Search

Lacný obed do 30 minút: Vláčne fašírky z hlávkovej kapusty

kapustové fašírky
kapustové fašírky

Obsah receptu

Publikované: 22. augusta 2025, 07:41

Tieto kapustové fašírky sú fantasticky lacné, rýchle a prekvapivo sýte. Je to presne ten typ receptu, ktorý vás zachráni, keď potrebujete z pár bežných surovín vykúzliť skvelý obed. Zvonku sú vďaka syrovému trojobalu krásne chrumkavé a vnútri zostanú vďaka kapuste úžasne vláčne a šťavnaté. A s jednoduchým cesnakovým dipom sú priam neodolateľné.

Základom úspechu je kapustu poriadne vyžmýkať, aby fašírky neboli blatové a krásne držali tvar. Celý postup je veľmi jednoduchý a výsledok milo prekvapí aj tých najväčších mäsožravcov. Je to naozaj jedlo za pár drobných, ktoré chutí skvele.

Ako pripraviť najlepšie kapustové fašírky?

Nastrúhanú kapustu nasolíte a necháte 15 minút postáť. Potom z nej dôkladne vyžmýkate všetku vodu. Zmiešate ju s opraženou cibuľkou, vajíčkom a múkou. Z hmoty vytvarujete fašírky, obalíte ich v trojobale so syrom a vypražíte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia/varenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus (bez dipu)
  • Trend: Rýchly obed / Bezmäsité / Lacné jedlo

Potrebujeme

Na fašírky

  • ½ stredne veľkej hlávkovej kapusty (cca 500 g)
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vajec
  • 3 PL hladkej múky (alebo strúhanky)
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ ČL drvenej rasce
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 PL oleja

Trojobal

  • Hladká múka
  • 2 ks vajec
  • 200 g strúhanky
  • 50 g najemno strúhaného parmezánu
  • Olej na vyprážanie

Na cesnakový dip

  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL nasekanej čerstvej pažítky
  • Soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte kapustu. Nastrúhajte ju na hrubom strúhadle do veľkej misy. Posypte ju soľou, dobre premiešajte a nechajte 15 minút postáť.
  2. Medzitým si na panvici rozohrejte lyžicu oleja a opečte na nej nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Nechajte ju mierne vychladnúť.
  3. Pripravte si dip. V miske zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak a nasekanú pažítku. Dochuťte soľou a korením a odložte do chladničky.
  4. Teraz prichádza najdôležitejší krok. Kapustu zoberte do rúk a poriadne z nej vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Vložte ju do čistej a suchej misy.
  5. K vyžmýkanej kapuste pridajte opečenú cibuľku, 2 vajíčka, múku (alebo strúhanku), čierne korenie, rascu a oregano. Dôkladne premiešajte.
  6. Pripravte si tri taniere na trojobal. Do prvého dajte múku, v druhom rozšľahajte 2 vajíčka a v treťom zmiešajte strúhanku s najemno nastrúhaným parmezánom.
  7. Z kapustovej zmesi tvarujte v rukách placky (fašírky) s hrúbkou asi 1,5 cm.
  8. Každú fašírku najprv obaľte v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v syrovej strúhanke.
  9. Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja. Fašírky vyprážajte na strednom ohni z každej strany približne 4 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
  10. Hotové fašírky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Podávajte ich teplé s pripraveným dipom.

Videorecept

Tipy

  1. Vyžmýkať, vyžmýkať, vyžmýkať! Naozaj, toto je najdôležitejší krok. Čím viac vody z kapusty dostanete preč, tým lepšie budú fašírky držať tvar a tým chrumkavejšie budú po usmažení.
  2. Chrumkavý syrový obal: Pre najlepší výsledok použite najemno strúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr. Počas vyprážania sa krásne roztopí a vytvorí s strúhankou neodolateľnú slanú kôrku.
  3. Pečenie v rúre ako zdravšia alternatíva: Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, obalené fašírky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich pokvapkajte olejom a pečte pri 200°C asi 20-25 minút dozlatista.

Variácie

  • Do kapustovej zmesi môžete pridať aj jeden nahrubo nastrúhaný surový zemiak alebo mrkvu pre inú chuť a textúru.
  • Namiesto bielej hlávkovej kapusty môžete použiť aj najemno nasekaný kel, z ktorého ste odstránili tvrdé časti.

Časté otázky

Moje fašírky sa pri vyprážaní rozpadávajú. Prečo? Pravdepodobne ste nedostatočne vyžmýkali kapustu alebo ste do zmesi pridali málo spojiva (múky/strúhanky). Zmes musí byť pred tvarovaním dostatočne pevná.

Môžem použiť červenú kapustu? Áno, môžete, ale fašírky budú mať tmavšiu farbu a mierne inú, zemitšiu chuť. Postup zostáva rovnaký.

Záver

Výsledkom sú prekvapivo chutné a sýte fašírky, ktoré sú skvelou alternatívou k mäsu. Podávajte ich ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou, alebo len tak samotné s dipom ako ľahkú večeru.

Recept vychádza z verzie od cooking kisy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty