Search

Máte chuť na sladké? Upečte si tieto božské kysnuté koláče s krémom!

kysnuté koláče s krémom
Kysnuté koláče s krémom

Obsah receptu

Keď vás prepadne chuť na niečo naozaj sladké, domáce a poctivé, tieto kysnuté koláče s lahodným žĺtkovým krémom sú tou správnou voľbou! Predstavte si mäkučké, nadýchané kysnuté cesto, na vrchu pokryté štedrou vrstvou chrumkavej maslovej posýpky (mrveničky), ktoré po upečení a vychladnutí prekrojíte a naplníte jemným vanilkovým krémom odľahčeným šľahačkou. Je to skutočne božská kombinácia, ktorá poteší každého milovníka sladkého pečiva.

Tento recept na kysnuté koláče s krémom je ideálny na víkendové pečenie alebo na slávnostnejšie príležitosti. Hoci príprava kysnutého cesta a krému vyžaduje trochu času, postup je pomerne jednoduchý a zvládne ho aj priemerne skúsený pekár. Odmenou vám budú koláče, ktoré sú vláčne, plné chuti a vďaka plneniu až po upečení aj krásne vyzerajú na reze. Podávajte ich posypané práškovým cukrom a vychutnajte si tento sladký sen!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 40 minút
  • Čas kysnutia: cca 90-135 minút
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút
  • Čas chladenia: min. 1-2 hodiny
  • Počet kusov: cca 12-16 koláčov
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kysnuté cesto:

  • cca 100 ml vlažného plnotučného mlieka (na kvások)
  • 20 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru (do kvásku)
  • 1 polievková lyžica hladkej múky (do kvásku)
  • 450 g polohrubej múky (alebo mix hladká/polohrubá), preosiatej
  • 70 g kryštálového cukru (zvyšok)
  • 1 štipka soli
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 ks vajce (izbovej teploty)
  • cca 150 ml vlažného plnotučného mlieka (zvyšok)

Na žĺtkový krém:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 3 ks vaječných žĺtkov
  • 80-100 g kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
  • 40 g kukuričného škrobu (napr. Gustin) alebo 1 balíček vanilkového pudingu
  • 60 g masla (izbovej teploty)
  • 150 ml smotany na šľahanie (min. 31%), dobre vychladenej
  • 1 polievková lyžica práškového cukru (do šľahačky)

Posýpka (mrvenička):

  • 100 g studeného masla
  • 100 g kryštálového alebo krupicového cukru
  • 150 g polohrubej alebo hrubej múky

Na dokončenie:

  • Mlieko alebo voda na potretie koláčov (voliteľné)
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava kvásku a cesta:

  1. Kvások: V menšej miske rozmiešajte v cca 100 ml vlažného mlieka rozdrobené droždie, 1 ČL cukru a 1 PL hladkej múky. Prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 min).
  2. Cesto: Do veľkej misy preosejte polohrubú múku (450g), pridajte zvyšný kryštálový cukor (cca 70g) a soľ. Premiešajte.
  3. Pridajte pripravený kvások, vajce (izbovej teploty), zmäknuté maslo a zvyšné vlažné mlieko (cca 150 ml).
  4. Vypracujte hladké, pružné a polomäkké cesto (robotom cca 8-10 min, ručne 10-15 min). Cesto by sa malo odlepovať od stien misy.
  5. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60-90 minút, kým nezdvojnásobí objem.

Šľahaný karamel
TIP na dnes
Lahodný šľahaný karamel: Ideálny na koláče, dezerty aj palacinky

Príprava žĺtkového krému:

  1. Kým cesto kysne, pripravte krém. V hrnci priveďte k varu cca 400 ml mlieka spolu s vanilkovým cukrom.
  2. Vo zvyšných 100 ml mlieka metličkou dobre rozmiešajte žĺtky, kryštálový cukor (80-100g) a kukuričný škrob (alebo pudingový prášok) dohladka.
  3. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, stíšte oheň a za stáleho miešania vlejte pripravenú žĺtkovo-škrobovú zmes. Intenzívne miešajte a varte cca 1-2 minúty, kým krém nezhustne na konzistenciu hustého pudingu.
  4. Odstavte z ohňa a ihneď do horúceho pudingu vmiešajte na kocky nakrájané maslo (60g). Miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nespojí.
  5. Povrch krému prikryte potravinárskou fóliou (priliehajúcou na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Tvarovanie, druhé kysnutie a pečenie koláčov:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú dosku, zľahka premiesite a rozdeľte na 12 až 16 rovnakých dielov (podľa požadovanej veľkosti koláčov).
  2. Z každého dielu vytvarujte guľku (buchtu) a tú potom dlaňou alebo malým valčekom sploštite na okrúhly koláčik s priemerom cca 8-10 cm.
  3. Koláčiky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s miernymi rozostupmi.
  4. Prikryte ich utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte približne 30-40 minút.
  5. Medzitým si pripravte posýpku: V mise zmiešajte múku (150g) a cukor (100g). Pridajte na kocky nakrájané studené maslo (100g) a prstami vytvorte sypkú mrveničku.
  6. Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C).
  7. Vykysnuté koláče môžete zľahka potrieť mliekom alebo vodou (aby posýpka lepšie držala) a bohato ich posypte pripravenou posýpkou.
  8. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 15-20 minút, kým nie sú koláče a posýpka krásne zlatohnedé.
  9. Upečené koláče vyberte z rúry a nechajte ich na mriežke úplne vychladnúť.

Dokončenie krému a plnenie:

  1. Úplne vychladnutý pudingový základ najprv prešľahajte elektrickým šľahačom dohladka.
  2. V inej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (150 ml) s 1 lyžicou práškového cukru dotuha.
  3. Vyšľahanú šľahačku opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte do prešľahaného pudingového krému. Vznikne jemný nadýchaný krém.
  4. Úplne vychladnuté upečené koláče ostrým zúbkovaným nožom horizontálne prekrojte na polovicu.
  5. Spodnú časť každého koláča naplňte pripraveným žĺtkovým krémom (môžete použiť lyžicu alebo cukrárske vrecko) a priklopte vrchnou časťou s posýpkou.

Servírovanie:

  1. Naplnené koláče môžete pred podávaním zľahka posypať práškovým cukrom. Najlepšie chutia v deň prípravy, prípadne skladujte v chlade.

Videorecept

Tipy

  1. Do žĺtkového krému môžete pre vôňu pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
  2. Namiesto hrozienok (ktoré boli v pôvodnom recepte, ale v tomto upravenom nie sú priamo v postupe) môžete do cesta pridať aj iné sušené ovocie alebo nasekané orechy.
  3. Ak chcete mať koláče lesklejšie, môžete ich pred pečením (ešte pred posypaním posýpkou) potrieť rozšľahaným vajíčkom.
  4. Pre bohatšiu chuť posýpky môžete časť cukru nahradiť hnedým cukrom alebo pridať štipku škorice.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Máte chuť na sladké? Tieto božské kysnuté koláče s krémom a posýpkou sú skvelou voľbou, ktorá určite poteší vás aj vašich blízkych!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty