Search

Najlepší čokoládovo-kávový koláč, aký som kedy jedla. Je mäkký, šťavnatý a božsky čokoládový.

Jednoduchý čokoládový koláč
Jednoduchý čokoládový koláč

Obsah receptu

Publikované: 23. septembra 2025, 19:03

Toto nie je len taký obyčajný koláč. Toto je sen každého milovníka čokolády a kávy. Cesto je vďaka špeciálnemu postupu neuveriteľne mäkké a unikátna dvojitá čokoládová poleva z neho robí ten najšťavnatejší dezert, aký si viete predstaviť. S plnou vážnosťou hovorím, že je to jeden z najlepších a najjednoduchších koláčov, aké som kedy upiekla.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 25 min
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 16 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/kúsok
  • Trend: Rýchly koláč

Potrebujeme

Kávové cesto

  • 2 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1 štipka soli
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 PL instantnej kávy
  • 90 ml horúceho mlieka
  • 140 g hladkej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (5 g)

Dvojitá čokoládová poleva

  • 100 g horkej čokolády (min. 50 %)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 200 ml + 50 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • strúhaný kokos (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menší plech alebo formu (ideálne štvorcovú 20×20 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajcia so soľou a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny. Za stáleho šľahania pomaly prilejte olej.
  3. V šálke rozmiešajte instantnú kávu v horúcom mlieku. Nechajte mierne vychladnúť a vlažnú zmes prišľahajte do cesta.
  4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte stierkou do cesta.
  5. Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 25 minút. Otestujte špajdľou.
  6. Hneď po vytiahnutí z rúry urobte do ešte horúceho koláča husté dierky rúčkou varešky alebo hrubšou špajdľou.
  7. Príprava polevy. V hrnci zmiešajte 200 ml mlieka, cukor a preosiate kakao. Pridajte nalámanú čokoládu a za stáleho miešania na miernom ohni zohrievajte, kým sa všetko nespojí do hladkej tekutej zmesi. Vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí.
  8. Zalievanie (časť 1). Asi polovicu tejto horúcej, riedkej polevy ihneď nalejte na dierkovaný koláč. Poleva krásne vsiakne dovnútra a urobí ho extra šťavnatým.
  9. Hustá poleva (časť 2). V zvyšných 50 ml studeného mlieka rozmiešajte kukuričný škrob. Túto zmes vlejte do zvyšnej polevy v hrnci.
  10. Vráťte na mierny plameň a za stáleho miešania varte 1-2 minúty, kým poleva nezhustne do konzistencie pudingu.
  11. Horúcu hustú polevu nalejte na koláč a rovnomerne ju rozotrite po celej ploche.
  12. Nakoniec posypte strúhaným kokosom a nechajte úplne vychladnúť, najlepšie v chladničke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo dierkovať koláč? Dierkovanie horúceho korpusu je skvelý trik takzvaných “poke” koláčov. Riedka časť polevy vsiakne hlboko do cesta a urobí ho neuveriteľne vláčnym a šťavnatým. Vrchná hustá poleva potom vytvorí druhú, krémovú vrstvu.
  2. Hladká poleva bez hrudiek. Pred pridaním do horúceho mlieka vždy preosejte kakao spolu s cukrom. A škrob na zahustenie vždy najprv dokonale rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka. Zaručíte si tak dokonale hladkú polevu bez jedinej hrudky.

Jednoduché variácie

  • Bez kávy (pre deti): Instantnú kávu jednoducho vynechajte alebo ju nahraďte lyžičkou Granka. Získate tak lahodný, čisto kakaový koláč, ktorý budú milovať aj deti.
  • S orechmi: Namiesto kokosu posypte hotový koláč nahrubo nasekanými a opraženými vlašskými alebo lieskovými orechmi pre extra chrumkavosť.

Výsledkom je dezert, ktorý je taký šťavnatý a čokoládový, že sa stane vašou novou závislosťou. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, kedy sa chute dokonale prepoja a stuhnutá poleva pripomína pudingový krém.

Recept vychádza z verzie od Lecker mit Kristy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty