Search

Najlepší ryžový chlieb: RECEPT na neskutočne mäkký a vláčny domáci chlebík

ryžový chlieb
ryžový chlieb

Obsah receptu

Publikované: 7. júla 2025, 21:00

Túžite po domácom chlebe, ktorý je neuveriteľne mäkký, vláčny a zostane čerstvý niekoľko dní? Potom musíte vyskúšať tento fantastický ryžový chlieb! Vďaka pridaniu varenej ryže do kysnutého cesta získa chlieb jedinečnú, jemne “žuvačkovú” textúru a úžasnú vlhkosť. Je to skvelá a zdravšia alternatíva ku klasickému pečivu, ktorá vás prekvapí svojou lahodnou, jemne nasladlou chuťou. Perfektný na raňajky s maslom a džemom, ale aj ako príloha k polievkam či šalátom. Tento recept si jednoducho zamilujete!

Možno sa vám kombinácia ryže a chleba zdá nezvyčajná, no verte, že výsledok stojí za to. Príprava je jednoduchšia, než sa zdá, a náš podrobný návod vás prevedie celým procesom krok za krokom. Upečte si chlieb, ktorý nielenže skvele chutí, ale je aj pastvou pre oči. Jeho nadýchaná striedka a chrumkavá kôrka sú dôkazom, že domáce pečenie je to najlepšie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas varenia a chladnutia ryže: cca 30 minút
  • Čas kysnutia: 1 hodina 15 minút (celkovo)
  • Čas pečenia: 50-60 minút
  • Počet porcií/kusov: 1 bochník (forma cca 30×12 cm)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 750 ml vody (na varenie ryže)
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 450 g hladkej pšeničnej múky
  • ½ ČL soli
  • 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)

Postup prípravy

Príprava ryže a kvásku:

  1. Ryžu dôkladne preperieme pod tečúcou vodou. Vsypeme ju do hrnca, zalejeme 750 ml vody a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni približne 15 minút, alebo kým ryža úplne nezmäkne a nevstrebe takmer všetku vodu.
  2. Uvarenú ryžu necháme v hrnci pod pokrievkou odstáť ešte 15 minút, potom ju necháme čiastočne vychladnúť.
  3. Dôležitý krok: V miske zmiešame vlažné (nie horúce!) mlieko s cukrom. Zmes musí byť na dotyk príjemne teplá (do 40°C). Až potom do nej vmiešame sušené droždie a necháme pár minút postáť. Do tejto zmesi pridáme vychladnutú uvarenú ryžu a premiešame.

Príprava a kysnutie cesta:

  1. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so soľou. Do stredu urobíme jamku a vlejeme do nej ryžovú zmes s kváskom. Postupne začneme spracovávať cesto.
  2. Akonáhle sa ingrediencie prepoja, pridáme olej a pokračujeme v miesení (ručne alebo v kuchynskom robote), kým nevznikne hladké a elastické cesto.
  3. Cesto v mise prikryjeme potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a finálne kysnutie:

  1. Formu na chlieb (tzv. srnčí chrbát) s rozmermi približne 30 x 12 cm si pripravíme tak, že kúsok papiera na pečenie namočíme do vody, poriadne ho vyžmýkame a vyložíme ním dno aj boky formy.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske krátko premiesime a vytvarujeme z neho bochník, ktorý vložíme do pripravenej formy. Formu opäť prikryjeme a necháme finálne kysnúť ešte ďalších 15 minút.
  3. Rúru si predhrejeme na 180 °C.

Pečenie chleba:

  1. Vykysnutý chlieb vo forme vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50–60 minút. Chlieb je upečený, keď je na povrchu krásne zlatohnedý a pri poklepaní na spodnú stranu znie duto.
  2. Upečený ryžový chlieb ihneď vyberieme z formy a necháme ho úplne vychladnúť na chladiacej mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte lepšiu chuť a arómu môžem do cesta pridať rôzne semienka, napríklad slnečnicové, ľanové alebo sezamové. Stačí ich primiešať spolu s múkou.
  2. Ak chcem mať kôrku chleba extra chrumkavú, na začiatku pečenia vložím na dno rúry malý pekáčik s horúcou vodou. Vytvorená para pomôže kôrke krásne vyskočiť.
  3. Tento chlieb je výborný aj v sladkej verzii. Stačí do cesta pridať o lyžicu cukru viac a zamiešať doň hrozienka alebo nasekané sušené ovocie.
  4. Ryžový chlieb krájam až po úplnom vychladnutí, ideálne zúbkovaným nožom na pečivo. Vďaka tomu sa nebude drobiť a rezy budú pekné a čisté.

Doprajte si radosť z domáceho pečenia a vyskúšajte tento netradičný, no o to lahodnejší chlieb. Jeho príprava je skvelým relaxom a výsledok poteší celú rodinu. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od einfach lecker, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty