Tieto kapustové fašírky sú fantasticky lacné, rýchle a prekvapivo sýte. Je to presne ten typ receptu, ktorý vás zachráni, keď potrebujete z pár bežných surovín vykúzliť skvelý obed. Zvonku sú vďaka syrovému trojobalu krásne chrumkavé a vnútri zostanú vďaka kapuste úžasne vláčne a šťavnaté. A s jednoduchým cesnakovým dipom sú priam neodolateľné.
Základom úspechu je kapustu poriadne vyžmýkať, aby fašírky neboli blatové a krásne držali tvar. Celý postup je veľmi jednoduchý a výsledok milo prekvapí aj tých najväčších mäsožravcov. Je to naozaj jedlo za pár drobných, ktoré chutí skvele.
Ako pripraviť najlepšie kapustové fašírky?
Nastrúhanú kapustu nasolíte a necháte 15 minút postáť. Potom z nej dôkladne vyžmýkate všetku vodu. Zmiešate ju s opraženou cibuľkou, vajíčkom a múkou. Z hmoty vytvarujete fašírky, obalíte ich v trojobale so syrom a vypražíte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia/varenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus (bez dipu)
- Trend: Rýchly obed / Bezmäsité / Lacné jedlo
Potrebujeme
Na fašírky
- ½ stredne veľkej hlávkovej kapusty (cca 500 g)
- 1 ks cibule
- 2 ks vajec
- 3 PL hladkej múky (alebo strúhanky)
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- ½ ČL drvenej rasce
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 PL oleja
Trojobal
- Hladká múka
- 2 ks vajec
- 200 g strúhanky
- 50 g najemno strúhaného parmezánu
- Olej na vyprážanie
Na cesnakový dip
- 250 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL nasekanej čerstvej pažítky
- Soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte kapustu. Nastrúhajte ju na hrubom strúhadle do veľkej misy. Posypte ju soľou, dobre premiešajte a nechajte 15 minút postáť.
- Medzitým si na panvici rozohrejte lyžicu oleja a opečte na nej nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Nechajte ju mierne vychladnúť.
- Pripravte si dip. V miske zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak a nasekanú pažítku. Dochuťte soľou a korením a odložte do chladničky.
- Teraz prichádza najdôležitejší krok. Kapustu zoberte do rúk a poriadne z nej vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Vložte ju do čistej a suchej misy.
- K vyžmýkanej kapuste pridajte opečenú cibuľku, 2 vajíčka, múku (alebo strúhanku), čierne korenie, rascu a oregano. Dôkladne premiešajte.
- Pripravte si tri taniere na trojobal. Do prvého dajte múku, v druhom rozšľahajte 2 vajíčka a v treťom zmiešajte strúhanku s najemno nastrúhaným parmezánom.
- Z kapustovej zmesi tvarujte v rukách placky (fašírky) s hrúbkou asi 1,5 cm.
- Každú fašírku najprv obaľte v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v syrovej strúhanke.
- Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja. Fašírky vyprážajte na strednom ohni z každej strany približne 4 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
- Hotové fašírky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Podávajte ich teplé s pripraveným dipom.
Videorecept
Tipy
- Vyžmýkať, vyžmýkať, vyžmýkať! Naozaj, toto je najdôležitejší krok. Čím viac vody z kapusty dostanete preč, tým lepšie budú fašírky držať tvar a tým chrumkavejšie budú po usmažení.
- Chrumkavý syrový obal: Pre najlepší výsledok použite najemno strúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr. Počas vyprážania sa krásne roztopí a vytvorí s strúhankou neodolateľnú slanú kôrku.
- Pečenie v rúre ako zdravšia alternatíva: Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, obalené fašírky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich pokvapkajte olejom a pečte pri 200°C asi 20-25 minút dozlatista.
Variácie
- Do kapustovej zmesi môžete pridať aj jeden nahrubo nastrúhaný surový zemiak alebo mrkvu pre inú chuť a textúru.
- Namiesto bielej hlávkovej kapusty môžete použiť aj najemno nasekaný kel, z ktorého ste odstránili tvrdé časti.
Časté otázky
Moje fašírky sa pri vyprážaní rozpadávajú. Prečo? Pravdepodobne ste nedostatočne vyžmýkali kapustu alebo ste do zmesi pridali málo spojiva (múky/strúhanky). Zmes musí byť pred tvarovaním dostatočne pevná.
Môžem použiť červenú kapustu? Áno, môžete, ale fašírky budú mať tmavšiu farbu a mierne inú, zemitšiu chuť. Postup zostáva rovnaký.
Záver
Výsledkom sú prekvapivo chutné a sýte fašírky, ktoré sú skvelou alternatívou k mäsu. Podávajte ich ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou, alebo len tak samotné s dipom ako ľahkú večeru.
Recept vychádza z verzie od cooking kisy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
