Keď sa povie hrnčekový koláč, predstavím si presne tento. Je to môj najobľúbenejší recept, keď mám doma prezreté banány. Cesto je vďaka správnemu postupu neuveriteľne nadýchané a jemné ako bavlna. S kúskami banánov a kakaovou chuťou je to dokonalá maškrta ku káve, ktorú si zamiluje celá rodina.
1.5hrnček1 a 1/2 hrnček polohrubej múky(cca 225 g)
1balíček1 kypriaci prášok do pečiva(12g)
1balíček1 balíček vanilkového cukru
12PL12 veľkých lyžíc oleja
8PL8 veľkých lyžíc mlieka
2lyžice2 lyžice kakaa
3.5ks3-4 banány
Pokyny
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Klasickú formu na biskupský chlebíček (cca 30x12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Banány ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska.
3. Príprava cesta (správny postup!). Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, svetlej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
4. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti postupne prilejte olej a potom aj mlieko.
5. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok.
6. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do vaječnej peny. Cesto neprešľahajte.
7. Vrstvenie a pečenie. Na dno pripravenej formy nalejte približne polovicu cesta.
8. Na cesto poukladajte kolieska banánov v jednej vrstve.
9. Zalejte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
10. Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou.
11. Upečený koláč nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte na mriežku.
Poznámky
1. Tajomstvo cesta ako bavlnka. Celé kúzlo nadýchaného cesta je v poctivo vyšľahaných vajciach s cukrom. Venujte tomuto kroku aspoň 5 minút. Múku potom už len zľahka vmiešajte stierkou, nikdy nie mixérom, aby ste nestratili všetok vzduch.2. Použite prezreté banány. Čím má banán na šupke viac hnedých bodiek, tým je sladší a aromatickejší. Pre tento koláč sú takéto banány úplne ideálne, dodajú mu najlepšiu chuť a vláčnosť.