Publikované: 28. septembra 2025, 18:31
Keď sa povie hrnčekový koláč, predstavím si presne tento. Je to môj najobľúbenejší recept, keď mám doma prezreté banány a chuť na niečo sladké. Cesto je vďaka správnemu postupu a poctivému šľahaniu neuveriteľne nadýchané a jemné ako bavlna. V kombinácii so sladkými banánmi a kakaovou chuťou je to dokonalá a rýchla maškrta ku káve, ktorú si zamiluje celá rodina.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 chlebíček (cca 14 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 300 kcal/rez
- Trend: Hrnčekový recept / Zero-waste
Potrebujeme
- 1 hrnček = 250 ml
- 4 ks vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru (250 g)
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky (cca 225 g)
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 12 PL rastlinného oleja
- 8 PL mlieka
- 2 PL kakaa
- 3-4 zrelé banány
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Klasickú formu na biskupský chlebíček (cca 30×12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm.
- Príprava cesta (správny postup!). Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, svetlej a nadýchanej peny. Šľahajte elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach aspoň 5-7 minút.
- Za stáleho miešania na najnižšej rýchlosti postupne tenkým prúdom prilejte olej a potom aj mlieko.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do vaječnej peny. Cesto už nešľahajte mixérom, aby zostalo krásne nadýchané.
- Vrstvenie a pečenie. Na dno pripravenej formy nalejte približne polovicu cesta.
- Na cesto poukladajte kolieska banánov v jednej súvislej vrstve.
- Opatrne zalejte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
- Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu (mimo banánov) musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo cesta ako bavlnka. Celé kúzlo nadýchaného cesta je v poctivo vyšľahaných vajciach s cukrom. Naozaj tomuto kroku venujte aspoň 5-7 minút. Vytvoríte tak pevný a stabilný základ plný vzduchu. Múku potom už len veľmi zľahka a nežne vmiešajte stierkou.
- Použite naozaj prezreté banány. Čím má banán na šupke viac hnedých bodiek, tým je sladší a aromatickejší. Pre tento koláč sú takéto banány úplne ideálne, pretože dodajú koláču tú najlepšiu chuť, sladkosť a extra vláčnosť.
Jednoduché variácie
- S orechmi alebo čokoládou: Do cesta môžete spolu s múkou pridať aj pol hrnčeka nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo kúskov horkej čokolády pre ešte bohatšiu textúru.
- Mramorová verzia: Kakao nepridávajte priamo do celej zmesi. Namiesto toho oddeľte tretinu svetlého cesta, do nej vmiešajte kakao a do formy potom vrstvite striedavo svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt.
Výsledkom je nádherne voňavý a vláčny koláč, ktorý je vďaka hrnčekovému meraniu hotový za chvíľku. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Jana C., upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.