Search

Najlepší hrnčekový banánový koláč, aký som kedy jedla. Cesto je jemné ako bavlnka a plné čokolády.

Hrnčekový banánový koláč
Hrnčekový banánový koláč

Obsah receptu

Publikované: 28. septembra 2025, 18:31

Keď sa povie hrnčekový koláč, predstavím si presne tento. Je to môj najobľúbenejší recept, keď mám doma prezreté banány a chuť na niečo sladké. Cesto je vďaka správnemu postupu a poctivému šľahaniu neuveriteľne nadýchané a jemné ako bavlna. V kombinácii so sladkými banánmi a kakaovou chuťou je to dokonalá a rýchla maškrta ku káve, ktorú si zamiluje celá rodina.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 chlebíček (cca 14 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/rez
  • Trend: Hrnčekový recept / Zero-waste

Potrebujeme

  • 1 hrnček = 250 ml
  • 4 ks vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru (250 g)
  • 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky (cca 225 g)
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 12 PL rastlinného oleja
  • 8 PL mlieka
  • 2 PL kakaa
  • 3-4 zrelé banány

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Klasickú formu na biskupský chlebíček (cca 30×12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm.
  2. Príprava cesta (správny postup!). Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, svetlej a nadýchanej peny. Šľahajte elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach aspoň 5-7 minút.
  3. Za stáleho miešania na najnižšej rýchlosti postupne tenkým prúdom prilejte olej a potom aj mlieko.
  4. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok.
  5. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do vaječnej peny. Cesto už nešľahajte mixérom, aby zostalo krásne nadýchané.
  6. Vrstvenie a pečenie. Na dno pripravenej formy nalejte približne polovicu cesta.
  7. Na cesto poukladajte kolieska banánov v jednej súvislej vrstve.
  8. Opatrne zalejte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
  9. Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu (mimo banánov) musí vyjsť suchá.
  10. Upečený koláč nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo cesta ako bavlnka. Celé kúzlo nadýchaného cesta je v poctivo vyšľahaných vajciach s cukrom. Naozaj tomuto kroku venujte aspoň 5-7 minút. Vytvoríte tak pevný a stabilný základ plný vzduchu. Múku potom už len veľmi zľahka a nežne vmiešajte stierkou.
  2. Použite naozaj prezreté banány. Čím má banán na šupke viac hnedých bodiek, tým je sladší a aromatickejší. Pre tento koláč sú takéto banány úplne ideálne, pretože dodajú koláču tú najlepšiu chuť, sladkosť a extra vláčnosť.

Jednoduché variácie

  • S orechmi alebo čokoládou: Do cesta môžete spolu s múkou pridať aj pol hrnčeka nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo kúskov horkej čokolády pre ešte bohatšiu textúru.
  • Mramorová verzia: Kakao nepridávajte priamo do celej zmesi. Namiesto toho oddeľte tretinu svetlého cesta, do nej vmiešajte kakao a do formy potom vrstvite striedavo svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt.

Výsledkom je nádherne voňavý a vláčny koláč, ktorý je vďaka hrnčekovému meraniu hotový za chvíľku. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Jana C., upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty