Search

Najlepší mäsový ‘bochník’ (plnený šunkou a syrom): Tento recept je TOP

mäsový bochník
Mäsový bochník

Obsah receptu

Hľadáte recept na ten najlepší mäsový ‘bochník’, ktorý je plnený šunkou a syrom, preliaty úžasnou pikantnou polevou a chutí absolútne božsky? Potom ste tu správne! Tento TOP recept jednoducho musíte vyskúšať. Je prekvapivo jednoduchý na prípravu a výsledok je šťavnatý, voňavý a plný chuti, ktorý si zaručene zamilujete.

Inšpirujte sa týmto receptom a pripravte rýchly obed, zaujímavé predjedlo alebo slávnostné jedlo pre akúkoľvek príležitosť. Tento mäsový bochník je zaujímavý nielen atraktívnym vrstvením šunky a syra vo vnútri, ale aj sladko-pikantnou polevou, ktorá mu dodáva jedinečný charakter a šťavnatosť.

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: cca 50 minút
  • Počet porcií: 1 bochník (cca 6-8 porcií)
  • Forma: Forma na biskupský chlebíček alebo menší pekáč (cca 25×10 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Mäsová zmes:

  • 650 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového pliecka a hovädzieho)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, biela aj zelená časť)
  • 2 polievkové lyžice strúhaného Parmezánu
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 polievkové lyžice strúhanky
  • Chilli vločky podľa chuti (voliteľné)

Plnka:

  • cca 150 g plátkov varenej šunky (kvalitnej)
  • cca 150 g plátkov syra Ementál (alebo iného tvrdého syra, ktorý sa dobre topí, napr. Gouda)

Pikantná poleva (Glazúra):

  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 polievkové lyžice medu (tekutého)
  • 3 čajové lyžičky údenej mletej papriky (dodá skvelú chuť)
  • 3 čajové lyžičky sušeného cesnaku (granulovaného)
  • 2 polievkové lyžice jemného kečupu
  • Chilli vločky podľa chuti (pre pikantnosť)
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu (napr. Solamyl)
  • 100 ml studenej vody

Na formu:

  • 1 polievková lyžica olivového oleja (alebo iného rastlinného)
  • Papier na pečenie

Potrebujeme tiež:

  • Forma na biskupský chlebíček alebo podobná (cca 25×10 cm)
  • Alobal
  • Menší hrniec na polevu

Postup prípravy

Príprava mäsovej zmesi a formy:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si formu na biskupský chlebíček (alebo podobnú úzku a dlhšiu formu) a dôkladne ju vysteľte papierom na pečenie tak, aby papier prečnieval cez okraje (uľahčí to neskôr vyberanie). Vystlaný papier zľahka potrite olivovým olejom.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso (650 g), najemno nasekanú jarnú cibuľku, strúhaný Parmezán, 1 vajce, soľ (cca 1 ČL), čerstvo mleté čierne korenie, strúhanku (3 PL) a prípadne chilli vločky. Rukami všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, len kým sa ingrediencie nespoja. Príliš dlhé miesenie by mohlo spôsobiť, že výsledok bude tuhý.

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Vrstvenie bochníka:

  1. Na dno pripravenej formy rovnomerne rozotrite a utlačte približne tretinu mäsovej zmesi.
  2. Na mäsovú vrstvu položte polovicu plátkov šunky (tak, aby pokryli celú plochu).
  3. Na šunku položte polovicu plátkov syra Ementál.
  4. Na syrovú vrstvu opatrne rozotrite druhú tretinu mäsovej zmesi.
  5. Opakujte vrstvenie: položte zvyšné plátky šunky a na ne zvyšné plátky syra.
  6. Všetko zakryte poslednou tretinou mäsovej zmesi a povrch dobre uhlaďte a utlačte.

Pečenie:

  1. Formu s pripraveným bochníkom zvrchu pevne prikryte alobalom.
  2. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 50 minút.

Príprava polevy (počas pečenia):

  1. Kým sa mäsový bochník pečie, pripravte si polevu. V malom hrnci na miernom ohni rozpustite lyžicu masla.
  2. Pridajte med (2 PL), údenú papriku (3 ČL), sušený cesnak (3 ČL), kečup (2 PL) a chilli vločky podľa chuti. Dobre premiešajte a krátko spolu prehrejte (nevarte).
  3. V malej miske alebo pohári rozmiešajte kukuričný škrob (1 PL) v studenej vode (100 ml) dohladka.
  4. Túto škrobovú zmes pomaly za stáleho miešania prilejte k medovo-paprikovej zmesi v hrnci.
  5. Za stáleho miešania priveďte do varu a povarte asi 1-2 minúty, kým poleva nezhustne a nie je hladká a lesklá. Odstavte z ohňa.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Po 50 minútach pečenia vyberte pekáč s mäsovým bochníkom z rúry. Opatrne odstráňte alobal. Ak sa v pekáči vytvorilo veľa šťavy, opatrne ju zlejte (môžete ju použiť na podliatie prílohy).
  2. Pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie opatrne vyberte horúci mäsový bochník z formy a preložte ho na servírovací tanier alebo dosku (alebo ho nechajte v pekáči, ak ho nebudete vyklápať).
  3. Celý povrch horúceho bochníka rovnomerne polejte alebo potrite pripravenou teplou pikantnou polevou.
  4. Nechajte mäsový bochník pred krájaním aspoň 10-15 minút odpočívať, aby sa šťavy ustálili.
  5. Krájajte na plátky hrubé asi 1,5 – 2 cm a podávajte teplé. Výborne chutí so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom. Je vynikajúci aj studený, napríklad na druhý deň na chlieb.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento mäsový bochník používam kvalitné mleté mäso, ideálne mix bravčového a hovädzieho pre lepšiu chuť a šťavnatosť. Mäsovú zmes len zľahka premiešam so surovinami, príliš dlhé miesenie robí sekanú (aj tento bochník) tuhou. Soľ pridávam až sem, keďže Parmezán je tiež slaný.
  2. Formu (používam tú na biskupský chlebíček) vždy vyložím papierom na pečenie a ten ešte zľahka potriem olejom. Vrstvený bochník sa potom dá po upečení krásne v celku vybrať a nezostane prilepený.
  3. Vrstvenie je jednoduché: mäso-šunka-syr-mäso-šunka-syr-mäso. Posledná vrstva musí byť mäsová. Snažím sa vrstvy jemne utláčať. Pečiem prikryté alobalom, aby sa mäso nevysušilo.
  4. pikantná poleva je skvelá. Pripravím ju povarením medu, údenej papriky, cesnaku, kečupu a chilli, zahustím ju škrobom rozmiešaným vo vode. Horúci upečený bochník (po vybratí z formy) ňou celý polejem. Nechám chvíľu odpočinúť a potom krájam. Je to naozaj výborné a efektné jedlo.

Jarné šaláty
TIP na dnes
Šalát ako hlavné jedlo: 3 výdatné jarné šaláty s kuracím, halloumi a cícerom

Toto je TOP recept na ten najlepší mäsový ‘bochník’ plnený šunkou a syrom, ktorý je šťavnatý, voňavý a vďaka jednoduchému pečeniu nenáročný na prípravu. Určite si ho obľúbite!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette di Casa Mia

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty