Hľadáte recept na fantastickú večeru, ktorá je rýchla, lacná a neuveriteľne chutná? Táto vysmážaná cuketa v jedinečnom syrovom cestíčku je presne to, čo potrebujete. Je šťavnatá, perfektne dochutená a zvládne ju pripraviť aj úplný začiatočník. Vyskúšajte ju a uvidíte, že na klasický rezeň si ani nespomeniete.
1. Cukety umyte, odrežte im konce a pozdĺžne ich nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra.
2. Plátky rozložte, posypte 1 ČL soli a nechajte ich 15-20 minút odstáť. Soľ z nich vytiahne prebytočnú vodu.
3. V hlbokom tanieri zmiešajte strúhanku s hladkou múkou.
4. Do samostatnej hlbokej misky rozbite vajcia. Pridajte k nim nastrúhaný syr, mletú papriku, cesnakový prášok, oregano a mleté čierne korenie. Vidličkou všetko spolu dobre rozšľahajte.
5. Z cuketových plátkov dôkladne osušte všetku vodu, ktorú pustili, pomocou papierových utierok. Musia byť na dotyk úplne suché.
Obaľovanie a smaženie:
6. Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm) na strednú teplotu.
7. Každý suchý plátok cukety najprv dôkladne obaľte v suchej zmesi strúhanky a múky.
8. Následne plátok ponorte do syrovo-vajíčkovej zmesi tak, aby bol rovnomerne pokrytý z oboch strán.
9. Obalené plátky ihneď opatrne vkladajte na rozpálenú, no nie príliš horúcu panvicu. Panvicu neprekrývajte pokrievkou, aby zostalo cestíčko chrumkavé.
10. Smažte na strednom plameni približne 3-4 minúty z každej strany do krásnej zlato-hnedej farby.
11. Hotové cukety vyberajte a ukladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný olej.
12. Podávajte okamžite, kým je syrová krusta najchutnejšia.
Poznámky
1. Pre extra pikantnú chuť pridajte do vajíčkovej zmesi štipku mletého čili.2. Namiesto oregana môžete použiť iné sušené bylinky, napríklad tymian alebo provensálske korenie.3. Podávajte s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo len s čerstvým zeleninovým šalátom.