Nadýchaný maslový závin s orechovou náplňou je dokonalým spojením jemného cesta a sladkej plnky. Tento recept vás naučí, ako pripraviť pečivo, ktoré očarí každého.
Nadýchaný maslový závin s orechovou náplňou je ideálnym dezertom alebo sladkým občerstvením. Jemné vrstvy cesta, natreté maslom a plnené orechovou zmesou, vytvárajú jedinečnú kombináciu chutí. Tento recept je jednoduchý na prípravu a výsledok je vždy ohromujúci. Či už na raňajky, ku káve alebo ako dezert, tento závin si získa každého.
Ingrediencie:
- 250 ml vlažného mlieka.
- 5 polievkových lyžíc (60 g) cukru.
- 1 čajová lyžička (9 g) sušeného droždia.
- 1 vajce.
- 1 vaječný bielok.
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja.
- 2 polievkové lyžice (30 g) masla.
- 550 g hladkej múky.
- 1 čajová lyžička soli.
- Maslo na vrstvenie.
- 1 šálka (100 g) vlašských orechov.
- 4 polievkové lyžice cukru.
- 1 žĺtok + 1 polievková lyžica mlieka na potretie.
Postup prípravy:
- Do misky nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a droždie, dobre premiešame.
- Pridáme vajce a vaječný bielok (žĺtok odložíme na neskôr).
- Pridáme rastlinný olej a roztopené maslo, premiešame.
- Prisypeme 500 g múky a soľ, premiešame a postupne pridáme zvyšných 50 – 80 g múky.
- Miesime, kým nie je cesto elastické a hladké.
- Misku vymastíme olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
- Cesto rozdelíme na 2 časti, prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať.
- Každú časť cesta rozvaľkáme a natrieme roztopeným maslom a preložíme. Znovu natrieme maslom a zrolujeme. (pozri video)
- Vlašské orechy rozmixujeme s cukrom a rovnomerne posypeme cesto.
- Cesto zvinieme do rolky a uložíme do vymasteného pekáča.
- Prikryjeme a necháme 20 minút kysnúť.
- Pred pečením potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40 minút.
- Po upečení necháme mierne vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Používajte kvalitné maslo pre bohatšiu chuť a jemnejšie vrstvy.
- Vlašské orechy môžete nahradiť lieskovými alebo mandľami pre inú chuťovú variáciu.
- Cesto nechajte dôkladne vykysnúť na teplom mieste pre nadýchanosť.
- Pred pečením pridajte štipku vanilkového cukru do orechovej náplne pre jemnú arómu.
- Po upečení nechajte závin mierne vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Video recept:
Nadýchaný maslový závin s orechovou náplňou je lahodným spojením jemného cesta a sladkej plnky. Vyskúšajte tento recept a potešte svojich blízkych domácim pečivom.
Vyskúšajte aj:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od A COOKING BOOK