Mäkučký veľkonočný makový závin: Recept som zdedila po mojej starej mame z Maďarska a je overený rokmi

Mäkučký veľkonočný makový závin
Mäkučký veľkonočný makový závin

Obsah receptu

Mäkučký veľkonočný makový závin je perfektný dezert na Veľkonočné sviatky. Tento recept som zdedila po starej mame z Maďarska a je overený rokmi. Cesto je jemné a plnka bohatá a lahodná. Určite si ho zamilujete!

Hľadáte recept na tradičný makový závin, ktorý je jednoduchý na prípravu a chutí ako od babičky? Tak ste na správnom mieste! Tento recept je inšpirovaný maďarskou kuchyňou a zaručene poteší celú rodinu.

Mäkučký veľkonočný makový závin

Potrebujeme:

Pre cesto:

  • 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
  • 100 ml mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky + extra 50 g na posypanie
  • Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
  • 125 g masla
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok

Pre makovú plnku:

  • 240 g maku
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 100 g datlí
  • 100 ml mlieka

Na potretie cesta:

  • 1 bielok

Potrebujeme:

Začneme tým, že do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme odstáť 5-7 minút. Medzitým do misky preosejeme múku so soľou. Do tejto zmesi pridáme mäkké maslo a cukor a rukami premiešame, kým nevznikne sypké cesto. Vajce so žĺtkom rozšľaháme a pridáme do cesta, kde urobíme malú priehlbinku. Do cesta pridáme náš kvások a miešame, kým cesto nie je spojené. Vyložíme ho na pomúčený stôl, posypeme zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.

Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na hodinu a pol.

Zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Do hlbokej misky pridáme mak, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom ho scedíme cez sitko a podľa potreby opláchneme. Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme datle a hrozienka, ktoré tiež pomelieme, a všetko spolu premiešame. Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.

Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik. Na vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku. Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, potom cesto zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zrolované cesto prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.

Pred pečením cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy. Tieto vpichy pomáhajú predchádzať tomu, aby sa rolka pri pečení nadmerne nafúkla a zároveň zabezpečujú rovnomerné pečenie.

Nakoniec záviny dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme závin vychladnúť a potom ho môžeme servírovať.

Mäkučký veľkonočný makový závinVideo recept:

Mäkučký makový závin podľa tradičného receptu z Maďarska. Jemné cesto a bohatá maková plnka vám zaručene zachutia. Vyskúšajte ho na Veľkonočné sviatky alebo kedykoľvek počas roka!

Súvisiace články

Skvelý makový a orechový závin podľa mojej babky z Moravy: Moje deti ho pýtajú každý deň na raňajky!

Makový ZÁVIN podľa mojej babičky: Cesto mäkké ako pavučinka

Najchutnejšia štrúdľa s makom a orechmi podľa našej babičky


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Еда на любой вкус

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty