Search

Najchutnejšia cuketa v syrovom cestíčku – lepšia ako mäso a hotová za pár minút!

Vysmážaná cuketa v syrovom cestíčku na tanieri.
Hotové vysmažené plátky cukety v lahodnom syrovom cestíčku.

Obsah receptu

Publikované: 16. júla 2025, 09:00

Hľadáte recept na fantastickú večeru, ktorá je rýchla, lacná a neuveriteľne chutná? Táto vysmážaná cuketa v jedinečnom syrovom cestíčku je presne to, čo potrebujete. Je šťavnatá, perfektne dochutená a zvládne ju pripraviť aj úplný začiatočník. Vyskúšajte ju a uvidíte, že na klasický rezeň si ani nespomeniete.

Celé kúzlo spočíva v netradičnom obaľovaní, kde sa plátky cukety najprv obalia v suchej zmesi a až potom ponoria do vajíčka so syrom. Vďaka tomu vznikne na povrchu lahodná syrová krusta.

Ako sa robí najlepšia vysmážaná cuketa so syrom?

Plátky cukety najprv nasoľte a nechajte ich 15 minút vypotiť, potom ich dôkladne osušte. Každý plátok obaľte v zmesi strúhanky a múky. Následne ho ponorte do rozšľahaných vajec zmiešaných so strúhaným syrom a koreninami. Smažte na panvici na oleji dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia: 10 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 420 kcal/porcia

Potrebujeme

  • 3 stredne veľké cukety
  • 3-4 vajcia
  • 80 g najemno strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán, eidam)
  • cca 150 g strúhanky
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/2 ČL cesnakového prášku
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

Príprava cukety a zmesí na obaľovanie

  1. Cukety umyte, odrežte im konce a pozdĺžne ich nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra.
  2. Plátky rozložte, posypte 1 ČL soli a nechajte ich 15-20 minút odstáť. Soľ z nich vytiahne prebytočnú vodu.
  3. V hlbokom tanieri zmiešajte strúhanku s hladkou múkou.
  4. Do samostatnej hlbokej misky rozbite vajcia. Pridajte k nim nastrúhaný syr, mletú papriku, cesnakový prášok, oregano a mleté čierne korenie. Vidličkou všetko spolu dobre rozšľahajte.
  5. Z cuketových plátkov dôkladne osušte všetku vodu, ktorú pustili, pomocou papierových utierok. Musia byť na dotyk úplne suché.

Obaľovanie a smaženie

  1. Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm) na strednú teplotu.
  2. Každý suchý plátok cukety najprv dôkladne obaľte v suchej zmesi strúhanky a múky.
  3. Následne plátok ponorte do syrovo-vajíčkovej zmesi tak, aby bol rovnomerne pokrytý z oboch strán.
  4. Obalené plátky ihneď opatrne vkladajte na rozpálenú, no nie príliš horúcu panvicu. Panvicu neprekrývajte pokrievkou, aby zostalo cestíčko chrumkavé.
  5. Smažte na strednom plameni približne 3-4 minúty z každej strany do krásnej zlato-hnedej farby.
  6. Hotové cukety vyberajte a ukladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný olej.
  7. Podávajte okamžite, kým je syrová krusta najchutnejšia.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra pikantnú chuť pridajte do vajíčkovej zmesi štipku mletého čili.
  2. Namiesto oregana môžete použiť iné sušené bylinky, napríklad tymian alebo provensálske korenie.
  3. Podávajte s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo len s čerstvým zeleninovým šalátom.



Tento jednoduchý recept premení obyčajnú cuketu na fantastickú delikatesu, ktorú si zamiluje celá rodina. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od dans la cuisine de sou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty