Search

Máte doma cuketu? Urobte si tieto božské palacinky, už nikdy nebudete chcieť iné!

cuketové palacinky
Cuketové palacinky, zdroj: AI

Obsah receptu

Sezóna cukiet je v plnom prúde a vy už neviete, čo s nimi? Zabudnite na klasické placky či prívarky a objavte čaro slaných palaciniek! Tento recept premení obyčajnú cuketu na absolútne božskú pochúťku, ktorá je neuveriteľne vláčna, jemná a plná chuti. Vďaka petržlenovej vňati sú krásne svieže a predstavujú dokonalý ľahký obed alebo rýchlu večeru. Sú tak dobré, že si ich zamilujú aj tí najväčší odporcovia zeleniny a vy si ich budete chcieť robiť stále dokola.

Príprava týchto netradičných palaciniek je úžasne jednoduchá a rýchla. Nemusíte čakať na kysnutie ani sa trápiť so zložitými postupmi. Stačí len zmiešať všetky ingrediencie do hladkého cesta a môžete začať smažiť. Výsledkom je hŕba fantastických slaných palaciniek, ktoré môžete naplniť podľa svojej fantázie – od kyslej smotany s bylinkami až po syrové či šunkové náplne. Poďte ich vyskúšať, nebudete ľutovať!

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: cca 30-40 minút
  • Počet porcií: cca 10-12 kusov
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 400 g cukety (očistenej a najemno nastrúhanej)
  • 3 ks vajec
  • 400-450 g hladkej múky (preosiatej)
  • 700 ml mlieka
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej najemno)

Na vyprážanie:

  • rastlinný olej

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo veľkej mise metličkou dôkladne vyšľaháme celé vajcia spolu so soľou a cukrom.
  2. K vaječnej zmesi prilejeme mlieko a opäť krátko prešľaháme. Následne začneme po častiach prisypávať preosiatu múku a šľahaním vytvoríme hladké cesto bez hrudiek.
  3. Na záver do cesta vmiešame 4 polievkové lyžice oleja, najemno nastrúhanú cuketu (aj so šťavou, ktorú pustila) a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu jemne premiešame.

Smaženie palaciniek:

  1. Panvicu na palacinky rozpálime na strednom plameni a potrieme ju tenkou vrstvou oleja.
  2. Na horúcu panvicu nalejeme primerané množstvo cesta (približne jednu menšiu naberačku) a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej ploche.
  3. Palacinku smažíme približne 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie je krásne zlatistá. Postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Hotové palacinky ukladáme na seba na tanier.
  4. Podávame ešte teplé, naplnené obľúbenou slanou plnkou, alebo len tak samotné. Chutia však výborne aj za studena.

Videorecepty

Tipy

  1. Týmto palacinkám nesmierne svedčí jednoduchá náplň z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a štipky soli. Výborné sú aj s bylinkovým tvarohom alebo strúhaným syrom.
  2. Ak používate mladú, čerstvú cuketu s jemnou šupkou, nemusíte ju vôbec lúpať. Stačí ju dobre umyť. Väčšinu vitamínov a vlákniny nájdete práve v nej.
  3. Pre ešte nadýchanejšie cesto môžete pridať do múky štipku kypriaceho prášku do pečiva. Palacinky budú o niečo hrubšie a extra jemné.
  4. Chcete palacinky posunúť na vyšší level? Pridajte do cesta 50 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného výrazného tvrdého syra. Budú neodolateľné!

Slané palacinky sú skvelým dôkazom toho, že aj z obyčajnej cukety sa dajú vykúzliť neobyčajné jedlá. Tento recept je taký jednoduchý a chutný, že sa zaručene stane pevnou súčasťou vášho letného jedálnička. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Вкусные идеи от Натали, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty