Search

Najlepší guláš z glejovky (ako od mäsiara): Tento recept si uložte (Poctivý)

guláš z glejovky
Guláš z glejovky

Obsah receptu

Toto je recept, ktorý si určite budete chcieť uložiť! Je na ten najlepší guláš z hovädzej glejovky (kližky), aký si viete predstaviť – poctivý, hustý, plný bohatej chuti s mäsom mäkkým ako maslo, presne taký, aký by vám navaril skúsený mäsiar alebo aký poznáte z najlepšej tradičnej krčmy. Skutočná klasika v tej najlepšej podobe.

Nie je nad domáci guláš pripravený z kvalitných ingrediencií a s láskou. Vyskúšajte tento recept na poctivý guláš z hovädzej glejovky. Aj keď si vyžaduje dlhšie pomalé dusenie, aby bolo mäso dokonale mäkké, samotný postup je jednoduchý a zvládnu ho aj menej skúsení kuchári. Výsledok rozhodne stojí za tú trochu trpezlivosti.

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas dusenia: cca 2 – 2,5 hodiny
  • Počet porcií: cca 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dlhé pomalé dusenie)

Potrebujeme:

Základ:

  • 750 g hovädzej glejovky (kližky), očistenej a nakrájanej na väčšie kocky (cca 3-4 cm)
  • 600 g cibule (cca 4 veľké), nakrájanej najemno
  • cca 80-100 ml bravčovej masti (sadla) alebo rastlinného oleja

Koreniny a dochucovadlá:

  • 2 čajové lyžičky mletej sladkej papriky (kvalitnej, ideálne maďarskej)
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce (alebo celej)
  • Voliteľné: 1-2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku (koncentrátu)
  • 1 ks sušeného bobkového listu
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • cca 800-1000 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody)

Na zahustenie a dokončenie:

  • 1 krajec staršieho chleba (ideálne ražného, len striedka, cca 30-40 g)
  • 3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • Voliteľné: 50-100 ml tmavého piva (ležiak, pre lepšiu chuť)

Na servírovanie (klasika):

  • Parená alebo žemľová knedľa, čerstvý chlieb
  • Kolieska čerstvej cibule
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)

Potrebujeme tiež:

  • Veľký hrniec s hrubým dnom a dobre tesniacou pokrievkou
  • Strúhadlo (na chlieb)

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Hovädziu glejovku nakrájajte na väčšie kocky (cca 3-4 cm). Cibuľu nakrájajte najemno. Pripravte si vývar alebo horúcu vodu.
  2. Vo veľkom hrnci s hrubším dnom rozohrejte na strednom ohni bravčovú masť alebo olej. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu.
  3. Kľúčový krok: Za častého miešania restujte cibuľu veľmi pomaly do sýtej zlatohnedej až tmavohnedej farby. Nesmie sa spáliť, ale musí byť naozaj dôkladne orestovaná (karamelizovaná). Tento proces je základom farby a chuti gulášu a môže trvať aj 20-25 minút. Buďte trpezliví.
  4. Keď má cibuľa správnu farbu, zvýšte teplotu. Pridajte na kocky nakrájané mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nechytí farbu. Mäso počas opekania osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Stiahnite hrniec na chvíľu z ohňa alebo znížte teplotu na minimum. Pridajte mletú sladkú papriku, drvenú rascu a prípadne aj paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a krátko (len asi 30 sekúnd až 1 minútu) spolu orestujte, aby sa paprika rozvoňala, ale nezhorkla.

Hrnčekové rožky
TIP na dnes
Domáce hrnčekové rožky: Hotové za chvíľu, voňavé a čerstvé aj na druhý deň

Pomalé dusenie:

  1. Vráťte hrniec na mierny oheň. Zalejte mäso horúcim vývarom alebo vodou tak, aby bolo takmer celé ponorené. Pridajte bobkový list a guľôčky nového korenia.
  2. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na úplné minimum (guláš by mal len veľmi jemne prebublávať, “ťahať sa”). Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte mäso pomaly dusiť domäkka.
  3. Pre hovädziu glejovku to bude trvať približne 2 až 2,5 hodiny, alebo aj dlhšie, kým nie je mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa. Počas dusenia guláš občas skontrolujte a premiešajte od dna, aby sa nepripaľoval. Ak sa tekutina príliš odparuje, podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.

Zahustenie a dochutenie:

  1. Kým sa mäso dusí, nastrúhajte najemno striedku zo staršieho krajca chleba (bez kôrky). Pripravte si prelisovaný cesnak a majoránku.
  2. Keď je mäso dokonale mäkké, vyberte z gulášu bobkový list a guľôčky nového korenia.
  3. Do gulášu pridajte nastrúhaný chlieb a dobre premiešajte. Chlieb sa postupne rozvarí a šťavu prirodzene zahustí.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak (3 strúčiky) a sušenú majoránku (1 ČL), ktorú najprv rozomnite medzi prstami pre lepšie uvoľnenie arómy. Ak používate pivo, prilejte ho teraz.
  5. Všetko spolu premiešajte a nechajte na miernom ohni prejsť varom ešte asi 5 minút, aby sa chute spojili a chlieb úplne rozvaril.
  6. Hotový guláš finálne ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Odstavte z ohňa a pred podávaním nechajte guláš ešte aspoň 15-20 minút odstáť pod pokrievkou.

Servírovanie:

  1. Podávajte horúci. Do hlbokého taniera naberte štedrú porciu mäkkého mäsa s hustou šťavou.
  2. Ako príloha je najlepšia domáca parená alebo žemľová knedľa, prípadne čerstvý chlieb.
  3. Na tanieri môžete guláš ozdobiť kolieskami čerstvej cibule a posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Na pravý poctivý guláš je hovädzia glejovka (kližka) ideálna voľba. Vďaka vysokému obsahu kolagénu bude šťava po dlhom dusení úžasne hustá a mäso neskutočne mäkké. Alternatívou je pliecko alebo krk.
  2. Základom je pomaly a do tmavohneda orestovaná cibuľa na bravčovej masti. Dávam jej naozaj veľa, skoro toľko ako mäsa. Papriku pridávam až na záver opekania mäsa a restujem ju len krátko.
  3. Pomalé dusenie na veľmi miernom ohni pod pokrievkou je kľúčové. Mäso musí mať čas zmäknúť a chute sa musia prepojiť. Trvá to minimálne 2 hodiny, ale výsledok stojí za to.
  4. Tradične zahusťujem strúhaným starším chlebom, ktorý dodá tú správnu textúru a chuť. Cesnak a majoránku pridávam až úplne na záver, aby si zachovali svoju arómu. Trocha tmavého piva na konci dusenia tiež nie je na škodu. Pred podávaním ho nechám vždy aspoň 15 minút odpočinúť.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Toto je TOP recept na ten najlepší guláš z glejovky, poctivý a chutný ako od mäsiara či z najlepšej krčmy. Klasika, ktorú si určite uložte a zamilujete. Dobrú chuť!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty