Search

Konečne poctivá karfiolová polievka: Takto ju varili naše babky, je sýta a hotová za chvíľu

Hustá karfiolová polievka
Hustá karfiolová polievka

Obsah receptu

Publikované: 5. novembra 2025, 11:33

Táto hustá karfiolová polievka je presne taká, ako si ju pamätáme z detstva. Žiadna múka, žiadna smotana. Jej tajomstvo spočíva v poctivom základe z koreňovej zeleniny, jednom zemiaku na prirodzené zahustenie a rozšľahanom vajíčku. Je to skvelá voľba na rýchly obed, ktorá príjemne zasýti.

Naša verzia sa drží tradičného postupu. Všetka zelenina sa varí spolu v jednom hrnci, čím sa chute dokonale prepoja. Výsledkom je poctivá a hustá karfiolová polievka, ktorú budete mať na stole za necelú polhodinu.

Ako pripraviť poctivú karfiolovú polievku bez múky?

Základom je orestovať cibuľu a koreňovú zeleninu na masti. Pridajte rascu, zemiak a karfiol. Zalejte vývarom a varte do mäkka. Nakoniec polievku čiastočne roztlačte, dochuťte cesnakom a zatiahnite rozšľahaným vajíčkom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia: 20 min
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Zero-waste

Potrebujeme

  • 1 menší karfiol (alebo 1/2 väčšieho)
  • 1 cibuľa
  • 1 väčší zemiak
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru (ak použijete hovädzí, zvoľte jemný)
  • 2 vajcia
  • 1 PL bravčovej masti (alebo oleja)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL drvenej rasce
  • Štipka muškátového orieška
  • Soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

  1. Zeleninu si očistite. Cibuľu nasekajte nadrobno. Mrkvu a petržlen nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zemiak nakrájajte na malé kocky. Karfiol rozoberte na malé ružičky.
  2. Vo väčšom hrnci roztopte masť. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
  3. Vsypte nastrúhanú mrkvu a petržlen. Pridajte drvenú rascu. Všetko spolu restujte asi 3–4 minúty, kým zelenina pustí farbu a rozvonia sa.
  4. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, krátko premiešajte.
  5. Zalejte pripraveným vývarom. Priveďte do varu.
  6. Do vriacej polievky pridajte ružičky karfiolu. Osoľte a okoreňte.
  7. Varte na strednom plameni, kým nie je všetka zelenina mäkká (asi 15–20 minút). Karfiol nesmie byť rozvarený.
  8. Keď je zelenina mäkká, vezmite pučidlo na zemiaky. Polievku priamo v hrnci niekoľkokrát jemne roztlačte. Časť zemiakov a karfiolu sa rozpadne a polievku krásne zahustí.
  9. V miske si vidličkou rozšľahajte dve vajíčka.
  10. Polievku stiahnite na minimum. Pomaly do nej vlejte rozšľahané vajíčka, pričom polievku neustále miešajte vidličkou, aby sa vytvorili jemné “strapačky”.
  11. Úplne na záver pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, štipku muškátového orieška a nasekanú petržlenovú vňať.
  12. Nechajte prejsť varom ešte 1 minútu a odstavte. Pred podávaním dochutnajte soľou.

Tipy na záver

  1. Hustota polievky: Ak máte radi hustejšie polievky, pokojne roztlačte pučidlom viac zeleniny. Ak ju chcete krémovejšiu, môžete časť polievky (asi 2 naberačky) rozmixovať ponorným mixérom a vrátiť naspäť.
  2. Sýtejšia verzia: Pri restovaní zeleniny môžete pridať aj nadrobno nakrájanú klobásku alebo údenú slaninu pre ešte výraznejšiu chuť.

Jednoduché variácie

  • S krupicou: Namiesto vajíčka môžete polievku zahustiť aj 2 lyžicami krupice. Pridajte ju asi 5 minút pred dovarením.
  • Hrášková: Spolu s karfiolom pridajte do polievky aj malú hrsť mrazeného hrášku.

Videorecept

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa do polievky pridáva cesnak a muškátový oriešok až na konci? Cesnak si pridaním na konci zachová svoju silu a arómu; varením by zoslabla. Muškátový oriešok je tiež veľmi aromatický a pridaním na záver sa jeho vôňa nestratí.

Musím použiť masť? Nemusíte, ale bravčová masť dáva zeleninovému základu oveľa lepšiu a plnšiu chuť, ktorá je typická pre “babičkovské” polievky. Môžete ju nahradiť maslom alebo olejom.

Ako túto hustú karfiolovú polievku skladovať? Polievka vydrží v chladničke v uzavretej nádobe 2 až 3 dni. Keďže obsahuje vajce, je lepšie ju spotrebovať čo najskôr.


Polievka je najlepšia čerstvá, podávaná s chrumkavým chlebom alebo pečivom. Je hustá a sýta aj bez akéhokoľvek mliečneho produktu.

Recept vychádza z verzie od Vaříme s Kubíčkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty