Táto hustá karfiolová polievka je presne taká, ako si ju pamätáme z detstva. Žiadna múka, žiadna smotana. Jej tajomstvo spočíva v poctivom základe z koreňovej zeleniny, jednom zemiaku na prirodzené zahustenie a rozšľahanom vajíčku. Je to skvelá voľba na rýchly obed, ktorá príjemne zasýti.
1.5lzeleninového alebo kuracieho vývaru(ak použijete hovädzí, zvoľte jemný)
2ksvajcia
1PLbravčovej masti(alebo oleja)
1strúčikcesnaku
1ČLdrvenej rasce
štipkamuškátového orieška
podľa chutiSoľ a mleté čierne korenie
hrsťČerstvá petržlenová vňať
Pokyny
1. Zeleninu si očistite. Cibuľu nasekajte nadrobno. Mrkvu a petržlen nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zemiak nakrájajte na malé kocky. Karfiol rozoberte na malé ružičky.
2. Vo väčšom hrnci roztopte masť. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
3. Vsypte nastrúhanú mrkvu a petržlen. Pridajte drvenú rascu. Všetko spolu restujte asi 3–4 minúty, kým zelenina pustí farbu a rozvonia sa.
4. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, krátko premiešajte.
5. Zalejte pripraveným vývarom. Priveďte do varu.
6. Do vriacej polievky pridajte ružičky karfiolu. Osoľte a okoreňte.
7. Varte na strednom plameni, kým nie je všetka zelenina mäkká (asi 15–20 minút). Karfiol nesmie byť rozvarený.
8. Keď je zelenina mäkká, vezmite pučidlo na zemiaky. Polievku priamo v hrnci niekoľkokrát jemne roztlačte. Časť zemiakov a karfiolu sa rozpadne a polievku krásne zahustí.
9. V miske si vidličkou rozšľahajte dve vajíčka.
10. Polievku stiahnite na minimum. Pomaly do nej vlejte rozšľahané vajíčka, pričom polievku neustále miešajte vidličkou, aby sa vytvorili jemné "strapačky".
11. Úplne na záver pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, štipku muškátového orieška a nasekanú petržlenovú vňať.
12. Nechajte prejsť varom ešte 1 minútu a odstavte. Pred podávaním dochutnajte soľou.
Poznámky
1. Hustota polievky: Ak máte radi hustejšie polievky, pokojne roztlačte pučidlom viac zeleniny. Ak ju chcete krémovejšiu, môžete časť polievky (asi 2 naberačky) rozmixovať ponorným mixérom a vrátiť naspäť.2. Sýtejšia verzia: Pri restovaní zeleniny môžete pridať aj nadrobno nakrájanú klobásku alebo údenú slaninu pre ešte výraznejšiu chuť.3. S krupicou: Namiesto vajíčka môžete polievku zahustiť aj 2 lyžicami krupice. Pridajte ju asi 5 minút pred dovarením.4. Hrášková: Spolu s karfiolom pridajte do polievky aj malú hrsť mrazeného hrášku.