Search

Najlepšia domáca pečeňová roláda (lepšia ako paštéta): Tento recept si uložte

domáca pečeňová roláda
Domáca pečeňová roláda

Obsah receptu

Publikované: 9. apríla 2025, 09:55

Toto je recept, ktorý si určite musíte uložiť. Najlepšia domáca pečeňová roláda, akú ste kedy jedli – dovolíme si tvrdiť, že je ešte lepšia ako klasická paštéta. Jemná pečeňová hmota so zeleninou a voňavé kôprové maslo v strede tvoria dokonalý pár a jej príprava nie je taká zložitá, ako sa môže zdať.

Pripravte si túto chutnú domácu pečeňovú roládu. Je skvelá na chlebíčky, ako predjedlo alebo ako súčasť studených mís pri akejkoľvek príležitosti. Jej lahodná chuť a zaujímavý vzhľad určite potešia.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ varenie/chladenie a tuhnutie cez noc)
  • Čas tuhnutia: min. 8 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 10-15 plátkov)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★

Potrebujeme:

Na pečeňovú hmotu:

  • 1000 g (1 kg) čerstvej kuracej pečene
  • 2 ks stredne veľkej mrkvy
  • 2 ks stredne veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 50 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Voda na varenie pečene

Na kôprové maslo:

  • 200 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 1/2 – 1 zväzok čerstvého kôpru (podľa intenzity chuti)
  • Štipka soli

Potrebujeme tiež:

  • Potravinová fólia alebo papier na pečenie

Postup prípravy

Príprava pečene a zeleniny:

  1. Kuraciu pečeň dôkladne očistite od všetkých žiliek a blán. Opláchnite ju pod studenou vodou.
  2. Vo väčšom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Do vriacej vody opatrne vložte očistenú pečeň. Varte ju len krátko, približne 5 až 10 minút (podľa veľkosti kúskov), kým nezmení farbu a nebude vnútri prevarená, ale stále jemne ružová (nesmie byť úplne tvrdá a vysušená). Počas varenia zbierajte lyžicou alebo sitkom penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
  3. Uvarenú pečeň ihneď sceďte a nechajte ju dobre odkvapkať a úplne vychladnúť.
  4. Medzitým si pripravte zeleninu: Mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo. Cibule ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.
  5. Na panvici rozohrejte rastlinný olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekaný cesnak a spolu restujte ďalších pár minút, kým zelenina nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť.

Príprava pečeňovej hmoty (paštéty):

  1. Úplne vychladnutú uvarenú pečeň spolu s vychladnutou orestovanou zeleninou pomeľte na mäsovom mlynčeku. Pre jemnejšiu konzistenciu odporúčame pomlieť dvakrát na jemnom nástavci. Alternatívne môžete použiť výkonný food processor a všetko rozmixovať na hladšiu pastu.
  2. Pomletú alebo rozmixovanú pečeňovo-zeleninovú zmes dajte do misy. Pridajte zmäknuté maslo (50 g), dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  3. Všetko spolu dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami na hladkú a kompaktnú hmotu. Ak chcete mať roládu extra jemnú, môžete celú zmes ešte krátko prebehnúť tyčovým mixérom. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte. Ak je hmota príliš mäkká na tvarovanie, dajte ju na chvíľu do chladničky.

Kôprové maslo:

  1. Čerstvý kôpor umyte, dôkladne osušte a nasekajte najemno.
  2. V miske zmiešajte zmäknuté maslo (200 g) s nasekaným kôprom a štipkou soli. Dobre premiešajte, aby sa kôpor rovnomerne rozložil v masle.

Zostavenie a chladenie rolády:

  1. Pripravte si väčší kus potravinovej fólie alebo papiera na pečenie a rozprestrite ho na pracovnú dosku.
  2. Na fóliu/papier rovnomerne rozotrite pripravenú pečeňovú hmotu (paštétu) do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 1-1,5 cm. Pomôžte si stierkou alebo lyžicou namočenou vo vode.
  3. Na vrstvu pečeňovej hmoty rovnomerne natrite pripravené kôprové maslo. Nechajte voľný malý okraj (asi 1-2 cm) na jednej dlhšej strane.
  4. Teraz pomocou fólie/papiera začnite opatrne, ale pevne rolovať pečeňovú hmotu s maslom do tvaru rolády (od dlhšej strany smerom k voľnému okraju), podobne ako keď rolujete závin. Snažte sa rolovať čo najpevnejšie.
  5. Hotovú zrolovanú roládu dôkladne zabaľte do tej istej potravinovej fólie alebo papiera na pečenie. Konce fólie/papiera dobre zatočte alebo uzavrite.
  6. Zabalenú roládu vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť, ideálne cez noc (minimálne však 8 hodín). Musí byť úplne pevná, aby sa dala dobre krájať.

Servírovanie:

  1. Dobre stuhnutú pečeňovú roládu vyberte z chladničky a odbaľte z fólie/papiera. Ostrým nožom krájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
  2. Podávajte vychladenú s čerstvým pečivom, chlebom alebo hriankami. Môžete ju ozdobiť vetvičkou čerstvého kôpru alebo kúskom cherry paradajky.

Videorecept

Tipy

  1. Kuraciu pečeň varím naozaj len krátko, kým prestane byť krvavá, ale vnútri zostane jemne ružová a šťavnatá. Ak by sa prevarila, bola by suchá a drobivá. Počas varenia vždy zbieram penu z povrchu. Pred mletím ju nechám úplne vychladnúť.
  2. Zeleninu (mrkvu, cibuľu, cesnak) restujem na oleji domäkka, aby bola sladšia a ľahšie sa spojila s pečeňou. Meljem ju potom spolu s vychladnutou pečeňou na mäsovom mlynčeku – mám rád tú klasickú paštétovú štruktúru. Ak chcete hladšiu roládu, použite food processor alebo tyčový mixér.
  3. Do pomletej zmesi pridávam zmäknuté maslo (tých 50 g), soľ a korenie. Kôprové maslo pripravujem zvlášť zo zmäknutého masla a veľkej hrsti najemno nasekaného čerstvého kôpru so štipkou soli. Je dôležité, aby obe hmoty (pečeňová aj maslová) mali pri rolovaní podobnú, teda izbovú alebo mierne vychladnutú teplotu.
  4. Rolovanie chce trochu cviku. Pečeňovú hmotu rozotriem na fóliu, na ňu natriem kôprové maslo a potom pomocou fólie opatrne, ale pevne zrolujem. Dobre zabalenú roládu nechávam stuhnúť v chladničke ideálne cez noc. Krájam ju až naozaj dobre stuhnutú ostrým nožom.

Tento recept na najlepšiu domácu pečeňovú roládu si určite uložte. Je síce trochu pracnejšia, ale výsledok je neporovnateľne lepší ako kupovaná paštéta.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Oľga Matveyová

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty