Search

Máte doma kapustu a 3 vajíčka? Pripravte tieto famózne kapustové fašírky, sú šťavnaté a za pár drobných

Kapustové fašírky
Kapustové fašírky

Obsah receptu

Publikované: 6. novembra 2025, 11:00

Ak máte doma zvyšnú kapustu, tieto kapustové fašírky sú ideálny lacný obed. Vďaka predvareniu kapusty sú mimoriadne jemné a šťavnaté. Naše kapustové fašírky sú skvelou bezmäsitou alternatívou, ktorá zasýti.

Orestovaná mrkva s cibuľou dodá fašírkam príjemnú sladkosť. Sú skvelé teplé so zemiakovou kašou, ale aj studené s chlebom. Poďte si ich pripraviť.

Ako správne pripraviť kapustové fašírky?

Kapustu nakrájajte a varte 15 minút. Dôkladne ju sceďte. Zmiešajte ju s rozšľahanými vajcami, hladkou múkou a orestovanou mrkvou a cibuľou. Tvarujte fašírky a smažte na oleji dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: cca 12-15 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 80 kcal/kus
  • Trend: Zero-waste / Lacný recept

Potrebujeme

  • 1 kg bielej kapusty (menšia hlávka)
  • 3 vajcia
  • 1 veľká mrkva
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL hladkej múky (alebo podľa potreby)
  • 1 PL masla (na restovanie zeleniny)
  • Rastlinný olej (na smaženie)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Mletá sladká červená paprika

Postup prípravy

  1. Kapustu očistite a zbavte tvrdého hlúbika. Nakrájajte ju na jemné rezance.
  2. Vložte ju do hrnca, zalejte vodou, osoľte a nechajte variť domäkka (približne 15 minút).
  3. Medzitým na panvici rozohrejte lyžicu masla. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a restujte dosklovita.
  4. Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu a prelisovaný cesnak. Spoločne restujte ďalších pár minút, kým zelenina nezmäkne. Odstavte z ohňa.
  5. Uvarenú kapustu dôkladne sceďte cez sitko. Lyžicou alebo rukami sa snažte vytlačiť čo najviac prebytočnej vody.
  6. Vychladnutú kapustu dajte do veľkej misy. Pridajte orestovanú zeleninovú zmes z panvice.
  7. V menšej miske rozšľahajte 3 vajcia. Ochuťte ich soľou, čiernym korením a lyžičkou červenej papriky.
  8. Vaječnú zmes nalejte ku kapuste. Pridajte 4 lyžice hladkej múky.
  9. Všetko spolu dobre premiešajte. Hmota by mala byť dostatočne hustá, aby sa dali tvarovať fašírky. Ak je príliš riedka, pridajte ešte lyžicu múky.
  10. Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu rastlinného oleja.
  11. Lyžicou naberajte kôpky cesta. V rukách (alebo priamo na panvici) tvarujte placky (fašírky) a vkladajte ich do horúceho oleja.
  12. Smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista (asi 3-4 minúty z každej strany).
  13. Hotové fašírky ukladajte na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Dôkladné scedenie: Kľúčom k úspechu je dobre scedená kapusta. Ak zostane príliš mokrá, fašírky budú potrebovať veľa múky, čím stvrdnú. Po scedení ju pokojne ešte dodatočne vytlačte rukami.
  2. Chrumkavosť: Pre chrumkavejší povrch môžete časť múky (alebo aj všetku) nahradiť strúhankou.

Jednoduché variácie

  • So syrom: Do zmesi pred smažením pridajte 100 g najemno strúhaného syra (napríklad eidam) pre krémovejšiu chuť.
  • S bylinkami: Chuť skvele doplní nasekaná čerstvá petržlenová vňať, pažítka alebo štipka drvenej rasce.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sú kapustové fašírky lepšie z varenej kapusty? Varená kapusta je oveľa jemnejšia a sladšia. Fašírky zo surovej kapusty by sa museli smažiť dlhšie a nemuseli by byť v strede dostatočne mäkké.

Môžem tieto placky piecť v rúre? Áno. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potrite olejom a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 20-25 minút dozlatista. Budú zdravšou alternatívou.

Aká príloha sa k fašírkam hodí? Výborne chutia so zemiakovou kašou alebo len s čerstvým chlebom. Nezabudnite na dresing – stačí zmiešať kyslú smotanu, prelisovaný cesnak a soľ.


Výsledkom sú úžasne šťavnaté fašírky, ktoré takmer nič nestoja. Podávajte ich teplé so zemiakovou kašou alebo studené s chlebom. V chladničke v uzavretej nádobe vydržia 2-3 dni.

Recept vychádza z verzie od portálu Rezept hub, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty