Search

Moja babička ich piekla najlepšie: Recept na orechové osie hniezda mäkké ako perinka

Orechové osie hniezda
Orechové osie hniezda

Obsah receptu

Publikované: 9. októbra 2025, 07:00

Vôňa orechových buchiet ma vždy vráti do detstva a do babičkinej kuchyne. Tento recept je presne taký – poctivý, voňavý a výsledkom sú tie najjemnejšie osie hniezda. Sú nadýchané a mäkké ako perinka aj na druhý deň. Skutočná dobrota ku káve alebo na raňajky.

Nebojte sa kysnutého cesta. S týmto overeným postupom a jedným kľúčovým krokom, ktorý nesmiete vynechať, to hravo zvládnete. Upečme si spolu túto voňavú spomienku na detstvo.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas kysnutia: cca 105 min
  • Čas pečenia: 30 min
  • Počet porcií: cca 18 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/kus
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

Kvások:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 9 g sušeného droždia (1 balíček a kúsok)

Cesto:

  • 550 g hladkej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 90 g kryštálového cukru (zvyšok zo 100 g)
  • 125 g masla (rozpusteného, vlažného)
  • 1 ks vajce
  • 1 ks vaječný bielok
  • 1 ČL soli

Orechová náplň:

  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 100 g vlašských orechov (najemno pomletých)
  • práškový cukor (podľa chuti, cca 3–4 PL)

Na potretie:

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka

Postup prípravy

Príprava kvásku a cesta:

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky nalejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka, pridajte lyžicu cukru a sušené droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor a soľ. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky nalejte zvyšné vlažné mlieko, rozpustené maslo, celé vajce a bielok. Nakoniec pridajte aktivovaný kvások.
  4. Suroviny vareškou alebo v kuchynskom robote spracujte na hladké a pružné cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút. Správne cesto je hebké a nelepí sa na steny misy.
  5. Vymiesené cesto vytvarujte do bochníka, vložte do čistej misy zľahka vytretej olejom a zakryte utierkou. Nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Kysnutie a tvarovanie:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a krátko ho rukami premiesite, aby ste z neho dostali vzduch. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti.
  2. Každú časť prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút odpočívať. Cesto sa tak uvoľní a bude sa s ním lepšie pracovať.
  3. Postupne vyvaľkajte oba bochníky na obdĺžniky s hrúbkou asi 0,5 cm. Každý plát potrite polovicou rozpusteného masla.
  4. Posypte polovicou pomletých orechov a podľa chuti aj práškovým cukrom. Cesto zrolujte po širšej strane do pevnej rolády.
  5. Ostrým nožom alebo niťou krájajte z rolády kúsky hrubé asi 3–4 cm. Ukladajte ich reznou stranou nahor do hlbšieho plechu alebo zapekacej misy, ktorú ste vymastili maslom. Nechajte medzi nimi malé medzery.

Dokončenie a pečenie:

  1. Toto je kľúčový krok! Pripravené osie hniezda na plechu zakryte utierkou a nechajte ich na teplom mieste podkysnúť ešte 30 minút. Viditeľne zväčšia svoj objem a spoja sa.
  2. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.
  3. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka. Touto zmesou opatrne potrite povrch vykysnutých buchiet.
  4. Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  5. Hotové osie hniezda nechajte pred podávaním aspoň čiastočne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Kde nechať cesto kysnúť? Ak nemáte doma dostatočne teplé miesto, zapnite rúru na 50 °C, po minúte ju vypnite a nechajte v nej len svietiť svetlo. Vytvoríte tak ideálnu domácu „kysiareň“ pre cesto.
  2. Pre extra vláčnosť: Ihneď po vytiahnutí z rúry môžete horúce osie hniezda zľahka pokvapkať zmesou rumu a vody alebo potrieť roztopeným maslom. Zostanú dlhšie vláčne a získajú skvelú arómu.

Jednoduché variácie

  • Škoricové osie hniezda: Namiesto orechov potrite cesto maslom a husto posypte zmesou škorice a kryštálového cukru. Získate tak obľúbené „cinnamon rolls“.
  • Tvarohová náplň: Vymiešajte 250 g hrudkovitého tvarohu s 1 žĺtkom, vanilkovým a práškovým cukrom. Zmes natrite na cesto namiesto orechovej plnky.

Výsledkom sú neskutočne jemné a voňavé buchtičky, ktoré chutia najlepšie čerstvé.

Recept vychádza z verzie od A COOKING BOOK, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty