Search

Najlepší nakladaný kapustový šalát: Chrumkavý a svieži, vydrží v chladničke celé týždne!

nakladaný kapustový šalát
Nakladaný kapustový šalát, zdroj: AI

Obsah receptu

Tento recept na nakladaný kapustový šalát je skutočný poklad. Ak milujete tú chrumkavú, sviežu a jemne sladkokyslú chuť, ktorá sa dokonale hodí takmer ku všetkému, ste na správnom mieste. Zabudnite na kupované verzie plné konzervantov. Príprava domáceho šalátu je neuveriteľne jednoduchá a výsledok je neporovnateľne lepší. Je to hotová vitamínová bomba, ktorú si môžete pripraviť do zásoby a mať ju v chladničke vždy po ruke ako rýchlu prílohu k mäsu, súčasť obložených chlebíčkov alebo len tak, ako zdravú desiatu priamo z pohára.

Príprava vám zaberie len chvíľku a pozostáva najmä z krájania a miešania. Kúzlo spočíva v jednoduchom horúcom náleve, ktorý zeleninu zjemní, no zároveň v nej uzamkne fantastickú chrumkavosť. Nebojte sa toho, zvládne to naozaj každý. Poďme si spolu pripraviť túto dobrotu, ktorá vám bude robiť radosť a šetriť čas počas celého mesiaca.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia (nálev): cca 3-5 minút
  • Počet porcií/kusov: 2 veľké poháre (cca 2 x 900 ml)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na zeleninový základ:

  • 1000 g bielej hlávkovej kapusty
  • 2 ks väčšej mrkvy
  • 2 ks zelenej papriky
  • 1 ks cibule
  • 1 zväzok čerstvého kôpru

Na sladkokyslý nálev:

  • 125 ml repkového oleja
  • 125 ml jablkového octu
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia

Postup prípravy

Príprava zeleniny:

  1. Kapustu nakrájame alebo nastrúhame na tenké rezance. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zelené papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame.
  2. Všetku pripravenú zeleninu dáme do veľkej misy. Pridáme umytý a nadrobno nasekaný čerstvý kôpor a všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa chute pekne prepojili.

Príprava nálevu a dokončenie:

  1. Pripravíme si nálev. V menšom hrnci zmiešame repkový olej, jablkový ocot, cukor, soľ a čierne korenie. Za občasného miešania privedieme nálev do varu. Bude to trvať približne 3 minúty.
  2. Pozor: Ešte horúci nálev opatrne nalejeme priamo na zeleninovú zmes v mise. Ihneď všetko znova dôkladne premiešame vareškou, aby sa nálev dostal ku každej časti zeleniny.
  3. Takto pripravený šalát necháme chvíľu postáť a následne ním pevne natlačíme vopred pripravené sterilizované poháre. Poriadne ich uzavrieme sterilizovanými viečkami a skladujeme v chladničke, kde vydrží čerstvý a chrumkavý až 3 týždne.

Videorecept

Tipy

  1. Pre pestrejšiu farbu a chuť rada do šalátu pridávam aj jednu menšiu červenú papriku alebo kúsok najemno nastrúhaného zeleru.
  2. Ak mám rada pikantnejšiu verziu, do nálevu pridám pár guľôčok celého nového korenia a bobkový list, alebo priamo do zeleniny zamiešam nadrobno nasekanú čili papričku.
  3. Namiesto klasického cukru niekedy používam med alebo javorový sirup pre jemnejšiu a zaujímavejšiu sladkosť. Treba ho pridať do nálevu rovnako ako cukor.
  4. Šalát je najlepší, keď ho nechám v chladničke odležať aspoň 24 hodín. Všetky chute sa krásne prepoja. Podávam ho ako skvelú prílohu k pečenému mäsu alebo len tak s čerstvým chlebom.

Verím, že tento jednoduchý recept na domáci kapustový šalát si zamilujete rovnako ako ja. Je to skvelý spôsob, ako si uchovať kúsok čerstvej zeleniny a mať po ruke vždy niečo chutné a zdravé. Vyskúšajte ho!

Recept je inšpirovaný verziou od bżarciuch, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty