Sezóna cukiet je v plnom prúde a vy už neviete, čo s nimi? Zabudnite na klasické placky či prívarky a objavte čaro slaných palaciniek! Tento recept premení obyčajnú cuketu na absolútne božskú pochúťku, ktorá je neuveriteľne vláčna, jemná a plná chuti. Vďaka petržlenovej vňati sú krásne svieže a predstavujú dokonalý ľahký obed alebo rýchlu večeru. Sú tak dobré, že si ich zamilujú aj tí najväčší odporcovia zeleniny a vy si ich budete chcieť robiť stále dokola.
1. Vo veľkej mise metličkou dôkladne vyšľaháme celé vajcia spolu so soľou a cukrom.
2. K vaječnej zmesi prilejeme mlieko a opäť krátko prešľaháme. Následne začneme po častiach prisypávať preosiatu múku a šľahaním vytvoríme hladké cesto bez hrudiek.
3. Na záver do cesta vmiešame 4 polievkové lyžice oleja, najemno nastrúhanú cuketu (aj so šťavou, ktorú pustila) a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu jemne premiešame.
Smaženie palaciniek:
4. Panvicu na palacinky rozpálime na strednom plameni a potrieme ju tenkou vrstvou oleja.
5. Na horúcu panvicu nalejeme primerané množstvo cesta (približne jednu menšiu naberačku) a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej ploche.
6. Palacinku smažíme približne 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie je krásne zlatistá. Postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Hotové palacinky ukladáme na seba na tanier.
7. Podávame ešte teplé, naplnené obľúbenou slanou plnkou, alebo len tak samotné. Chutia však výborne aj za studena.
Poznámky
1. Týmto palacinkám nesmierne svedčí jednoduchá náplň z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a štipky soli. Výborné sú aj s bylinkovým tvarohom alebo strúhaným syrom.2. Ak používate mladú, čerstvú cuketu s jemnou šupkou, nemusíte ju vôbec lúpať. Stačí ju dobre umyť. Väčšinu vitamínov a vlákniny nájdete práve v nej.3. Pre ešte nadýchanejšie cesto môžete pridať do múky štipku kypriaceho prášku do pečiva. Palacinky budú o niečo hrubšie a extra jemné.4. Chcete palacinky posunúť na vyšší level? Pridajte do cesta 50 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného výrazného tvrdého syra. Budú neodolateľné!