Túžite po domácom chlebe, ktorý je neuveriteľne mäkký, vláčny a zostane čerstvý niekoľko dní? Potom musíte vyskúšať tento fantastický ryžový chlieb! Vďaka pridaniu varenej ryže do kysnutého cesta získa chlieb jedinečnú, jemne "žuvačkovú" textúru a úžasnú vlhkosť. Je to skvelá a zdravšia alternatíva ku klasickému pečivu, ktorá vás prekvapí svojou lahodnou, jemne nasladlou chuťou. Perfektný na raňajky s maslom a džemom, ale aj ako príloha k polievkam či šalátom. Tento recept si jednoducho zamilujete!
1. Ryžu dôkladne preperieme pod tečúcou vodou. Vsypeme ju do hrnca, zalejeme 750 ml vody a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni približne 15 minút, alebo kým ryža úplne nezmäkne a nevstrebe takmer všetku vodu.
2. Uvarenú ryžu necháme v hrnci pod pokrievkou odstáť ešte 15 minút, potom ju necháme čiastočne vychladnúť.
3. Dôležitý krok: V miske zmiešame vlažné (nie horúce!) mlieko s cukrom. Zmes musí byť na dotyk príjemne teplá (do 40°C). Až potom do nej vmiešame sušené droždie a necháme pár minút postáť. Do tejto zmesi pridáme vychladnutú uvarenú ryžu a premiešame.
Príprava a kysnutie cesta:
4. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so soľou. Do stredu urobíme jamku a vlejeme do nej ryžovú zmes s kváskom. Postupne začneme spracovávať cesto.
5. Akonáhle sa ingrediencie prepoja, pridáme olej a pokračujeme v miesení (ručne alebo v kuchynskom robote), kým nevznikne hladké a elastické cesto.
6. Cesto v mise prikryjeme potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a finálne kysnutie:
7. Formu na chlieb (tzv. srnčí chrbát) s rozmermi približne 30 x 12 cm si pripravíme tak, že kúsok papiera na pečenie namočíme do vody, poriadne ho vyžmýkame a vyložíme ním dno aj boky formy.
8. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske krátko premiesime a vytvarujeme z neho bochník, ktorý vložíme do pripravenej formy. Formu opäť prikryjeme a necháme finálne kysnúť ešte ďalších 15 minút.
9. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
Pečenie chleba:
10. Vykysnutý chlieb vo forme vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50–60 minút. Chlieb je upečený, keď je na povrchu krásne zlatohnedý a pri poklepaní na spodnú stranu znie duto.
11. Upečený ryžový chlieb ihneď vyberieme z formy a necháme ho úplne vychladnúť na chladiacej mriežke.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť a arómu môžem do cesta pridať rôzne semienka, napríklad slnečnicové, ľanové alebo sezamové. Stačí ich primiešať spolu s múkou.2. Ak chcem mať kôrku chleba extra chrumkavú, na začiatku pečenia vložím na dno rúry malý pekáčik s horúcou vodou. Vytvorená para pomôže kôrke krásne vyskočiť.3. Tento chlieb je výborný aj v sladkej verzii. Stačí do cesta pridať o lyžicu cukru viac a zamiešať doň hrozienka alebo nasekané sušené ovocie.4. Ryžový chlieb krájam až po úplnom vychladnutí, ideálne zúbkovaným nožom na pečivo. Vďaka tomu sa nebude drobiť a rezy budú pekné a čisté.