Tento recept na nakladaný kapustový šalát je skutočný poklad. Ak milujete tú chrumkavú, sviežu a jemne sladkokyslú chuť, ktorá sa dokonale hodí takmer ku všetkému, ste na správnom mieste. Zabudnite na kupované verzie plné konzervantov. Príprava domáceho šalátu je neuveriteľne jednoduchá a výsledok je neporovnateľne lepší. Je to hotová vitamínová bomba, ktorú si môžete pripraviť do zásoby a mať ju v chladničke vždy po ruke ako rýchlu prílohu k mäsu, súčasť obložených chlebíčkov alebo len tak, ako zdravú desiatu priamo z pohára.
Príprava vám zaberie len chvíľku a pozostáva najmä z krájania a miešania. Kúzlo spočíva v jednoduchom horúcom náleve, ktorý zeleninu zjemní, no zároveň v nej uzamkne fantastickú chrumkavosť. Nebojte sa toho, zvládne to naozaj každý. Poďme si spolu pripraviť túto dobrotu, ktorá vám bude robiť radosť a šetriť čas počas celého mesiaca.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia (nálev): cca 3-5 minút
- Počet porcií/kusov: 2 veľké poháre (cca 2 x 900 ml)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na zeleninový základ:
- 1000 g bielej hlávkovej kapusty
- 2 ks väčšej mrkvy
- 2 ks zelenej papriky
- 1 ks cibule
- 1 zväzok čerstvého kôpru
Na sladkokyslý nálev:
- 125 ml repkového oleja
- 125 ml jablkového octu
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
Postup prípravy
Príprava zeleniny:
- Kapustu nakrájame alebo nastrúhame na tenké rezance. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zelené papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame.
- Všetku pripravenú zeleninu dáme do veľkej misy. Pridáme umytý a nadrobno nasekaný čerstvý kôpor a všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa chute pekne prepojili.
Príprava nálevu a dokončenie:
- Pripravíme si nálev. V menšom hrnci zmiešame repkový olej, jablkový ocot, cukor, soľ a čierne korenie. Za občasného miešania privedieme nálev do varu. Bude to trvať približne 3 minúty.
- Pozor: Ešte horúci nálev opatrne nalejeme priamo na zeleninovú zmes v mise. Ihneď všetko znova dôkladne premiešame vareškou, aby sa nálev dostal ku každej časti zeleniny.
- Takto pripravený šalát necháme chvíľu postáť a následne ním pevne natlačíme vopred pripravené sterilizované poháre. Poriadne ich uzavrieme sterilizovanými viečkami a skladujeme v chladničke, kde vydrží čerstvý a chrumkavý až 3 týždne.
Videorecept
Tipy
- Pre pestrejšiu farbu a chuť rada do šalátu pridávam aj jednu menšiu červenú papriku alebo kúsok najemno nastrúhaného zeleru.
- Ak mám rada pikantnejšiu verziu, do nálevu pridám pár guľôčok celého nového korenia a bobkový list, alebo priamo do zeleniny zamiešam nadrobno nasekanú čili papričku.
- Namiesto klasického cukru niekedy používam med alebo javorový sirup pre jemnejšiu a zaujímavejšiu sladkosť. Treba ho pridať do nálevu rovnako ako cukor.
- Šalát je najlepší, keď ho nechám v chladničke odležať aspoň 24 hodín. Všetky chute sa krásne prepoja. Podávam ho ako skvelú prílohu k pečenému mäsu alebo len tak s čerstvým chlebom.
Verím, že tento jednoduchý recept na domáci kapustový šalát si zamilujete rovnako ako ja. Je to skvelý spôsob, ako si uchovať kúsok čerstvej zeleniny a mať po ruke vždy niečo chutné a zdravé. Vyskúšajte ho!
Recept je inšpirovaný verziou od bżarciuch, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.