Hľadáte recept na ten najlepší mäsový ‘bochník’, ktorý je plnený šunkou a syrom, preliaty úžasnou pikantnou polevou a chutí absolútne božsky? Potom ste tu správne! Tento TOP recept jednoducho musíte vyskúšať. Je prekvapivo jednoduchý na prípravu a výsledok je šťavnatý, voňavý a plný chuti, ktorý si zaručene zamilujete.
Inšpirujte sa týmto receptom a pripravte rýchly obed, zaujímavé predjedlo alebo slávnostné jedlo pre akúkoľvek príležitosť. Tento mäsový bochník je zaujímavý nielen atraktívnym vrstvením šunky a syra vo vnútri, ale aj sladko-pikantnou polevou, ktorá mu dodáva jedinečný charakter a šťavnatosť.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: cca 50 minút
- Počet porcií: 1 bochník (cca 6-8 porcií)
- Forma: Forma na biskupský chlebíček alebo menší pekáč (cca 25×10 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Mäsová zmes:
- 650 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového pliecka a hovädzieho)
- 1 zväzok jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, biela aj zelená časť)
- 2 polievkové lyžice strúhaného Parmezánu
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 polievkové lyžice strúhanky
- Chilli vločky podľa chuti (voliteľné)
Plnka:
- cca 150 g plátkov varenej šunky (kvalitnej)
- cca 150 g plátkov syra Ementál (alebo iného tvrdého syra, ktorý sa dobre topí, napr. Gouda)
Pikantná poleva (Glazúra):
- 1 polievková lyžica masla
- 2 polievkové lyžice medu (tekutého)
- 3 čajové lyžičky údenej mletej papriky (dodá skvelú chuť)
- 3 čajové lyžičky sušeného cesnaku (granulovaného)
- 2 polievkové lyžice jemného kečupu
- Chilli vločky podľa chuti (pre pikantnosť)
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu (napr. Solamyl)
- 100 ml studenej vody
Na formu:
- 1 polievková lyžica olivového oleja (alebo iného rastlinného)
- Papier na pečenie
Potrebujeme tiež:
- Forma na biskupský chlebíček alebo podobná (cca 25×10 cm)
- Alobal
- Menší hrniec na polevu
Postup prípravy
Príprava mäsovej zmesi a formy:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si formu na biskupský chlebíček (alebo podobnú úzku a dlhšiu formu) a dôkladne ju vysteľte papierom na pečenie tak, aby papier prečnieval cez okraje (uľahčí to neskôr vyberanie). Vystlaný papier zľahka potrite olivovým olejom.
- Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso (650 g), najemno nasekanú jarnú cibuľku, strúhaný Parmezán, 1 vajce, soľ (cca 1 ČL), čerstvo mleté čierne korenie, strúhanku (3 PL) a prípadne chilli vločky. Rukami všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, len kým sa ingrediencie nespoja. Príliš dlhé miesenie by mohlo spôsobiť, že výsledok bude tuhý.

Vrstvenie bochníka:
- Na dno pripravenej formy rovnomerne rozotrite a utlačte približne tretinu mäsovej zmesi.
- Na mäsovú vrstvu položte polovicu plátkov šunky (tak, aby pokryli celú plochu).
- Na šunku položte polovicu plátkov syra Ementál.
- Na syrovú vrstvu opatrne rozotrite druhú tretinu mäsovej zmesi.
- Opakujte vrstvenie: položte zvyšné plátky šunky a na ne zvyšné plátky syra.
- Všetko zakryte poslednou tretinou mäsovej zmesi a povrch dobre uhlaďte a utlačte.
Pečenie:
- Formu s pripraveným bochníkom zvrchu pevne prikryte alobalom.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 50 minút.
Príprava polevy (počas pečenia):
- Kým sa mäsový bochník pečie, pripravte si polevu. V malom hrnci na miernom ohni rozpustite lyžicu masla.
- Pridajte med (2 PL), údenú papriku (3 ČL), sušený cesnak (3 ČL), kečup (2 PL) a chilli vločky podľa chuti. Dobre premiešajte a krátko spolu prehrejte (nevarte).
- V malej miske alebo pohári rozmiešajte kukuričný škrob (1 PL) v studenej vode (100 ml) dohladka.
- Túto škrobovú zmes pomaly za stáleho miešania prilejte k medovo-paprikovej zmesi v hrnci.
- Za stáleho miešania priveďte do varu a povarte asi 1-2 minúty, kým poleva nezhustne a nie je hladká a lesklá. Odstavte z ohňa.
Dokončenie a servírovanie:
- Po 50 minútach pečenia vyberte pekáč s mäsovým bochníkom z rúry. Opatrne odstráňte alobal. Ak sa v pekáči vytvorilo veľa šťavy, opatrne ju zlejte (môžete ju použiť na podliatie prílohy).
- Pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie opatrne vyberte horúci mäsový bochník z formy a preložte ho na servírovací tanier alebo dosku (alebo ho nechajte v pekáči, ak ho nebudete vyklápať).
- Celý povrch horúceho bochníka rovnomerne polejte alebo potrite pripravenou teplou pikantnou polevou.
- Nechajte mäsový bochník pred krájaním aspoň 10-15 minút odpočívať, aby sa šťavy ustálili.
- Krájajte na plátky hrubé asi 1,5 – 2 cm a podávajte teplé. Výborne chutí so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom. Je vynikajúci aj studený, napríklad na druhý deň na chlieb.
Videorecept
Tipy
- Na tento mäsový bochník používam kvalitné mleté mäso, ideálne mix bravčového a hovädzieho pre lepšiu chuť a šťavnatosť. Mäsovú zmes len zľahka premiešam so surovinami, príliš dlhé miesenie robí sekanú (aj tento bochník) tuhou. Soľ pridávam až sem, keďže Parmezán je tiež slaný.
- Formu (používam tú na biskupský chlebíček) vždy vyložím papierom na pečenie a ten ešte zľahka potriem olejom. Vrstvený bochník sa potom dá po upečení krásne v celku vybrať a nezostane prilepený.
- Vrstvenie je jednoduché: mäso-šunka-syr-mäso-šunka-syr-mäso. Posledná vrstva musí byť mäsová. Snažím sa vrstvy jemne utláčať. Pečiem prikryté alobalom, aby sa mäso nevysušilo.
- Tá pikantná poleva je skvelá. Pripravím ju povarením medu, údenej papriky, cesnaku, kečupu a chilli, zahustím ju škrobom rozmiešaným vo vode. Horúci upečený bochník (po vybratí z formy) ňou celý polejem. Nechám chvíľu odpočinúť a potom krájam. Je to naozaj výborné a efektné jedlo.

Toto je TOP recept na ten najlepší mäsový ‘bochník’ plnený šunkou a syrom, ktorý je šťavnatý, voňavý a vďaka jednoduchému pečeniu nenáročný na prípravu. Určite si ho obľúbite!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette di Casa Mia