Zabudnite na mdlé polotovary plné konzervantov. Tieto domáce hranolky s parmezánom sú zlatisté, neuveriteľne chrumkavé a voňajú po bylinkách tak, že ich zjete priamo z plechu. Stačí pár bežných surovín a výsledok prekoná aj vašu obľúbenú reštauráciu.
600gzemiakov(ideálne varný typ B alebo C na pečenie)
30gparmezánu(strúhaného najemno)
Olivový olej(podľa potreby, cca 2-3 PL)
1ČLsušeného cesnaku(granulovaného)
1ČLoregana(sušeného)
0.5ČLsladkej mletej papriky
Soľ(podľa chuti)
Čierne korenie(mleté, podľa chuti)
Čerstvý kôpor(na finálne posypanie)
Pokyny
1. Zemiaky ošúpte, umyte a osušte. Nakrájajte ich na plátky a potom na hranolky hrubé cca 1 cm, aby sa upiekli rovnomerne.
2. Hranolky vhoďte do veľkej misy, prelejte olivovým olejom a rukami premiešajte, aby bol každý kúsok obalený.
3. Pridajte soľ, čierne korenie, papriku, sušený cesnak a oregano. Znovu premiešajte.
4. Nakoniec prisypte 30 g parmezánu a premiešajte tak, aby sa syr nalepil na povrch zemiakov.
5. Rúru predhrejte na 200 °C. Na plech s papierom ukladajte hranolky jeden vedľa druhého (nesmú sa dotýkať, inak sa udusia).
6. Pečte 25 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
7. Hotové ihneď servírujte posypané nasekaným kôprom pre sviežu vôňu.
Poznámky
1. Ak chcete extra chrumkavosť, namočte nakrájané zemiaky pred pečením na 30 minút do studenej vody (zbavíte ich škrobu), potom ich však musíte dokonale osušiť utierkou.2. Nikdy nenahádžte hranolky na jednu kopu. Prúdenie horúceho vzduchu okolo každého kúska je kľúčom k tomu, aby boli chrumkavé a nie blato.