Tieto dvojfarebné vianočné sušienky sú hitom sviatočného stola. Príprava cesta trvá skutočne len 10 minút. Kombinácia masla a oleja zaručí, že sú jemné a rozplývajú sa na jazyku. Sú to fantastické dvojfarebné vianočné sušienky.
Trik spočíva vo vytvorení mramorového “zebra” vzoru, ktorý je jednoduchší, ako vyzerá. Zvládne ich aj úplný začiatočník. Idete ich s nami vyskúšať tento rok na Vianoce?
Ako správne pripraviť dvojfarebné sušienky?
Z masla a múky vypracujte cesto. Rozdeľte ho a do menšej časti zapracujte kakao s lyžičkou oleja. Tmavé valčeky zabaľte do svetlého cesta, rozvaľkajte a vykrajujte. Pečte krátko pri 160 °C.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia/pečenia: 12–15 min
- Počet porcií: cca 40 ks
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 50 kcal/kus
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
- 150 g masla (zmäknutého)
- 120 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 ks vajce
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- štipka soli
- 350 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 lyžica kakaa
- 1 ČL rastlinného oleja (do kakaového cesta)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 160 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vymiešajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom do peny.
- Pridajte 1 PL oleja, celé vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Krátko prešľahajte.
- Pridajte preosiatu hladkú múku. Rukami rýchlo vypracujte hladké, kompaktné cesto.
- Cesto rozdeľte na dve časti: jednu väčšiu (cca 2/3) a jednu menšiu (cca 1/3).
- Do menšej časti cesta pridajte 1 lyžicu kakaa a 1 ČL oleja. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo vláčne hnedé cesto.
- Svetlé cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik.
- Z hnedého cesta vytvarujte niekoľko tenkých valčekov.
- Valčeky poukladajte na svetlé cesto s malými medzerami.
- Cesto prikryte potravinárskou fóliou a valčekom ho ešte jemne rozvaľkajte. Tým sa valčeky spoja s cestom a vytvoria mramorový (“zebra”) vzor.
- Fóliu odstráňte. Z cesta vykrajujte obľúbené vianočné tvary (hviezdičky, kolieska).
- Sušienky ukladajte na pripravený plech.
- Pečte vo vyhriatej rúre 12–15 minút. Musia zostať svetlé!
Videorecept
Tipy na záver
- Neprepečte ich! Kľúčom k jemnosti je nízka teplota a krátky čas. Pri 160 °C im stačí 12–15 minút. Ak by ste ich piekli 20 minút, stvrdli by.
- Vláčne kakaové cesto: Nezabudnite do kakaovej časti pridať 1 ČL oleja. Kakao cesto vysušuje a olej mu vráti potrebnú vláčnosť a elasticitu.
Jednoduché variácie
- Pistáciové: Namiesto kakaa pridajte do menšej časti cesta 2 lyžice najemno mletých pistácií pre krásny zeleno-biely efekt.
- Mramorová poleva: Po upečení a vychladnutí polejte sušienky tmavou čokoládou.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je v ceste maslo aj olej? Maslo dodáva chuť a krehkosť, zatiaľ čo olej pomáha udržať sušienky vláčne a “rozplývajúce sa” aj po viacerých dňoch.
Prečo sa cesto pečie len na 160 °C? Nízka teplota zaručí, že sa sušienky upečú pomaly a rovnomerne bez toho, aby zhnedli. Zostanú tak jemné a svetlé.
Musím cesto chladiť? Pri tomto recepte to nie je nutné, ak pracujete rýchlo. Ak sa vám zdá príliš mäkké, dajte ho na 15 minút do chladničky.
Tieto sušienky sú najlepšie po dni odležania v plechovej dóze. Podávajte ich ku káve alebo ako rýchle pohostenie na sviatočný stôl.
Recept bol inšpirovaný nápadom z YouTube kanála Yza dolce, upravila a osobne otestovala ho redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Nepečený čokoládový dezert zebra: Tento dezert ma vždy prenesie do detských čias!
- Zebra bublanina: Mäkká a neodolateľná
- Zebra Cheesecake – krémový tvarohový koláč so zebrovým vzorom
- Nepečená Zebra torta – rýchly a lahodný dezert s jemným krémom a sušienkami
- Výborné nepečené orieškové valčeky: Na VIANOCE u nás nikdy nesmú chýbať!
