Search

Mramorové sušienky bez masla: Také krehké, že sa topia na jazyku

Mramorové sušienky
Mramorové sušienky

Obsah receptu

Publikované: 24. októbra 2025, 11:15

Ak hľadáte recept na trvanlivé pečivo, ktoré je bleskovo hotové a fantasticky vyzerá, toto si uložte. Tieto mramorové sušienky (alebo rolády) sa robia z oleja, nie z masla. Vďaka tomu sú úžasne krehké a doslova sa topia na jazyku. Sú oveľa jednoduchšie, ako vyzerajú.

Príprava cesta je rýchla, stačí všetko zmiešať. Kľúčom k úspechu je len krátke vychladenie cesta pred vaľkaním. Sú ideálne ku káve a vydržia dlho čerstvé.

Ako správne pripraviť mramorové sušienky?

Vajcia, cukor a olej zmiešajte. Pridajte múku s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Polovicu zafarbite kakaom (a druhú vyvážte múkou). Obe cestá nechajte stuhnúť v chladničke, potom ich rozvaľkajte, položte na seba, zrolujte a upečte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas chladenia: 30 min
  • Čas pečenia: 30–35 min
  • Počet porcií: 2 rolády (cca 24 sušienok)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 110 kcal/sušienka
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

  • 300 g hladkej múky (T650)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 2 ks vajec
  • 6 g prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • štipka soli

Na dofarbenie

  • 20 g kakaa (cca 2 PL)
  • 20 g hladkej múky (cca 2 PL)

Na potretie (voliteľné)

  • 1 ks bielok
  • 10 g kakaa (1 ČL)

Postup prípravy

  1. Vo veľkej mise metličkou dobre vymiešajte vajcia, kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
  2. Prilejte olej a opäť premiešajte.
  3. V druhej miske zmiešajte hladkú múku (300 g) a prášok do pečiva.
  4. Sypkú zmes pridajte k vajíčkovej a rukami rýchlo vypracujte hladké, mäkké cesto.
  5. Cesto odvážte a rozdeľte presne na dve polovice.
  6. Tmavé cesto: Do jednej polovice zapracujte 20 g kakaa. Cesto bude tuhšie.
  7. Svetlé cesto: Do druhej polovice zapracujte 20 g múky. Tým sa konzistencia oboch ciest vyrovná.
  8. Obe cestá (svetlé aj tmavé) zabaľte do fólie. Vložte ich na 30 minút do chladničky. Tento krok nevynechajte, olejové cesto sa musí vychladiť, aby sa dalo vaľkať.
  9. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  10. Vychladené cestá rozdeľte ešte na polovicu. Získate tak 2 tmavé a 2 svetlé bochníky.
  11. Na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte prvý svetlý bochník na obdĺžnik.
  12. Rozvaľkajte aj prvý tmavý bochník na rovnako veľký obdĺžnik.
  13. Tmavý plát opatrne položte na svetlý plát.
  14. Spolu ich pevne zrolujte do rolády. To isté zopakujte aj s druhým párom ciest.
  15. Obe rolády preložte na plech s papierom na pečenie.
  16. Ak chcete špeciálny povrch, v miske zmiešajte bielok s 10 g kakaa a potrite tým obe rolády. (Môžete potrieť aj klasickým rozšľahaným vajíčkom).
  17. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30–35 minút.
  18. Po upečení nechajte rolády úplne vychladnúť. Až potom ich nakrájajte ostrým nožom na plátky (sušienky).

Tipy na záver

  1. Chladenie je kľúčové: Olejové cesto je po zamiesení príliš mäkké. Ak by ste vynechali 30 minút v chladničke, cesto by sa lepilo a nedalo by sa rozvaľkať.
  2. Vyváženie cesta: Pridanie múky do svetlej časti (Krok 7) je dôležité, aby mali obe cestá rovnakú tuhosť a pri rolovaní sa nedeformovali.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Orechová roláda: Namiesto kakaa zapracujte do tmavej časti 30 g jemne mletých vlašských orechov.
  • Kokosová verzia: Namiesto múky zapracujte do svetlej časti 20 g strúhaného kokosu.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa mi cesto pri vaľkaní lepilo? Pravdepodobne ste ho málo vychladili. Olejové cesto potrebuje stuhnúť v chlade. Ak sa lepí aj po vychladení, jemne si pomúčte dosku aj valček.

Môžem použiť maslo namiesto oleja? Áno, ale zmení sa charakteristika cesta. Budete potrebovať asi 120 g zmäknutého masla. Cesto bude tuhšie a sušienky menej krehké (viac maslové).

Ako dlho vydržia tieto mramorové sušienky? Sú to trvanlivé sušienky. V uzavretej plechovej dóze vydržia pri izbovej teplote aj dva týždne.


Vychladnuté rolády krájajte na plátky hrubé asi 1 cm. Skladujte ich v uzavretej dóze, kde vydržia dlho krehké.

Recept vychádza z verzie od Yza dolce, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty