Likérové špice – dezert a aperitív v jednom

Likérové špice
Likérové špice

Obsah receptu

Ach, tie likérové špice, to je ale lahôdka! Pamätám si, ako sme ich kedysi piekli s babičkou. Jemné piškóty naplnené sladkým krémom a štipkou voňavého likéru. To je dezert, ktorý pohladí dušu a rozveselí každú návštevu. A viete čo? Nie je to vôbec také ťažké, ako sa zdá. Poďte, ukážem vám, ako na to!

Tieto likérové špice sú ako malé poklady. Zvonku chrumkavá čokoláda, vnútri nadýchaný krém a tá vôňa likéru… Mňam! Ideálne na nedeľné popoludnie s kávičkou alebo keď prídu vnúčatá na návštevu. A nebojte sa, recept je jednoduchý, zvládnete to ľavou zadnou!

Likérové špice

Ingrediencie:

Piškóty (buflery):

  • 4 vajcia (oddelené na bielky a žĺtky)
  • 114 g kryštálového cukru
  • 86 g hladkej múky špeciál
  • 12 g vanilkového pudingového prášku (napr. Zlatý klas)

Čokoládový krém:

  • 3 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml vody
  • 200 g horkej čokolády (ideálne Callebaut, 70% kakaa)
  • 350 g zmäknutého masla
  • 50 g kvalitného kakaa

Likérová plnka:

  • 150 ml rastlinnej smotany Vitala alebo živočíšnej smotany (33%)
  • 250 ml vajcového likéru

Čokoládová poleva:

  • 250 g horkej čokolády
  • 50 g kokosového oleja (alebo rastlinného tuku, napr. Cera)

Postup prípravy:

1. Príprava piškót (buflerov):

  1. Predhriatie rúry:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Príprava cesta:
    • Oddelte 4 bielky od 4 žĺtkov.
    • Bielky začnite šľahať na strednej rýchlosti.
    • Postupne pridávajte 114 g kryštálového cukru a šľahajte, kým nevznikne pevný sneh.
    • Do žĺtkov pridajte trochu vyšľahaného snehu a jemne premiešajte.
    • Spojte žĺtky so zvyšným snehom a opatrne premiešajte, aby ste zachovali nadýchanosť.
    • Preosejte 86 g hladkej múky a 12 g vanilkového pudingového prášku do zmesi a jemne vmiešajte.
  3. Tvarovanie piškót:
    • Cesto preneste do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
    • Na pripravený plech striekajte kolieska s priemerom približne 3,5 – 4 cm.
    • Vyčnievajúce špičky cesta jemne pritlačte mokrým prstom, aby boli piškóty rovnomerné.
  4. Pečenie:
    • Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 15 – 17 minút.
    • Piškóty sledujte, aby sa nepripálili. Po upečení budú mať priemer 4 – 4,5 cm.
    • Nechajte ich vychladnúť. Po vychladnutí stvrdnú.

2. Príprava čokoládového krému:

  1. Príprava sirupu:
    • V hrnci zmiešajte 200 g kryštálového cukru a 70 ml studenej vody.
    • Sirup zahrievajte bez miešania.
    • Pomocou cukrárskeho teplomera sledujte teplotu sirupu. Keď dosiahne 123 °C (približne po 8 minútach), odstavte ho. Neprekračujte túto teplotu, aby sa cukor nezačal karamelizovať.
  2. Šľahanie vajec:
    • Medzitým v mise začnite šľahať 3 žĺtky a 1 celé vajce.
  3. Spojenie sirupu a vajec:
    • Horúci sirup pomaly lejete tenkým prúdom po stene misy do šľahajúcich sa vajec.
    • Týmto spôsobom pasterizujete vajcia bez potreby šľahania nad parou.
    • Pokračujte v šľahaní ešte 5 minút, kým zmes mierne nevychladne.
  4. Pridanie masla:
    • Do vlažnej vajcovej zmesi postupne pridávajte 350 g zmäknutého masla nakrájaného na kúsky.
    • Šľahajte, kým nevznikne hladký krém.
    • Uistite sa, že maslo a vajcová zmes majú podobnú teplotu, aby sa krém nezrazil.
  5. Pridanie čokolády a kakaa:
    • Roztopte 200 g horkej čokolády a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu.
    • Čokoládu pridajte do krému a premiešajte.
    • Prisypte 50 g kvalitného kakaa a opäť premiešajte. Nepoužívajte mixér, stačí len dôkladne premiešať lopatkou.
    • Krém vložte na 10 minút do chladničky, aby mierne stuhol.

3. Vytváranie špicov:

  1. Príprava krému:
    • Krém rozdeľte na 2/3 (na tvorbu špicov) a 1/3 (na uzatvorenie špicov).
  2. Striekanie špicov:
    • Preneste 2/3 krému do cukrárskeho vrecka s vhodnou špičkou strednej veľkosti.
    • Na vychladnuté piškóty (buflery) striekajte krém do tvaru špicov. Chce to trochu praxe a trpezlivosti.
    • Hotové špice hneď vložte do chladničky, aby stuhli.

4. Príprava likérovej plnky:

  1. Príprava plnky:
    • V mise zmiešajte 150 ml smotany (rastlinnej alebo živočíšnej) s 250 ml vajcového likéru.
    • Môžete použiť aj čistý vajcový likér bez smotany, ak preferujete intenzívnejšiu chuť.
  2. Plnenie špicov:
    • Po stuhnutí krému na špicoch urobte do každého otvor a naplňte ich pripravenou likérovou plnkou.
  3. Uzatvorenie špicov:
    • Zvyšnú 1/3 krému použite na uzatvorenie spodnej časti špicov, aby plnka nevytekala.
  4. Mrazenie:
    • Špice vložte na 1 hodinu do mrazničky, aby dobre stuhli pred namáčaním.

5. Príprava čokoládovej polevy:

  1. Roztopenie čokolády:
    • V teplom vodnom kúpeli roztopte 250 g horkej čokolády spolu s 50 g kokosového oleja.
    • Miešajte, kým sa zmes nespojí a je hladká.
    • Nechajte polevu vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Príprava na namáčanie:
    • Prelejte polevu do vyššej nádoby alebo pohára, ktorý je dostatočne hlboký na namáčanie špicov.

6. Namáčanie špicov:

  1. Namáčanie:
    • Vyberte špice z mrazničky.
    • Každý špic opatrne ponorte do čokoládovej polevy tak, aby bol celý pokrytý.
    • Nechajte prebytočnú čokoládu odkvapkať.
  2. Stuhnutie polevy:
    • Špice položte na papier na pečenie alebo mriežku a nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke.

Tipy:

  • Piškóty: Dávajte pozor, aby sa vám nepripiekli. Radšej ich vyberte o minútku skôr, ako neskôr.
  • Krém: Maslo musí byť naozaj zmäknuté, inak sa vám krém zrazí. A čokoládu nechajte poriadne vychladnúť, nech sa vám maslo neroztopí.
  • Likér: Použite svoj obľúbený. Ja mám rada vajcový, ale pokojne skúste aj kávový alebo čokoládový.
  • Poleva: Ak sa vám zdá poleva príliš hustá, pridajte ešte trochu kokosového oleja.

Video recept:

Tak a je to! Likérové špice sú hotové. Teraz ich už len nechajte stuhnúť a môžete sa do nich pustiť. Verím, že vám budú chutiť rovnako ako mne. A nezabudnite, pečenie je predovšetkým o radosti. Tak si to užite a podeľte sa o túto sladkú dobrotu s vašimi najbližšími!

Súvisiace články:

Biele likérové špice – krásne biele a plné lahodného krému

Legendárne ľadové likérové špice: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!

Jednoduchý a rychlý recept na VIANOČNÉ LINECKÉ BANÁNIKY v čokoláde: Sú vynikajúce!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty