Makový ZÁVIN podľa mojej babičky: Cesto mäkké ako pavučinka

Obsah receptu

Mimoriadne lahodný makový závin podľa receptu mojej babičky, ktorý sa vyznačuje cestom tak jemným, že sa doslova rozpustí na jazyku.

Ingrediencie na najlepší makový závin:

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1/2 l mlieka
  • 1 balenie čerstvého droždia
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • pomarančová kôra

Maková náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • citrónová šťava
  • bielok

Orechová náplň:

  • 100 g drvených orechov
  • 70 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • bielok
  • tmavý rum

Marmeládová náplň:

  • džem podľa preferencie
  • vlašské orechy pre dokonalú chuť

Na potretie:

  • 100 g masla

Postup:

  1. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme teplé mlieko, dôkladne rozšľaháme a necháme krátko odstáť pod tanierom.
  2. Do veľkej misy vložíme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vanilkový cukor a cukor a všetko spolu premiešame.
  3. Pridáme vajce, žĺtok, olej, droždovú zmes a mixérom šľaháme, pričom postupne pridávame zvyšok mlieka.
  4. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť.
  5. Paralelne si pripravíme náplne do závinov. Do misky s makom a orechmi pridáme vanilkový cukor a cukor.
  6. Do orechovej zmesi pridáme rum a do makovej zmesi pridáme citrónovú šťavu.
  7. Obe zmesi zalejeme horúcim mliekom a dôkladne premiešame.
  8. Následne pridáme rozšľahaný bielok a znovu všetko premiešame.
  9. Cesto vyberieme z misy, položíme na pomúčený povrch a rovnomerne ho rozdelíme na tri časti.
  10. Cesto následne vyvaľkáme, nanesieme orechovú zmes a rovnomerne ju rozotrieme. Cesto potom zrolujeme a na koncoch zahneme. Uložíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie.
  11. Podobne postupujeme aj s druhým a tretím kusom cesta, ktoré plníme makovou zmesou, resp. džemom podľa vlastnej chuti.
  12. Plech zakryjeme utierkou a necháme záviny ešte 15 minút odpočívať.
  13. Záviny vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180°C, potom teplotu znižujeme na 160°C a pečieme ďalších 15 minút.
  14. Po upečení záviny potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Video recept:

Voila! Náš neskutočne chutný orechový a makový závin je pripravený na servírovanie. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!

Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála: just.katebake

Image by wirestock on Freepik

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty