Ak hľadáte recept na trvanlivé pečivo, ktoré je bleskovo hotové a fantasticky vyzerá, toto si uložte. Tieto mramorové sušienky (alebo rolády) sa robia z oleja, nie z masla. Vďaka tomu sú úžasne krehké a doslova sa topia na jazyku. Sú oveľa jednoduchšie, ako vyzerajú.
Príprava cesta je rýchla, stačí všetko zmiešať. Kľúčom k úspechu je len krátke vychladenie cesta pred vaľkaním. Sú ideálne ku káve a vydržia dlho čerstvé.
Ako správne pripraviť mramorové sušienky?
Vajcia, cukor a olej zmiešajte. Pridajte múku s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Polovicu zafarbite kakaom (a druhú vyvážte múkou). Obe cestá nechajte stuhnúť v chladničke, potom ich rozvaľkajte, položte na seba, zrolujte a upečte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas chladenia: 30 min
- Čas pečenia: 30–35 min
- Počet porcií: 2 rolády (cca 24 sušienok)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/sušienka
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
- 300 g hladkej múky (T650)
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 2 ks vajec
- 6 g prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- štipka soli
Na dofarbenie
- 20 g kakaa (cca 2 PL)
- 20 g hladkej múky (cca 2 PL)
Na potretie (voliteľné)
- 1 ks bielok
- 10 g kakaa (1 ČL)
Postup prípravy
- Vo veľkej mise metličkou dobre vymiešajte vajcia, kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Prilejte olej a opäť premiešajte.
- V druhej miske zmiešajte hladkú múku (300 g) a prášok do pečiva.
- Sypkú zmes pridajte k vajíčkovej a rukami rýchlo vypracujte hladké, mäkké cesto.
- Cesto odvážte a rozdeľte presne na dve polovice.
- Tmavé cesto: Do jednej polovice zapracujte 20 g kakaa. Cesto bude tuhšie.
- Svetlé cesto: Do druhej polovice zapracujte 20 g múky. Tým sa konzistencia oboch ciest vyrovná.
- Obe cestá (svetlé aj tmavé) zabaľte do fólie. Vložte ich na 30 minút do chladničky. Tento krok nevynechajte, olejové cesto sa musí vychladiť, aby sa dalo vaľkať.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladené cestá rozdeľte ešte na polovicu. Získate tak 2 tmavé a 2 svetlé bochníky.
- Na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte prvý svetlý bochník na obdĺžnik.
- Rozvaľkajte aj prvý tmavý bochník na rovnako veľký obdĺžnik.
- Tmavý plát opatrne položte na svetlý plát.
- Spolu ich pevne zrolujte do rolády. To isté zopakujte aj s druhým párom ciest.
- Obe rolády preložte na plech s papierom na pečenie.
- Ak chcete špeciálny povrch, v miske zmiešajte bielok s 10 g kakaa a potrite tým obe rolády. (Môžete potrieť aj klasickým rozšľahaným vajíčkom).
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30–35 minút.
- Po upečení nechajte rolády úplne vychladnúť. Až potom ich nakrájajte ostrým nožom na plátky (sušienky).
Tipy na záver
- Chladenie je kľúčové: Olejové cesto je po zamiesení príliš mäkké. Ak by ste vynechali 30 minút v chladničke, cesto by sa lepilo a nedalo by sa rozvaľkať.
- Vyváženie cesta: Pridanie múky do svetlej časti (Krok 7) je dôležité, aby mali obe cestá rovnakú tuhosť a pri rolovaní sa nedeformovali.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Orechová roláda: Namiesto kakaa zapracujte do tmavej časti 30 g jemne mletých vlašských orechov.
- Kokosová verzia: Namiesto múky zapracujte do svetlej časti 20 g strúhaného kokosu.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa mi cesto pri vaľkaní lepilo? Pravdepodobne ste ho málo vychladili. Olejové cesto potrebuje stuhnúť v chlade. Ak sa lepí aj po vychladení, jemne si pomúčte dosku aj valček.
Môžem použiť maslo namiesto oleja? Áno, ale zmení sa charakteristika cesta. Budete potrebovať asi 120 g zmäknutého masla. Cesto bude tuhšie a sušienky menej krehké (viac maslové).
Ako dlho vydržia tieto mramorové sušienky? Sú to trvanlivé sušienky. V uzavretej plechovej dóze vydržia pri izbovej teplote aj dva týždne.
Vychladnuté rolády krájajte na plátky hrubé asi 1 cm. Skladujte ich v uzavretej dóze, kde vydržia dlho krehké.
Recept vychádza z verzie od Yza dolce, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Máte doma starý chlieb? Vyskúšajte tento recept na zapekaný pizza chlieb: Skvelá voľba na jednoduchú večeru!
- Dvojfarebné sušienky s Nutellou hotové za 30 minút
- Čokoládové mramorové sušienky: Jednoduché a chutné – stokrát lepšie, ako sušienky z obchodu!
- Vynikajúca veľkonočná kuracia roláda! Na Veľkú noc si ju celá rodina nevie vynachváliť
- Tieto kakaové slimáky z lístkového cesta sú absolútny HIT: Pripravíte ich rýchlejšie, ako sa uvarí káva!
