Zabudnite na mdlé polotovary plné konzervantov. Tieto domáce hranolky s parmezánom sú zlatisté, neuveriteľne chrumkavé a voňajú po bylinkách tak, že ich zjete priamo z plechu. Stačí pár bežných surovín a výsledok prekoná aj vašu obľúbenú reštauráciu.
Hľadáte perfektnú prílohu k nedeľnému rezňu alebo rýchly snack k filmu? Toto je lacné a geniálne riešenie, ktoré si zamilujú aj deti. A čo je najlepšie? Takmer žiadny olej a žiadny neporiadok v kuchyni!
Rýchly prehľad (Smart Box)
- Čo to je: Chrumkavé pečené hranolky
- Tajný trik: Parmezánová kôrka a priestor na plechu
- Cena/Čas: Obed za pár eur / Hotové za 35 min
Základné info
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 3
- Náročnosť: Ľahká
- Kalórie: cca 270 kcal/porcia
- Trend: Bez vyprážania
Potrebujeme
- 600 g zemiakov (ideálne varný typ B alebo C na pečenie)
- 30 g parmezánu (strúhaného najemno)
- Olivový olej (podľa potreby, cca 2-3 PL)
- 1 ČL sušeného cesnaku (granulovaného)
- 1 ČL oregana (sušeného)
- 1/2 ČL sladkej mletej papriky
- Soľ (podľa chuti)
- Čierne korenie (mleté, podľa chuti)
- Čerstvý kôpor (na finálne posypanie)
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpte, umyte a osušte. Nakrájajte ich na plátky a potom na hranolky hrubé cca 1 cm, aby sa upiekli rovnomerne.
- Hranolky vhoďte do veľkej misy, prelejte olivovým olejom a rukami premiešajte, aby bol každý kúsok obalený.
- Pridajte soľ, čierne korenie, papriku, sušený cesnak a oregano. Znovu premiešajte.
- Nakoniec prisypte 30 g parmezánu a premiešajte tak, aby sa syr nalepil na povrch zemiakov.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Na plech s papierom ukladajte hranolky jeden vedľa druhého (nesmú sa dotýkať, inak sa udusia).
- Pečte 25 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
- Hotové ihneď servírujte posypané nasekaným kôprom pre sviežu vôňu.
Videorecept
Tipy na záver
- Ak chcete extra chrumkavosť, namočte nakrájané zemiaky pred pečením na 30 minút do studenej vody (zbavíte ich škrobu), potom ich však musíte dokonale osušiť utierkou.
- Nikdy nenahádžte hranolky na jednu kopu. Prúdenie horúceho vzduchu okolo každého kúska je kľúčom k tomu, aby boli chrumkavé a nie blato.
Variácie
- Pikantné: Pridajte do zmesi korenín štipku kajenského korenia alebo chilli vločiek.
- Batátové: Rovnaký postup funguje aj pre sladké zemiaky, len skráťte čas pečenia o 5 minút.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sú moje hranolky z rúry mäkké? Pravdepodobne boli na plechu príliš natlačené na sebe, alebo ste použili príliš veľa oleja. Musia mať priestor “dýchať”.
Môžem použiť iný syr? Áno, skvele funguje aj Grana Padano alebo Pecorino. Klasický eidam neodporúčame, ten sa skôr roztečie a pripáli.
Podávajte ihneď horúce, najlepšie s domácim cesnakovým dipom alebo tatárskou omáčkou. Vydržia chrumkavé len krátko po vytiahnutí z rúry!
Recept od KAZAN pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Pečené hranolky s olivovým olejom a pažítkou: Zdravá alternatíva klasických vyprážaných hranoliek!
- Strúhané zemiaky so syrom a šunkou: Chutnejšie ako hranolky, večera hotová za 10 minút!
- Fantastické zemiakové kvetinky len z 2 ingrediencií: Lepšie ako hranolky!
- Chrumkavé pečené zemiakové hranolky s parmezánom a bylinkami
- Máte 2 zemiaky a 1 lyžicu múky? Tento RECEPT na hranolky je lepší ako z fastfoodu, sú brutálne chrumkavé!
