Sezóna cukiet je v plnom prúde a vy už neviete, čo s nimi? Zabudnite na klasické placky či prívarky a objavte čaro slaných palaciniek! Tento recept premení obyčajnú cuketu na absolútne božskú pochúťku, ktorá je neuveriteľne vláčna, jemná a plná chuti. Vďaka petržlenovej vňati sú krásne svieže a predstavujú dokonalý ľahký obed alebo rýchlu večeru. Sú tak dobré, že si ich zamilujú aj tí najväčší odporcovia zeleniny a vy si ich budete chcieť robiť stále dokola.
Príprava týchto netradičných palaciniek je úžasne jednoduchá a rýchla. Nemusíte čakať na kysnutie ani sa trápiť so zložitými postupmi. Stačí len zmiešať všetky ingrediencie do hladkého cesta a môžete začať smažiť. Výsledkom je hŕba fantastických slaných palaciniek, ktoré môžete naplniť podľa svojej fantázie – od kyslej smotany s bylinkami až po syrové či šunkové náplne. Poďte ich vyskúšať, nebudete ľutovať!
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia/pečenia: cca 30-40 minút
- Počet porcií: cca 10-12 kusov
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 400 g cukety (očistenej a najemno nastrúhanej)
- 3 ks vajec
- 400-450 g hladkej múky (preosiatej)
- 700 ml mlieka
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej najemno)
Na vyprážanie:
- rastlinný olej
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo veľkej mise metličkou dôkladne vyšľaháme celé vajcia spolu so soľou a cukrom.
- K vaječnej zmesi prilejeme mlieko a opäť krátko prešľaháme. Následne začneme po častiach prisypávať preosiatu múku a šľahaním vytvoríme hladké cesto bez hrudiek.
- Na záver do cesta vmiešame 4 polievkové lyžice oleja, najemno nastrúhanú cuketu (aj so šťavou, ktorú pustila) a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu jemne premiešame.
Smaženie palaciniek:
- Panvicu na palacinky rozpálime na strednom plameni a potrieme ju tenkou vrstvou oleja.
- Na horúcu panvicu nalejeme primerané množstvo cesta (približne jednu menšiu naberačku) a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej ploche.
- Palacinku smažíme približne 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie je krásne zlatistá. Postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Hotové palacinky ukladáme na seba na tanier.
- Podávame ešte teplé, naplnené obľúbenou slanou plnkou, alebo len tak samotné. Chutia však výborne aj za studena.
Videorecepty
Tipy
- Týmto palacinkám nesmierne svedčí jednoduchá náplň z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a štipky soli. Výborné sú aj s bylinkovým tvarohom alebo strúhaným syrom.
- Ak používate mladú, čerstvú cuketu s jemnou šupkou, nemusíte ju vôbec lúpať. Stačí ju dobre umyť. Väčšinu vitamínov a vlákniny nájdete práve v nej.
- Pre ešte nadýchanejšie cesto môžete pridať do múky štipku kypriaceho prášku do pečiva. Palacinky budú o niečo hrubšie a extra jemné.
- Chcete palacinky posunúť na vyšší level? Pridajte do cesta 50 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného výrazného tvrdého syra. Budú neodolateľné!
Slané palacinky sú skvelým dôkazom toho, že aj z obyčajnej cukety sa dajú vykúzliť neobyčajné jedlá. Tento recept je taký jednoduchý a chutný, že sa zaručene stane pevnou súčasťou vášho letného jedálnička. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Вкусные идеи от Натали, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.