Niekedy sú tie najlepšie veci úplne jednoduché. Presne ako táto pečená vaječná paštéta. Nepotrebujete žiadne drahé suroviny, stačí pár vajec, šampiňóny a cibuľka, ktoré máte bežne doma. Výsledok je prekvapivo lahodný, šťavnatý a plný chuti. Je to môj tajný tromf, keď neviem, čo rýchlo pripraviť.
Najlepšie na nej je, aká je univerzálna. Môžete ju podávať teplú ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou, alebo ju necháte vychladnúť a máte fantastickú domácu nátierku na chlebíčky či jednohubky. Vyskúšate ju?
Ako sa robí pečená vaječná paštéta?
Na oleji orestujte cibuľu s nasekanými šampiňónmi. Túto zmes zmiešajte s nadrobno nakrájanými varenými vajcami, dvoma surovými vajcami, strúhankou, jarnou cibuľkou a koreninami. Vytvorenú hmotu dajte do formy a pečte pri 180 °C približne 40-45 minút dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 45 min
- Počet porcií: 1 forma (cca 8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Zero-waste
Potrebujeme
Na hubový základ
- 1–2 PL oleja
- 1 ks cibuľa
- 500 g čerstvých šampiňónov
Do paštéty
- 10 ks vajec (uvarených natvrdo)
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 125 g strúhanky
- 2 PL majonézy
- 1 PL smotany na varenie (12%)
- 2 ks vajec (surových)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL sušenej majoránky
- ½ ČL sušeného oregana
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
Na formu
- 1 PL masla
- 1–2 PL strúhanky
Postup prípravy
- Najprv si uvarte 10 vajec natvrdo (stačí 10 minút varu). Ihneď ich schlaďte v studenej vode, ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Cibuľu nasekajte nadrobno. Šampiňóny očistite a nasekajte najemno, prípadne nastrúhajte na hrubom strúhadle. Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu dosklovita. Pridajte huby a za občasného miešania restujte, kým sa neodparí všetka prebytočná voda a nezačnú chytať zlatistú farbu.
- Hubovú zmes osoľte, okoreňte a odstavte z tepla. Nechajte ju chvíľu vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte nakrájané varené vajcia, jarnú cibuľku a vychladnutú hubovú zmes.
- Pridajte strúhanku, majonézu, smotanu a dve surové vajcia. Všetko dochuťte sladkou paprikou, majoránkou, oreganom a soľou podľa potreby. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
- Formu na srnčí chrbát alebo menšiu chlebovú formu (cca 30×12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte strúhankou.
- Pripravenú zmes rovnomerne natlačte do formy a uhlaďte povrch.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 40–45 minút. Povrch by mal byť zlatistý a paštéta na dotyk pevná.
- Po upečení nechajte paštétu aspoň 15 minút chladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre extra chuť húb. Ak chcete z hubovej zmesi dostať maximum, na záver restovania k nim pridajte malý plátok masla a nechajte ho rozpustiť. Vôňa aj chuť budú ešte intenzívnejšie.
- Vláčnosť zaručená. Ak sa bojíte, že by paštéta mohla byť suchá, pečte ju vo vodnom kúpeli. Formu s paštétou vložte do väčšieho pekáča, do ktorého nalejete horúcu vodu asi do výšky 2 cm.
Jednoduché variácie
- Zeleninová verzia: Spolu s hubami môžete orestovať aj jednu nadrobno nastrúhanú mrkvu alebo kúsok zeleru. Paštéta bude farebnejšia a získa novú chuť.
- Syrová verzia: Do zmesi pred pečením vmiešajte 100 g nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam). Na povrchu sa vytvorí lahodná syrová kôrka.
Výsledkom je skvelá a sýta pochúťka, ktorú si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Studená chutí fantasticky s kyslou uhorkou a čerstvým chlebom.
Recept vychádza z verzie od Obżarciuch, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.