenej chilli papričky (voliteľné)
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 ČL vločiek červenej papriky (chilli)
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL soli
- 200 g syra čedar (alebo eidam)
Omáčka (zálievka):
- 3 ks vajec
- 170 ml mlieka
- 170 g kyslej smotany
- 3 PL rastlinného oleja
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate (cca 1/3 zväzku)
- 4 PL hladkej múky
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL soli
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Zemiaky, cibuľu a papriku nakrájajte na malé kocky. Kapustu a mrkvu nakrájajte na tenké prúžky. Petržlenovú vňať nasekajte najemno.
- Vo veľkej panvici zohrejte 3 lyžice oleja a orestujte na ňom cibuľu asi 5 minút na strednom ohni.
- Pridajte zemiaky, premiešajte, prikryte pokrievkou a smažte na miernom ohni 5 minút.
- Potom pridajte bielu kapustu, mrkvu, papriku a chilli papričku. Prikryte pokrievkou a za občasného miešania duste ďalších 5 minút.
- Pridajte čierne korenie, vločky chilli a soľ. Premiešajte, opäť prikryte a duste posledných 5 minút.
- Odstavte z ohňa a nechajte zeleninovú zmes mierne vychladnúť.
- Kým zmes chladne, v miske metličkou vyšľahajte 3 vajcia. Pridajte mlieko, kyslú smotanu, soľ a 3 lyžice oleja a premiešajte.
- Do zmesi pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a nasekanú petržlenovú vňať. Metličkou všetko vymiešajte dohladka.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu (24×35 cm) vymažte zvyšnou lyžicou oleja.
- Do misy rovnomerne rozložte vychladnutú zeleninovú zmes. Zalejte ju pripravenou omáčkou a zľahka premiešajte, aby sa omáčka dostala všade.
- Pečte 25 minút pri 180 °C.
- Po 25 minútach nákyp vyberte, posypte nahrubo nastrúhaným čedarom a vráťte do rúry. Pečte ešte 5 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aký syr použiť? Namiesto syra čedar môžete pokojne použiť aj klasický eidam alebo mozzarellu pre lepšiu ťahavosť.
- Nebojte sa experimentovať: Do nákypu môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi, napríklad brokolicu, karfiol alebo kukuricu.
Jednoduché variácie
- Mäsová verzia: Spolu s cibuľou môžete orestovať aj 200 g na kocky nakrájanej slaniny alebo klobásy. Nákyp získa skvelú údenú chuť.
- Bylinková obmena: Namiesto petržlenovej vňate pridajte do zálievky nasekanú pažítku alebo čerstvé oregano pre zmenu chuti.
Horúci nákyp podávajte samostatne alebo s kopčekom kyslej smotany.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Always Yummy!, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
