Hľadáte recept na fantastickú večeru, ktorá je rýchla, lacná a neuveriteľne chutná? Táto vysmážaná cuketa v jedinečnom syrovom cestíčku je presne to, čo potrebujete. Je šťavnatá, perfektne dochutená a zvládne ju pripraviť aj úplný začiatočník. Vyskúšajte ju a uvidíte, že na klasický rezeň si ani nespomeniete.
Celé kúzlo spočíva v netradičnom obaľovaní, kde sa plátky cukety najprv obalia v suchej zmesi a až potom ponoria do vajíčka so syrom. Vďaka tomu vznikne na povrchu lahodná syrová krusta.
Ako sa robí najlepšia vysmážaná cuketa so syrom?
Plátky cukety najprv nasoľte a nechajte ich 15 minút vypotiť, potom ich dôkladne osušte. Každý plátok obaľte v zmesi strúhanky a múky. Následne ho ponorte do rozšľahaných vajec zmiešaných so strúhaným syrom a koreninami. Smažte na panvici na oleji dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia: 10 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 420 kcal/porcia
Potrebujeme
- 3 stredne veľké cukety
- 3-4 vajcia
- 80 g najemno strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán, eidam)
- cca 150 g strúhanky
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL cesnakového prášku
- 1/2 ČL sušeného oregana
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
Príprava cukety a zmesí na obaľovanie
- Cukety umyte, odrežte im konce a pozdĺžne ich nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra.
- Plátky rozložte, posypte 1 ČL soli a nechajte ich 15-20 minút odstáť. Soľ z nich vytiahne prebytočnú vodu.
- V hlbokom tanieri zmiešajte strúhanku s hladkou múkou.
- Do samostatnej hlbokej misky rozbite vajcia. Pridajte k nim nastrúhaný syr, mletú papriku, cesnakový prášok, oregano a mleté čierne korenie. Vidličkou všetko spolu dobre rozšľahajte.
- Z cuketových plátkov dôkladne osušte všetku vodu, ktorú pustili, pomocou papierových utierok. Musia byť na dotyk úplne suché.
Obaľovanie a smaženie
- Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm) na strednú teplotu.
- Každý suchý plátok cukety najprv dôkladne obaľte v suchej zmesi strúhanky a múky.
- Následne plátok ponorte do syrovo-vajíčkovej zmesi tak, aby bol rovnomerne pokrytý z oboch strán.
- Obalené plátky ihneď opatrne vkladajte na rozpálenú, no nie príliš horúcu panvicu. Panvicu neprekrývajte pokrievkou, aby zostalo cestíčko chrumkavé.
- Smažte na strednom plameni približne 3-4 minúty z každej strany do krásnej zlato-hnedej farby.
- Hotové cukety vyberajte a ukladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný olej.
- Podávajte okamžite, kým je syrová krusta najchutnejšia.
Videorecept
Tipy
- Pre extra pikantnú chuť pridajte do vajíčkovej zmesi štipku mletého čili.
- Namiesto oregana môžete použiť iné sušené bylinky, napríklad tymian alebo provensálske korenie.
- Podávajte s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo len s čerstvým zeleninovým šalátom.
Tento jednoduchý recept premení obyčajnú cuketu na fantastickú delikatesu, ktorú si zamiluje celá rodina. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od dans la cuisine de sou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.