Search

Krémová zemiaková polievka: Recept na hustú polievku bez smotany

zemiaková polievka
zemiaková polievka

Obsah receptu

Publikované: 3. septembra 2025, 11:38

Toto je presne tá polievka, ktorú varím, keď mám chuť na niečo krémové, ale zároveň ľahké a zdravé. Jej tajomstvo je v rozmixovaní časti zemiakov, ktoré vytvoria dokonalú zamatovú textúru aj bez jedinej kvapky smotany. Je to moje obľúbené jedlo na chladnejšie dni.

Ponechanie časti zeleniny vcelku dodá polievke na zaujímavosti a budete mať čo zahryznúť. Stavíte sa so mnou, že vám nikto neuverí, že v nej nie je smotana? Je to skvelý dôkaz sily jednoduchých surovín.

Ako navariť krémovú zemiakovú polievku bez smotany?

Opražte cibuľu a koreňovú zeleninu, pridajte zemiaky a zalejte vývarom. Uvarte domäkka. Väčšinu polievky rozmixujte dohladka a potom do nej vráťte zvyšnú zeleninu vcelku. Dochuťte muškátovým orieškom a podávajte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 20 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 200 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Vegan-friendly

Potrebujeme

Na polievku:

  • 3 stredne veľké cibule
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 väčšie mrkvy
  • 100 g koreňového zeleru
  • 1 menší pór
  • 500 g zemiakov (varný typ B)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 klinček
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na dochutenie a podávanie:

  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

  1. Všetku zeleninu si očistite. Cibuľu nakrájajte na pásiky, mrkvu, zeler a zemiaky na menšie kocky. Pór nakrájajte na kolieska.
  2. Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju 2–3 minúty dosklovita.
  3. K cibuli pridajte mrkvu, zeler a pór. Za občasného miešania restujte ďalšie 4 minúty. Zelenina sa pekne rozvonia.
  4. Následne do hrnca pridajte nakrájané zemiaky. Všetko osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
  5. Zmes zalejte horúcim zeleninovým vývarom. Pridajte bobkové listy a jeden celý klinček.
  6. Hrniec prikryte pokrievkou. Polievku varte na miernom ohni približne 15–20 minút, kým nie je všetka zelenina úplne mäkká.
  7. Po uvarení z polievky dierovanou lyžicou vyberte bobkové listy a klinček.
  8. Teraz prichádza trik. Z hrnca odoberte asi dve naberačky uvarenej zeleniny a odložte ju bokom.
  9. Zvyšok polievky v hrnci rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Vďaka zemiakovému škrobu bude krásne krémová.
  10. Do rozmixovanej polievky vráťte odloženú zeleninu vcelku. Polievku krátko prehrejte.
  11. Nakoniec ju dochuťte štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. V prípade potreby pridajte ešte soľ.
  12. Podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opražiť aj dva strúčiky cesnaku nakrájané na plátky.
  2. K polievke sa skvele hodia domáce chlebové krutóny. Starší chlieb nakrájajte na kocky a opečte ho na panvici na troche oleja dozlatista.

Jednoduché variácie

  • Hubová verzia: Na začiatku spolu s cibuľou opražte hrsť čerstvých alebo sušených húb. Polievka získa úžasnú arómu.
  • Strukovinová polievka: Spolu so zemiakmi pridajte do polievky za hrsť červenej šošovice. Bude ešte sýtejšia a výživnejšia.

Záver

Výsledkom je hustá a voňavá polievka, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje. Je dôkazom, že na skvelé jedlo nepotrebujete zložité suroviny.

Recept vychádza z verzie od Zdravé recepty, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty