Toto je presne tá polievka, ktorú varím, keď mám chuť na niečo krémové, ale zároveň ľahké a zdravé. Jej tajomstvo je v rozmixovaní časti zemiakov, ktoré vytvoria dokonalú zamatovú textúru aj bez jedinej kvapky smotany. Je to moje obľúbené jedlo na chladnejšie dni.
Ponechanie časti zeleniny vcelku dodá polievke na zaujímavosti a budete mať čo zahryznúť. Stavíte sa so mnou, že vám nikto neuverí, že v nej nie je smotana? Je to skvelý dôkaz sily jednoduchých surovín.
Ako navariť krémovú zemiakovú polievku bez smotany?
Opražte cibuľu a koreňovú zeleninu, pridajte zemiaky a zalejte vývarom. Uvarte domäkka. Väčšinu polievky rozmixujte dohladka a potom do nej vráťte zvyšnú zeleninu vcelku. Dochuťte muškátovým orieškom a podávajte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 20 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 200 kcal/porcia
- Trend: Rýchly / Vegan-friendly
Potrebujeme
Na polievku:
- 3 stredne veľké cibule
- 2 PL olivového oleja
- 2 väčšie mrkvy
- 100 g koreňového zeleru
- 1 menší pór
- 500 g zemiakov (varný typ B)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 klinček
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na dochutenie a podávanie:
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
- Všetku zeleninu si očistite. Cibuľu nakrájajte na pásiky, mrkvu, zeler a zemiaky na menšie kocky. Pór nakrájajte na kolieska.
- Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju 2–3 minúty dosklovita.
- K cibuli pridajte mrkvu, zeler a pór. Za občasného miešania restujte ďalšie 4 minúty. Zelenina sa pekne rozvonia.
- Následne do hrnca pridajte nakrájané zemiaky. Všetko osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
- Zmes zalejte horúcim zeleninovým vývarom. Pridajte bobkové listy a jeden celý klinček.
- Hrniec prikryte pokrievkou. Polievku varte na miernom ohni približne 15–20 minút, kým nie je všetka zelenina úplne mäkká.
- Po uvarení z polievky dierovanou lyžicou vyberte bobkové listy a klinček.
- Teraz prichádza trik. Z hrnca odoberte asi dve naberačky uvarenej zeleniny a odložte ju bokom.
- Zvyšok polievky v hrnci rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Vďaka zemiakovému škrobu bude krásne krémová.
- Do rozmixovanej polievky vráťte odloženú zeleninu vcelku. Polievku krátko prehrejte.
- Nakoniec ju dochuťte štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. V prípade potreby pridajte ešte soľ.
- Podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opražiť aj dva strúčiky cesnaku nakrájané na plátky.
- K polievke sa skvele hodia domáce chlebové krutóny. Starší chlieb nakrájajte na kocky a opečte ho na panvici na troche oleja dozlatista.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Na začiatku spolu s cibuľou opražte hrsť čerstvých alebo sušených húb. Polievka získa úžasnú arómu.
- Strukovinová polievka: Spolu so zemiakmi pridajte do polievky za hrsť červenej šošovice. Bude ešte sýtejšia a výživnejšia.
Záver
Výsledkom je hustá a voňavá polievka, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje. Je dôkazom, že na skvelé jedlo nepotrebujete zložité suroviny.
Recept vychádza z verzie od Zdravé recepty, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
