Ak máte doma zvyšnú kapustu, tieto kapustové fašírky sú ideálny lacný obed. Vďaka predvareniu kapusty sú mimoriadne jemné a šťavnaté. Naše kapustové fašírky sú skvelou bezmäsitou alternatívou, ktorá zasýti.
Orestovaná mrkva s cibuľou dodá fašírkam príjemnú sladkosť. Sú skvelé teplé so zemiakovou kašou, ale aj studené s chlebom. Poďte si ich pripraviť.
Ako správne pripraviť kapustové fašírky?
Kapustu nakrájajte a varte 15 minút. Dôkladne ju sceďte. Zmiešajte ju s rozšľahanými vajcami, hladkou múkou a orestovanou mrkvou a cibuľou. Tvarujte fašírky a smažte na oleji dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: cca 12-15 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 80 kcal/kus
- Trend: Zero-waste / Lacný recept
Potrebujeme
- 1 kg bielej kapusty (menšia hlávka)
- 3 vajcia
- 1 veľká mrkva
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 PL hladkej múky (alebo podľa potreby)
- 1 PL masla (na restovanie zeleniny)
- Rastlinný olej (na smaženie)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Mletá sladká červená paprika
Postup prípravy
- Kapustu očistite a zbavte tvrdého hlúbika. Nakrájajte ju na jemné rezance.
- Vložte ju do hrnca, zalejte vodou, osoľte a nechajte variť domäkka (približne 15 minút).
- Medzitým na panvici rozohrejte lyžicu masla. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a restujte dosklovita.
- Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu a prelisovaný cesnak. Spoločne restujte ďalších pár minút, kým zelenina nezmäkne. Odstavte z ohňa.
- Uvarenú kapustu dôkladne sceďte cez sitko. Lyžicou alebo rukami sa snažte vytlačiť čo najviac prebytočnej vody.
- Vychladnutú kapustu dajte do veľkej misy. Pridajte orestovanú zeleninovú zmes z panvice.
- V menšej miske rozšľahajte 3 vajcia. Ochuťte ich soľou, čiernym korením a lyžičkou červenej papriky.
- Vaječnú zmes nalejte ku kapuste. Pridajte 4 lyžice hladkej múky.
- Všetko spolu dobre premiešajte. Hmota by mala byť dostatočne hustá, aby sa dali tvarovať fašírky. Ak je príliš riedka, pridajte ešte lyžicu múky.
- Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu rastlinného oleja.
- Lyžicou naberajte kôpky cesta. V rukách (alebo priamo na panvici) tvarujte placky (fašírky) a vkladajte ich do horúceho oleja.
- Smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista (asi 3-4 minúty z každej strany).
- Hotové fašírky ukladajte na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy na záver
- Dôkladné scedenie: Kľúčom k úspechu je dobre scedená kapusta. Ak zostane príliš mokrá, fašírky budú potrebovať veľa múky, čím stvrdnú. Po scedení ju pokojne ešte dodatočne vytlačte rukami.
- Chrumkavosť: Pre chrumkavejší povrch môžete časť múky (alebo aj všetku) nahradiť strúhankou.
Jednoduché variácie
- So syrom: Do zmesi pred smažením pridajte 100 g najemno strúhaného syra (napríklad eidam) pre krémovejšiu chuť.
- S bylinkami: Chuť skvele doplní nasekaná čerstvá petržlenová vňať, pažítka alebo štipka drvenej rasce.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sú kapustové fašírky lepšie z varenej kapusty? Varená kapusta je oveľa jemnejšia a sladšia. Fašírky zo surovej kapusty by sa museli smažiť dlhšie a nemuseli by byť v strede dostatočne mäkké.
Môžem tieto placky piecť v rúre? Áno. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potrite olejom a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 20-25 minút dozlatista. Budú zdravšou alternatívou.
Aká príloha sa k fašírkam hodí? Výborne chutia so zemiakovou kašou alebo len s čerstvým chlebom. Nezabudnite na dresing – stačí zmiešať kyslú smotanu, prelisovaný cesnak a soľ.
Výsledkom sú úžasne šťavnaté fašírky, ktoré takmer nič nestoja. Podávajte ich teplé so zemiakovou kašou alebo studené s chlebom. V chladničke v uzavretej nádobe vydržia 2-3 dni.
Recept vychádza z verzie od portálu Rezept hub, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Šťavnaté fašírky plnené syrovou plnkou: Dajte medailu tomu, kto vymyslel tento recept!
- Jednoduchý a rýchly recept na ryžové fašírky s cuketou
- Jednoduchý a rýchly kapustový šalát s paradajkami za 5 minút: Na žiadnej grilovačke nesmie chýbať!
- KAPUSTA A MLETÉ MÄSO: Aj babka bola po vyskúšaní ohromená! Lepšie ako hamburgery!
- Kapustové fašírky v rúre: Fantasticky šťavnaté a nie sú nasiaknuté olejom!
