Search

Klenot z babičkinej kuchárky: Lacné zemiakové fašírky plnené párkom – za pár drobných plný stôl!

Zemiakové fašírky plnené párkom
Zemiakové fašírky plnené párkom

Obsah receptu

Publikované: 8. novembra 2025, 06:13

Ak máte radi sýte a lacné jedlá, tieto zemiakové fašírky plnené párkom sú presne pre vás. Ide o starý babičkin recept, kde sa jemná zemiakovo-mrkvová kaša premení na chrumkavú kroketu. Tieto zemiakové fašírky plnené párkom sú fantastickou večerou.

Tento recept je skvelý spôsob, ako využiť aj zemiaky, ktoré vám zostali z obeda. Sú chrumkavé na povrchu, vláčne vo vnútri a s dresingom chutia famózne.

Ako správne pripraviť plnené zemiakové fašírky?

Zemiaky a mrkvu uvarte domäkka a roztlačte. Pridajte orestovanú cibuľku, cesnak, syr a vajcia. Zo zmesi tvarujte placky, do stredu zabaľte kúsok párku. Obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: cca 8 veľkých fašírok
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/kus
  • Trend: Zero-waste / Lacný recept

Potrebujeme

Na zemiakovú hmotu

  • 1 kg zemiakov
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia (do zmesi)
  • 50 g strúhaného syra (eidam alebo parmezán)
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Maslo alebo olej (na restovanie cibule)
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Plnenie a obaľovanie

  • 4 kvalitné párky (prekrojené na polovicu)
  • Hladká múka
  • 2 vajcia (na obaľovanie)
  • Strúhanka
  • Rastlinný olej (na vysmážanie)

Na dresing (voliteľné)

  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 PL majonézy
  • 1 ČL sladkej papriky
  • Čerstvý kôpor
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Zemiaky a mrkvu ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode úplne domäkka.
  2. Medzitým na panvici rozohrejte trochu masla alebo oleja. Orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a nechajte ho len krátko rozvoňať (asi 30 sekúnd).
  3. Uvarenú zeleninu dôkladne sceďte. Ihneď ju roztlačte na kašu (ideálne pučidlom na zemiaky, nie mixérom).
  4. Do ešte teplej kaše pridajte orestovanú cibuľu s cesnakom, nasekanú petržlenovú vňať a strúhaný syr. Premiešajte.
  5. Nechajte zmes mierne vychladnúť (aby nebola vriaca). Potom do nej pridajte 2 celé vajcia, dochuťte soľou a čiernym korením. Dobre premiešajte na kompaktnú hmotu.
  6. Pripravte si tri taniere na obaľovanie: jeden s hladkou múkou, druhý s rozšľahanými 2 vajíčkami a tretí so strúhankou.
  7. Zoberte do ruky (môžete si ich navlhčiť) časť zemiakovej hmoty a vytvarujte hrubšiu placku.
  8. Do stredu placky položte polovicu párku a zemiakovou hmotou ho dôkladne zabaľte. Vytvarujte peknú valcovitú fašírku (kroketu).
  9. Opakujte, kým neminiete suroviny.
  10. Každú fašírku opatrne obaľte najprv v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.
  11. Na hlbšej panvici rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja.
  12. Fašírky smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista (asi 3-4 minúty z každej strany).
  13. Hotové ukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Hustota cesta: Ak by sa vám zemiaková hmota zdala príliš riedka (záleží od typu zemiakov), pokojne do nej pridajte 1-2 lyžice strúhanky na zahustenie.
  2. Pečenie v rúre: Pre zdravšiu verziu môžete obalené fašírky uložiť na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkať ich olejom a piecť v rúre pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.

Jednoduché variácie

  • Bez párku: Fašírky môžete urobiť aj bez plnenia, ako klasické zeleninové placky. Budú skvelé.
  • Syrové prekvapenie: Namiesto párku zabaľte do stredu kúsok tvrdého syra (napr. eidam alebo mozzarella), ktorý sa pri smažení krásne roztečie.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť zemiakovú kašu z predošlého dňa? Áno, je to ideálny recept na zero-waste. Ak kaša už obsahuje mlieko a maslo, možno budete musieť pridať trochu viac strúhanky na zahustenie, ale fungovať to bude skvele.

Prečo sa fašírky obaľujú v trojobale? Trojobal vytvorí na povrchu pevnú a chrumkavú kôrku, ktorá udrží mäkkú zemiakovú plnku vnútri.

Aký dresing sa k tomu hodí? Výborný je jednoduchý dresing zo zvyšku receptu: Zmiešajte kyslú smotanu, majonézu, sladkú papriku, soľ a nasekaný kôpor.


Fašírky podávajte horúce s pripraveným dresingom alebo len so zeleninovým šalátom. Skladujte v chladničke, aj keď najlepšie sú čerstvé a chrumkavé.

Recept vychádza z verzie od youtube kanála Rezept hub, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty