Publikované: 23. septembra 2025, 19:03
Toto nie je len taký obyčajný koláč. Toto je sen každého milovníka čokolády a kávy. Cesto je vďaka špeciálnemu postupu neuveriteľne mäkké a unikátna dvojitá čokoládová poleva z neho robí ten najšťavnatejší dezert, aký si viete predstaviť. S plnou vážnosťou hovorím, že je to jeden z najlepších a najjednoduchších koláčov, aké som kedy upiekla.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 25 min
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 16 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/kúsok
- Trend: Rýchly koláč
Potrebujeme
Kávové cesto
- 2 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 1 štipka soli
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 PL instantnej kávy
- 90 ml horúceho mlieka
- 140 g hladkej múky
- 1 PL kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (5 g)
Dvojitá čokoládová poleva
- 100 g horkej čokolády (min. 50 %)
- 50 g kryštálového cukru
- 1 PL kakaa
- 200 ml + 50 ml mlieka
- 30 g masla
- 1 ČL kukuričného škrobu
- strúhaný kokos (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menší plech alebo formu (ideálne štvorcovú 20×20 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajcia so soľou a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny. Za stáleho šľahania pomaly prilejte olej.
- V šálke rozmiešajte instantnú kávu v horúcom mlieku. Nechajte mierne vychladnúť a vlažnú zmes prišľahajte do cesta.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte stierkou do cesta.
- Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 25 minút. Otestujte špajdľou.
- Hneď po vytiahnutí z rúry urobte do ešte horúceho koláča husté dierky rúčkou varešky alebo hrubšou špajdľou.
- Príprava polevy. V hrnci zmiešajte 200 ml mlieka, cukor a preosiate kakao. Pridajte nalámanú čokoládu a za stáleho miešania na miernom ohni zohrievajte, kým sa všetko nespojí do hladkej tekutej zmesi. Vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí.
- Zalievanie (časť 1). Asi polovicu tejto horúcej, riedkej polevy ihneď nalejte na dierkovaný koláč. Poleva krásne vsiakne dovnútra a urobí ho extra šťavnatým.
- Hustá poleva (časť 2). V zvyšných 50 ml studeného mlieka rozmiešajte kukuričný škrob. Túto zmes vlejte do zvyšnej polevy v hrnci.
- Vráťte na mierny plameň a za stáleho miešania varte 1-2 minúty, kým poleva nezhustne do konzistencie pudingu.
- Horúcu hustú polevu nalejte na koláč a rovnomerne ju rozotrite po celej ploche.
- Nakoniec posypte strúhaným kokosom a nechajte úplne vychladnúť, najlepšie v chladničke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo dierkovať koláč? Dierkovanie horúceho korpusu je skvelý trik takzvaných “poke” koláčov. Riedka časť polevy vsiakne hlboko do cesta a urobí ho neuveriteľne vláčnym a šťavnatým. Vrchná hustá poleva potom vytvorí druhú, krémovú vrstvu.
- Hladká poleva bez hrudiek. Pred pridaním do horúceho mlieka vždy preosejte kakao spolu s cukrom. A škrob na zahustenie vždy najprv dokonale rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka. Zaručíte si tak dokonale hladkú polevu bez jedinej hrudky.
Jednoduché variácie
- Bez kávy (pre deti): Instantnú kávu jednoducho vynechajte alebo ju nahraďte lyžičkou Granka. Získate tak lahodný, čisto kakaový koláč, ktorý budú milovať aj deti.
- S orechmi: Namiesto kokosu posypte hotový koláč nahrubo nasekanými a opraženými vlašskými alebo lieskovými orechmi pre extra chrumkavosť.
Výsledkom je dezert, ktorý je taký šťavnatý a čokoládový, že sa stane vašou novou závislosťou. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, kedy sa chute dokonale prepoja a stuhnutá poleva pripomína pudingový krém.
Recept vychádza z verzie od Lecker mit Kristy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.