Keď vás prepadne chuť na niečo naozaj sladké, domáce a poctivé, tieto kysnuté koláče s lahodným žĺtkovým krémom sú tou správnou voľbou! Predstavte si mäkučké, nadýchané kysnuté cesto, na vrchu pokryté štedrou vrstvou chrumkavej maslovej posýpky (mrveničky), ktoré po upečení a vychladnutí prekrojíte a naplníte jemným vanilkovým krémom odľahčeným šľahačkou. Je to skutočne božská kombinácia, ktorá poteší každého milovníka sladkého pečiva.
Tento recept na kysnuté koláče s krémom je ideálny na víkendové pečenie alebo na slávnostnejšie príležitosti. Hoci príprava kysnutého cesta a krému vyžaduje trochu času, postup je pomerne jednoduchý a zvládne ho aj priemerne skúsený pekár. Odmenou vám budú koláče, ktoré sú vláčne, plné chuti a vďaka plneniu až po upečení aj krásne vyzerajú na reze. Podávajte ich posypané práškovým cukrom a vychutnajte si tento sladký sen!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 40 minút
- Čas kysnutia: cca 90-135 minút
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Čas chladenia: min. 1-2 hodiny
- Počet kusov: cca 12-16 koláčov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kysnuté cesto:
- cca 100 ml vlažného plnotučného mlieka (na kvások)
- 20 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru (do kvásku)
- 1 polievková lyžica hladkej múky (do kvásku)
- 450 g polohrubej múky (alebo mix hladká/polohrubá), preosiatej
- 70 g kryštálového cukru (zvyšok)
- 1 štipka soli
- 50 g zmäknutého masla
- 1 ks vajce (izbovej teploty)
- cca 150 ml vlažného plnotučného mlieka (zvyšok)
Na žĺtkový krém:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 3 ks vaječných žĺtkov
- 80-100 g kryštálového cukru (podľa chuti)
- 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- 40 g kukuričného škrobu (napr. Gustin) alebo 1 balíček vanilkového pudingu
- 60 g masla (izbovej teploty)
- 150 ml smotany na šľahanie (min. 31%), dobre vychladenej
- 1 polievková lyžica práškového cukru (do šľahačky)
Posýpka (mrvenička):
- 100 g studeného masla
- 100 g kryštálového alebo krupicového cukru
- 150 g polohrubej alebo hrubej múky
Na dokončenie:
- Mlieko alebo voda na potretie koláčov (voliteľné)
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Kvások: V menšej miske rozmiešajte v cca 100 ml vlažného mlieka rozdrobené droždie, 1 ČL cukru a 1 PL hladkej múky. Prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 min).
- Cesto: Do veľkej misy preosejte polohrubú múku (450g), pridajte zvyšný kryštálový cukor (cca 70g) a soľ. Premiešajte.
- Pridajte pripravený kvások, vajce (izbovej teploty), zmäknuté maslo a zvyšné vlažné mlieko (cca 150 ml).
- Vypracujte hladké, pružné a polomäkké cesto (robotom cca 8-10 min, ručne 10-15 min). Cesto by sa malo odlepovať od stien misy.
- Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60-90 minút, kým nezdvojnásobí objem.

Príprava žĺtkového krému:
- Kým cesto kysne, pripravte krém. V hrnci priveďte k varu cca 400 ml mlieka spolu s vanilkovým cukrom.
- Vo zvyšných 100 ml mlieka metličkou dobre rozmiešajte žĺtky, kryštálový cukor (80-100g) a kukuričný škrob (alebo pudingový prášok) dohladka.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, stíšte oheň a za stáleho miešania vlejte pripravenú žĺtkovo-škrobovú zmes. Intenzívne miešajte a varte cca 1-2 minúty, kým krém nezhustne na konzistenciu hustého pudingu.
- Odstavte z ohňa a ihneď do horúceho pudingu vmiešajte na kocky nakrájané maslo (60g). Miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nespojí.
- Povrch krému prikryte potravinárskou fóliou (priliehajúcou na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Tvarovanie, druhé kysnutie a pečenie koláčov:
- Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú dosku, zľahka premiesite a rozdeľte na 12 až 16 rovnakých dielov (podľa požadovanej veľkosti koláčov).
- Z každého dielu vytvarujte guľku (buchtu) a tú potom dlaňou alebo malým valčekom sploštite na okrúhly koláčik s priemerom cca 8-10 cm.
- Koláčiky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s miernymi rozostupmi.
- Prikryte ich utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte približne 30-40 minút.
- Medzitým si pripravte posýpku: V mise zmiešajte múku (150g) a cukor (100g). Pridajte na kocky nakrájané studené maslo (100g) a prstami vytvorte sypkú mrveničku.
- Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C).
- Vykysnuté koláče môžete zľahka potrieť mliekom alebo vodou (aby posýpka lepšie držala) a bohato ich posypte pripravenou posýpkou.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 15-20 minút, kým nie sú koláče a posýpka krásne zlatohnedé.
- Upečené koláče vyberte z rúry a nechajte ich na mriežke úplne vychladnúť.
Dokončenie krému a plnenie:
- Úplne vychladnutý pudingový základ najprv prešľahajte elektrickým šľahačom dohladka.
- V inej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (150 ml) s 1 lyžicou práškového cukru dotuha.
- Vyšľahanú šľahačku opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte do prešľahaného pudingového krému. Vznikne jemný nadýchaný krém.
- Úplne vychladnuté upečené koláče ostrým zúbkovaným nožom horizontálne prekrojte na polovicu.
- Spodnú časť každého koláča naplňte pripraveným žĺtkovým krémom (môžete použiť lyžicu alebo cukrárske vrecko) a priklopte vrchnou časťou s posýpkou.
Servírovanie:
- Naplnené koláče môžete pred podávaním zľahka posypať práškovým cukrom. Najlepšie chutia v deň prípravy, prípadne skladujte v chlade.
Videorecept
Tipy
- Do žĺtkového krému môžete pre vôňu pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
- Namiesto hrozienok (ktoré boli v pôvodnom recepte, ale v tomto upravenom nie sú priamo v postupe) môžete do cesta pridať aj iné sušené ovocie alebo nasekané orechy.
- Ak chcete mať koláče lesklejšie, môžete ich pred pečením (ešte pred posypaním posýpkou) potrieť rozšľahaným vajíčkom.
- Pre bohatšiu chuť posýpky môžete časť cukru nahradiť hnedým cukrom alebo pridať štipku škorice.

Máte chuť na sladké? Tieto božské kysnuté koláče s krémom a posýpkou sú skvelou voľbou, ktorá určite poteší vás aj vašich blízkych!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.