Lahodný krehký koláč s rebarborou, ktorý v sebe spája jemnú kyslosť ovocia a sladkosť cesta. Tento jednoduchý recept vás prevedie krok za krokom k dokonalému dezertu, ktorý poteší celú rodinu.
Vyskúšajte tento osviežujúci koláč, ktorý je ideálny na jarné a letné dni. Vďaka rebarbore získava jedinečnú chuť a vôňu. Náš recept je zrozumiteľný aj pre začiatočníkov, takže sa nebojte pustiť do pečenia!
Krehký koláč s rebarborou
Ingrediencie:
- 550 g polohrubej múky typu 500-550
- 200 g studeného masla
- 1/2 šálky cukru (100 g)
- Štipka soli (2 g)
- 3 vajcia (M)
- Vanilkový cukor (vanilín)
- 1 plná čajová lyžička prášku do pečiva (7 g)
- 1 kg rebarbory
- 50 g masla
- 4-5 lyžíc cukru (najlepšie hnedého)
Postup prípravy:
- Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Všetky suroviny na cesto by mali byť studené. Do misy nasypeme múku, prášok do pečiva, cukor, celé vajcia, soľ, nadrobno nakrájané maslo a vanilkový cukor.
- Všetko miešame mixérom, kým nevznikne jednotné cesto.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme na chvíľu do chladničky.
- Rebarboru umyjeme, odrežeme konce a nakrájame na 2 cm kúsky.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a za stáleho miešania zahrievame, kým maslo nezačne vrieť.
- Pridáme rebarboru a dusíme 5-7 minút, kým nezmäkne.
- Vypneme teplo a predhrejeme rúru na 185°C (horný a dolný ohrev) alebo 170°C (s prúdením vzduchu).
- Cesto rozdelíme na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme na plech 20×30 cm.
- Na cesto položíme udusenú rebarboru.
- Druhú časť cesta rozvaľkáme a nakrájame na 2 cm široké pásy.
- Pásy ukladáme na rebarboru do mriežky.
- Koláč pečieme 50 minút alebo do zlatista.
- Po upečení necháme úplne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Tipy:
- Ak nemáte hnedý cukor, môžete použiť aj klasický kryštálový cukor.
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete do cesta pridať trochu citrónovej kôry alebo šťavy.
- Rebarboru môžete nahradiť aj iným sezónnym ovocím, napríklad jahodami alebo čučoriedkami.
- Koláč podávajte s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.
Krehký koláč s rebarborou – Video recept:
Krehký koláč s rebarborou je skvelým spôsobom, ako využiť toto sezónne ovocie a pripraviť si chutný a osviežujúci dezert. Vďaka jednoduchému receptu si ho môže upiecť každý. Neváhajte a vyskúšajte ho ešte dnes!
Súvisiace články:
Dokonalý jablkový koláč s rebarborou: Fantastický krémový a nádherne osviežujúci!
Taliansky citrónový koláč: Najobľúbenejší dezert v Taliansku, budete ho pripravovať každý týždeň!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Orchidey