Toto nie je len taký obyčajný koláč. Toto je sen každého milovníka čokolády a kávy. Cesto je vďaka špeciálnemu postupu neuveriteľne mäkké a dvojitá čokoládová poleva z neho robí ten najšťavnatejší dezert, aký si viete predstaviť. S plnou vážnosťou hovorím, že je to jeden z najlepších koláčov, aké som kedy upiekla.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menšiu štvorcovú formu (ideálne 20x20 cm alebo 22x22 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Príprava cesta. V mise vyšľahajte vajcia so soľou, kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
3. Za stáleho šľahania na nízkej rýchlosti pomaly prilejte olej.
4. V malej šálke rozmiešajte instantnú kávu v horúcom mlieku, kým sa úplne nerozpustí. Vlažnú kávovú zmes prišľahajte do cesta.
5. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte stierkou do cesta.
6. Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 25 minút. Otestujte špajdľou.
7. Hneď po vytiahnutí z rúry ešte do horúceho koláča urobte husté dierky rúčkou varešky alebo hrubšou špajdľou.
8. Príprava polevy. V hrnci zmiešajte 200 ml mlieka, cukor a preosiate kakao. Pridajte nalámanú čokoládu a za stáleho miešania zohrievajte, kým sa všetko nespojí do hladkej tekutej zmesi.
9. Vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí.
10. Zalievanie (časť 1). Približne polovicu tejto horúcej, riedkej polevy ihneď nalejte na dierkovaný koláč. Poleva krásne vsiakne dovnútra a urobí ho extra šťavnatým.
11. Hustá poleva (časť 2). V zvyšných 50 ml studeného mlieka rozmiešajte kukuričný škrob. Túto zmes vlejte do zvyšnej polevy v hrnci.
12. Vráťte na mierny plameň a za stáleho miešania varte 1-2 minúty, kým poleva nezhustne do konzistencie pudingu.
13. Horúcu hustú polevu nalejte na koláč a rovnomerne rozotrite.
14. Posypte strúhaným kokosom a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Prečo dierkovať koláč? Dierkovanie horúceho korpusu je skvelý trik takzvaných "poke" koláčov. Riedka časť polevy vsiakne hlboko do cesta a urobí ho neuveriteľne vláčnym a šťavnatým. Vrchná hustá poleva potom vytvorí druhú, krémovú vrstvu.2. Hladká poleva bez hrudiek. Pred pridaním do horúceho mlieka vždy preosejte kakao spolu s cukrom. A škrob na zahustenie vždy rozmiešajte v troche studeného mlieka. Zaručíte si tak dokonale hladkú polevu bez jedinej hrudky.