Táto hustá karfiolová polievka je presne taká, ako si ju pamätáme z detstva. Žiadna múka, žiadna smotana. Jej tajomstvo spočíva v poctivom základe z koreňovej zeleniny, jednom zemiaku na prirodzené zahustenie a rozšľahanom vajíčku. Je to skvelá voľba na rýchly obed, ktorá príjemne zasýti.
Naša verzia sa drží tradičného postupu. Všetka zelenina sa varí spolu v jednom hrnci, čím sa chute dokonale prepoja. Výsledkom je poctivá a hustá karfiolová polievka, ktorú budete mať na stole za necelú polhodinu.
Ako pripraviť poctivú karfiolovú polievku bez múky?
Základom je orestovať cibuľu a koreňovú zeleninu na masti. Pridajte rascu, zemiak a karfiol. Zalejte vývarom a varte do mäkka. Nakoniec polievku čiastočne roztlačte, dochuťte cesnakom a zatiahnite rozšľahaným vajíčkom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia: 20 min
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia
- Trend: Rýchly / Zero-waste
Potrebujeme
- 1 menší karfiol (alebo 1/2 väčšieho)
- 1 cibuľa
- 1 väčší zemiak
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru (ak použijete hovädzí, zvoľte jemný)
- 2 vajcia
- 1 PL bravčovej masti (alebo oleja)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL drvenej rasce
- Štipka muškátového orieška
- Soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
- Zeleninu si očistite. Cibuľu nasekajte nadrobno. Mrkvu a petržlen nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zemiak nakrájajte na malé kocky. Karfiol rozoberte na malé ružičky.
- Vo väčšom hrnci roztopte masť. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
- Vsypte nastrúhanú mrkvu a petržlen. Pridajte drvenú rascu. Všetko spolu restujte asi 3–4 minúty, kým zelenina pustí farbu a rozvonia sa.
- Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, krátko premiešajte.
- Zalejte pripraveným vývarom. Priveďte do varu.
- Do vriacej polievky pridajte ružičky karfiolu. Osoľte a okoreňte.
- Varte na strednom plameni, kým nie je všetka zelenina mäkká (asi 15–20 minút). Karfiol nesmie byť rozvarený.
- Keď je zelenina mäkká, vezmite pučidlo na zemiaky. Polievku priamo v hrnci niekoľkokrát jemne roztlačte. Časť zemiakov a karfiolu sa rozpadne a polievku krásne zahustí.
- V miske si vidličkou rozšľahajte dve vajíčka.
- Polievku stiahnite na minimum. Pomaly do nej vlejte rozšľahané vajíčka, pričom polievku neustále miešajte vidličkou, aby sa vytvorili jemné “strapačky”.
- Úplne na záver pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, štipku muškátového orieška a nasekanú petržlenovú vňať.
- Nechajte prejsť varom ešte 1 minútu a odstavte. Pred podávaním dochutnajte soľou.
Tipy na záver
- Hustota polievky: Ak máte radi hustejšie polievky, pokojne roztlačte pučidlom viac zeleniny. Ak ju chcete krémovejšiu, môžete časť polievky (asi 2 naberačky) rozmixovať ponorným mixérom a vrátiť naspäť.
- Sýtejšia verzia: Pri restovaní zeleniny môžete pridať aj nadrobno nakrájanú klobásku alebo údenú slaninu pre ešte výraznejšiu chuť.
Jednoduché variácie
- S krupicou: Namiesto vajíčka môžete polievku zahustiť aj 2 lyžicami krupice. Pridajte ju asi 5 minút pred dovarením.
- Hrášková: Spolu s karfiolom pridajte do polievky aj malú hrsť mrazeného hrášku.
Videorecept
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa do polievky pridáva cesnak a muškátový oriešok až na konci? Cesnak si pridaním na konci zachová svoju silu a arómu; varením by zoslabla. Muškátový oriešok je tiež veľmi aromatický a pridaním na záver sa jeho vôňa nestratí.
Musím použiť masť? Nemusíte, ale bravčová masť dáva zeleninovému základu oveľa lepšiu a plnšiu chuť, ktorá je typická pre “babičkovské” polievky. Môžete ju nahradiť maslom alebo olejom.
Ako túto hustú karfiolovú polievku skladovať? Polievka vydrží v chladničke v uzavretej nádobe 2 až 3 dni. Keďže obsahuje vajce, je lepšie ju spotrebovať čo najskôr.
Polievka je najlepšia čerstvá, podávaná s chrumkavým chlebom alebo pečivom. Je hustá a sýta aj bez akéhokoľvek mliečneho produktu.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Kubíčkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
