Publikované: 9. októbra 2025, 07:00
Vôňa orechových buchiet ma vždy vráti do detstva a do babičkinej kuchyne. Tento recept je presne taký – poctivý, voňavý a výsledkom sú tie najjemnejšie osie hniezda. Sú nadýchané a mäkké ako perinka aj na druhý deň. Skutočná dobrota ku káve alebo na raňajky.
Nebojte sa kysnutého cesta. S týmto overeným postupom a jedným kľúčovým krokom, ktorý nesmiete vynechať, to hravo zvládnete. Upečme si spolu túto voňavú spomienku na detstvo.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas kysnutia: cca 105 min
- Čas pečenia: 30 min
- Počet porcií: cca 18 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/kus
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
Kvások:
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 9 g sušeného droždia (1 balíček a kúsok)
Cesto:
- 550 g hladkej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 90 g kryštálového cukru (zvyšok zo 100 g)
- 125 g masla (rozpusteného, vlažného)
- 1 ks vajce
- 1 ks vaječný bielok
- 1 ČL soli
Orechová náplň:
- 50 g masla (rozpusteného)
- 100 g vlašských orechov (najemno pomletých)
- práškový cukor (podľa chuti, cca 3–4 PL)
Na potretie:
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Najprv si pripravte kvások. Do misky nalejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka, pridajte lyžicu cukru a sušené droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor a soľ. V strede urobte jamku.
- Do jamky nalejte zvyšné vlažné mlieko, rozpustené maslo, celé vajce a bielok. Nakoniec pridajte aktivovaný kvások.
- Suroviny vareškou alebo v kuchynskom robote spracujte na hladké a pružné cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút. Správne cesto je hebké a nelepí sa na steny misy.
- Vymiesené cesto vytvarujte do bochníka, vložte do čistej misy zľahka vytretej olejom a zakryte utierkou. Nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Kysnutie a tvarovanie:
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a krátko ho rukami premiesite, aby ste z neho dostali vzduch. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti.
- Každú časť prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút odpočívať. Cesto sa tak uvoľní a bude sa s ním lepšie pracovať.
- Postupne vyvaľkajte oba bochníky na obdĺžniky s hrúbkou asi 0,5 cm. Každý plát potrite polovicou rozpusteného masla.
- Posypte polovicou pomletých orechov a podľa chuti aj práškovým cukrom. Cesto zrolujte po širšej strane do pevnej rolády.
- Ostrým nožom alebo niťou krájajte z rolády kúsky hrubé asi 3–4 cm. Ukladajte ich reznou stranou nahor do hlbšieho plechu alebo zapekacej misy, ktorú ste vymastili maslom. Nechajte medzi nimi malé medzery.
Dokončenie a pečenie:
- Toto je kľúčový krok! Pripravené osie hniezda na plechu zakryte utierkou a nechajte ich na teplom mieste podkysnúť ešte 30 minút. Viditeľne zväčšia svoj objem a spoja sa.
- Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.
- V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka. Touto zmesou opatrne potrite povrch vykysnutých buchiet.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Hotové osie hniezda nechajte pred podávaním aspoň čiastočne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Kde nechať cesto kysnúť? Ak nemáte doma dostatočne teplé miesto, zapnite rúru na 50 °C, po minúte ju vypnite a nechajte v nej len svietiť svetlo. Vytvoríte tak ideálnu domácu „kysiareň“ pre cesto.
- Pre extra vláčnosť: Ihneď po vytiahnutí z rúry môžete horúce osie hniezda zľahka pokvapkať zmesou rumu a vody alebo potrieť roztopeným maslom. Zostanú dlhšie vláčne a získajú skvelú arómu.
Jednoduché variácie
- Škoricové osie hniezda: Namiesto orechov potrite cesto maslom a husto posypte zmesou škorice a kryštálového cukru. Získate tak obľúbené „cinnamon rolls“.
- Tvarohová náplň: Vymiešajte 250 g hrudkovitého tvarohu s 1 žĺtkom, vanilkovým a práškovým cukrom. Zmes natrite na cesto namiesto orechovej plnky.
Výsledkom sú neskutočne jemné a voňavé buchtičky, ktoré chutia najlepšie čerstvé.
Recept vychádza z verzie od A COOKING BOOK, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.