Hľadáte recept, na ktorý potrebujete skoro len kolienka, vajcia a syr? Tak tieto božské zapekané cestoviny s vajcami a syrom jednoducho musíte skúsiť. Pripravujú sa netradične na panvici, sú neuveriteľne jednoduché a výsledok je prekvapivo chutný a sýty. Ideálna rýchla večera či obed z pár surovín.
Pokiaľ ste milovník cestovín a syrov, tento recept rozhodne stojí za vyskúšanie. Zapekané cestoviny s vajcami a syrom sú veľmi jednoduché a aktívnu prípravu zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá voľba, keď nemáte veľa času alebo surovín.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie cestovín)
- Čas tepelnej úpravy: cca 20 minút (na panvici)
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez rúry: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 350 g cestovín kolienka (alebo iné krátke cestoviny, napr. penne, farfalle)
- 4 vajcia
- 70 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), nastrúhaného
- 4 plátky taveného syra (toastového typu, na sendviče)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na vyprážanie:
- Trochu rastlinného oleja (cca 1-2 PL)
Postup prípravy
Príprava cestovín a zmesi:
- Cestoviny (kolienka) uvarte v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody podľa návodu na obale tak, aby boli “al dente” (na skus), teda nie úplne rozvarené. Budú sa ešte tepelne upravovať na panvici.
- Kým sa cestoviny varia, nastrúhajte si tvrdý syr (70 g). Približne 30 g syra si odložte bokom na neskoršie posypanie.
- Uvarené cestoviny dôkladne sceďte.
- Vo väčšej mise vidličkou alebo metličkou rozšľahajte 4 celé vajcia so soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- K rozšľahaným vajciam pridajte scedené uvarené cestoviny a väčšiu časť nastrúhaného tvrdého syra (cca 40 g, zvyšných 30 g si nechajte na posypanie). Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny obalili vo vajíčku a syre.
Zapekanie na panvici:
- Pripravte si väčšiu nepriľnavú panvicu (priemer cca 26-28 cm) s pokrievkou. Na miernom ohni na nej rozohrejte trochu rastlinného oleja (stačí potrieť dno).
- Do rozpálenej panvice rovnomerne rozložte polovicu pripravenej cestovinovej zmesi. Lyžicou alebo stierkou povrch uhlaďte.
- Na túto vrstvu cestovín poukladajte 4 plátky taveného syra tak, aby pokryli celú plochu.
- Na tavený syr opatrne rozložte zvyšnú polovicu cestovinovej zmesi a opäť povrch uhlaďte do tvaru okrúhleho “koláča”.
- Panvicu prikryte pokrievkou, znížte teplotu na mierny až slabý oheň a nechajte “zapekať” (skôr pomaly smažiť/dusiť) približne 10 minút. Spodná strana by mala byť zlatistá a vajíčková zmes by mala začať tuhnúť.
- Teraz prichádza otočenie: Pripravte si veľký plochý tanier alebo dosku na krájanie, ideálne potretú trochou oleja alebo pokrytú papierom na pečenie. Položte tanier/dosku na panvicu hore dnom. Pevne uchopte panvicu aj tanier/dosku a rýchlym, plynulým pohybom všetko spolu preklopte. Cestovinový “koláč” by mal zostať na tanieri/doske opečenou stranou nahor.
- Opatrne zošuchnite “koláč” z taniera/dosky späť do panvice neopečenou stranou nadol.
- Vrch teraz posypte zvyšným nastrúhaným tvrdým syrom (cca 30 g). Opäť prikryte panvicu pokrievkou a na miernom ohni “zapekajte” ďalších približne 10 minút, kým nie je aj druhá strana zlatistá a celý “koláč” pevný a prepečený.
Servírovanie:
- Hotový zapekaný cestovinový “koláč” opatrne vyklopte alebo zosuňte z panvice na veľký tanier alebo dosku.
- Nechajte ho pár minút postáť, potom ho nakrájajte ostrým nožom na trojuholníky ako tortu.
- Podávajte ihneď, teplé. Môžete servírovať samostatne alebo s jednoduchým zeleninovým šalátom či kečupom.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept sú ideálne kolienka, ale použiť môžete akékoľvek krátke cestoviny (penne, farfalle, vrtuľky…). Dôležité je uvariť ich naozaj len “al dente”, teda na skus, pretože sa ešte budú ďalej tepelne upravovať na panvici a nechceme, aby boli na konci rozvarené.
- Do vaječnej zmesi, ktorou spájam cestoviny, pridávam okrem soli a korenia aj časť nastrúhaného tvrdého syra (Eidam, Gouda…). Zvyšok syra si nechám na posypanie vrchu po otočení. Vrstva plátkového taveného syra uprostred vytvorí pekný krémový efekt.
- Kľúčom k úspechu je správne “zapečenie” na panvici pod pokrievkou na miernom ohni. Trvá to asi 10 minút z každej strany. Cestovinový “koláč” by mal byť zlatistý a pevný. Otočenie si vyžaduje trochu cviku – najlepšie to ide pomocou veľkého taniera alebo dosky.
- Toto jedlo je skvelé ako rýchla a lacná večera alebo obed. Je to vlastne taká cestovinová omeleta alebo frittata. Podávam ju nakrájanú na trojuholníky, teplú. Môžete ju doplniť kečupom alebo obľúbeným dipom.
Takže ak máte doma kolienka, vajcia a syr (skoro len to), tieto božské zapekané cestoviny s vajcami a syrom jednoducho musíte skúsiť. Rýchle, lacné a prekvapivo dobré.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfach und lecker