Search

Najlepší krčmový bravčový guláš (ako od výčapníka): Tento recept musíte poznať (Poctivý)

krčmový bravčový guláš
Krčmový bravčový guláš

Obsah receptu

Hľadáte recept na ten najlepší, naozaj poctivý krčmový bravčový guláš, presne taký, aký si pamätáte z obľúbeného podniku alebo aký varievala vaša babička? Tento recept, ktorý by ste mali poznať, vás krok za krokom prevedie prípravou dokonale mäkkého mäsa v hustej, bohatej a voňavej šťave. Je to skutočná klasika.

Pripravte si českú a slovenskú klasiku par excellence. Tento recept na poctivý krčmový bravčový guláš je síce jednoduchý na suroviny, no vyžaduje si trpezlivosť pri pomalom restovaní cibule a dlhom dusení mäsa. Výsledok však rozhodne stojí za to a poteší každého milovníka tradičnej kuchyne.

  • Čas prípravy: cca 40 minút
  • Čas dusenia: cca 1,5 – 2 hodiny
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dlhšie dusenie a trpezlivosť)

Potrebujeme:

Základ:

  • 750 g bravčového pliecka (alebo prerastenejšej krkovičky), nakrájaného na kocky cca 2-3 cm
  • 450 g cibule (cca 3 veľké), nakrájanej nadrobno
  • Bravčová masť alebo rastlinný olej (cca 2-3 PL)

Koreniny a dochutenie:

  • 2 čajové lyžičky mletej sladkej papriky (kvalitnej)
  • 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce (alebo celej)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • 1–2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku (koncentrátu)
  • cca 600-800 ml horúceho hovädzieho alebo bravčového vývaru (alebo vody + 1 kocka kvalitného bujónu)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 ml svetlého alebo tmavého piva (ležiak, voliteľné, pre lepšiu chuť)
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky

Na zahustenie:

  • 1/2 krajca staršieho tvrdého chleba (ideálne ražného, bez kôrky)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Žemľová alebo parená knedľa, čerstvý chlieb
  • Čerstvá cibuľa nakrájaná na kolieska
  • Feferónka
  • Nasekaná čerstvá petržlenová vňať

Potrebujeme tiež:

  • Hrniec s hrubým dnom a dobre tesniacou pokrievkou

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na kocky (cca 2-3 cm). Cibuľu nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno (zatiaľ si ho odložte bokom). Starší chlieb nastrúhajte najemno (len striedku).
  2. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte na strednom ohni bravčovú masť alebo olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Kľúčový krok: Za občasného miešania restujte cibuľu veľmi pomaly do sýtej zlatohnedej až hnedej farby. Nesmie sa spáliť, ale musí byť naozaj dobre orestovaná, aby dodala gulášu správnu farbu a chuť. Trvá to aj 15-20 minút.
  4. Keď má cibuľa správnu farbu, zvýšte teplotu. Pridajte na kocky nakrájané mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
  5. Stiahnite hrniec na chvíľu z ohňa (alebo znížte teplotu na minimum). Pridajte mletú sladkú papriku, drvenú rascu, čerstvo mleté čierne korenie a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a krátko (asi 30 sekúnd) spolu orestujte, aby sa paprika rozvoňala, ale nezhorkla.

Dusenie gulášu:

  1. Vráťte hrniec na mierny oheň. Zalejte mäso horúcim vývarom alebo vodou s bujónom tak, aby bolo takmer ponorené. Pridajte soľ (začnite s menším množstvom, dochutíte na konci).
  2. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum (guláš by mal len veľmi jemne pobublávať), prikryte hrniec pokrievkou a nechajte pomaly dusiť domäkka.
  3. Duste približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa pod vidličkou. Čas dusenia závisí od kvality mäsa. Počas dusenia guláš občas premiešajte a kontrolujte množstvo tekutiny. Ak sa príliš odparuje, podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.

Zahustenie a dochutenie:

  1. Keď je mäso mäkké, pripravte si zahustenie. Do hotového gulášu pridajte najemno nastrúhaný starší chlieb. Dobre premiešajte a nechajte krátko povariť, aby sa chlieb rozvaril a šťavu prirodzene zahustil. (Alternatívne môžete použiť iné metódy zahustenia – pozri Tipy).
  2. Úplne na záver pridajte prelisovaný cesnak a sušenú majoránku (rozomnutú medzi prstami, aby sa lepšie uvoľnila aróma). Ak používate pivo, prilejte ho teraz.
  3. Všetko spolu premiešajte, nechajte prejsť varom ešte asi 5 minút a potom odstavte z ohňa.
  4. Hotový guláš finálne ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením. Nechajte ho pred podávaním ešte aspoň 15-20 minút odstáť pod pokrievkou, aby sa chute dokonale prepojili.

Servírovanie:

  1. Poctivý krčmový guláš podávajte horúci. Naberte do hlbokého taniera mäso aj s dostatočným množstvom šťavy.
  2. Ako príloha je najlepšia domáca žemľová alebo parená knedľa, prípadne čerstvý chrumkavý chlieb na vytretie šťavy.
  3. Na tanieri môžete guláš ozdobiť kolieskami čerstvej cibule, prípadne feferónkou a posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Základom každého dobrého gulášu je cibuľa. Na tento krčmový používam pomer cibule k mäsu približne 2:3 až 1:1 (na 750g mäsa dávam cca 450g cibule). Kľúčové je restovať ju na masti alebo oleji naozaj pomaly a dlho do tmavo zlatohnedej farby – dodá gulášu tú správnu farbu a sladkastú chuť. Nesmie sa však spáliť!
  2. Mäso – ideálne bravčové pliecko alebo krkovička – krájam na väčšie kocky (2-3 cm). Opečiem ho sprudka na cibuľovom základe. Papriku pridávam až potom a restujem ju len veľmi krátko, aby nezhorkla.
  3. Guláš dusím naozaj pomaly a dlho (1,5-2 hodiny) na čo najmenšom plameni pod pokrievkou, len aby jemne prebublával. Len tak bude mäso krásne mäkké a šťavnaté. Podlievam horúcim vývarom alebo vodou.
  4. Na zahustenie používam tradične nastrúhaný starší chlieb – krásne zahustí a dodá tú správnu “krčmovú” chuť. Cesnak, majoránku (tú vždy rozomnem medzi prstami) a prípadne trochu piva pridávam až úplne na záver a nechám len krátko prevariť. Po odstavení ho nechám ešte aspoň 15 minút odpočinúť. Podávam s knedľou a čerstvou cibuľou.

Toto je naozaj ten najlepší krčmový bravčový guláš, poctivý ako od výčapníka. Recept, ktorý musíte poznať a uložiť si ho, ak milujete túto klasiku. Dobrú chuť!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem

    Google Správy: Daj nám ⭐

    Podobné recepty