Ak máte radi sýte a lacné jedlá, tieto zemiakové fašírky plnené párkom sú presne pre vás. Ide o starý babičkin recept, kde sa jemná zemiakovo-mrkvová kaša premení na chrumkavú kroketu. Tieto zemiakové fašírky plnené párkom sú fantastickou večerou.
Tento recept je skvelý spôsob, ako využiť aj zemiaky, ktoré vám zostali z obeda. Sú chrumkavé na povrchu, vláčne vo vnútri a s dresingom chutia famózne.
Ako správne pripraviť plnené zemiakové fašírky?
Zemiaky a mrkvu uvarte domäkka a roztlačte. Pridajte orestovanú cibuľku, cesnak, syr a vajcia. Zo zmesi tvarujte placky, do stredu zabaľte kúsok párku. Obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: cca 8 veľkých fašírok
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/kus
- Trend: Zero-waste / Lacný recept
Potrebujeme
Na zemiakovú hmotu
- 1 kg zemiakov
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia (do zmesi)
- 50 g strúhaného syra (eidam alebo parmezán)
- Čerstvá petržlenová vňať
- Maslo alebo olej (na restovanie cibule)
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Plnenie a obaľovanie
- 4 kvalitné párky (prekrojené na polovicu)
- Hladká múka
- 2 vajcia (na obaľovanie)
- Strúhanka
- Rastlinný olej (na vysmážanie)
Na dresing (voliteľné)
- 3 PL kyslej smotany
- 1 PL majonézy
- 1 ČL sladkej papriky
- Čerstvý kôpor
- Soľ
Postup prípravy
- Zemiaky a mrkvu ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode úplne domäkka.
- Medzitým na panvici rozohrejte trochu masla alebo oleja. Orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a nechajte ho len krátko rozvoňať (asi 30 sekúnd).
- Uvarenú zeleninu dôkladne sceďte. Ihneď ju roztlačte na kašu (ideálne pučidlom na zemiaky, nie mixérom).
- Do ešte teplej kaše pridajte orestovanú cibuľu s cesnakom, nasekanú petržlenovú vňať a strúhaný syr. Premiešajte.
- Nechajte zmes mierne vychladnúť (aby nebola vriaca). Potom do nej pridajte 2 celé vajcia, dochuťte soľou a čiernym korením. Dobre premiešajte na kompaktnú hmotu.
- Pripravte si tri taniere na obaľovanie: jeden s hladkou múkou, druhý s rozšľahanými 2 vajíčkami a tretí so strúhankou.
- Zoberte do ruky (môžete si ich navlhčiť) časť zemiakovej hmoty a vytvarujte hrubšiu placku.
- Do stredu placky položte polovicu párku a zemiakovou hmotou ho dôkladne zabaľte. Vytvarujte peknú valcovitú fašírku (kroketu).
- Opakujte, kým neminiete suroviny.
- Každú fašírku opatrne obaľte najprv v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.
- Na hlbšej panvici rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja.
- Fašírky smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista (asi 3-4 minúty z každej strany).
- Hotové ukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy na záver
- Hustota cesta: Ak by sa vám zemiaková hmota zdala príliš riedka (záleží od typu zemiakov), pokojne do nej pridajte 1-2 lyžice strúhanky na zahustenie.
- Pečenie v rúre: Pre zdravšiu verziu môžete obalené fašírky uložiť na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkať ich olejom a piecť v rúre pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.
Jednoduché variácie
- Bez párku: Fašírky môžete urobiť aj bez plnenia, ako klasické zeleninové placky. Budú skvelé.
- Syrové prekvapenie: Namiesto párku zabaľte do stredu kúsok tvrdého syra (napr. eidam alebo mozzarella), ktorý sa pri smažení krásne roztečie.
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť zemiakovú kašu z predošlého dňa? Áno, je to ideálny recept na zero-waste. Ak kaša už obsahuje mlieko a maslo, možno budete musieť pridať trochu viac strúhanky na zahustenie, ale fungovať to bude skvele.
Prečo sa fašírky obaľujú v trojobale? Trojobal vytvorí na povrchu pevnú a chrumkavú kôrku, ktorá udrží mäkkú zemiakovú plnku vnútri.
Aký dresing sa k tomu hodí? Výborný je jednoduchý dresing zo zvyšku receptu: Zmiešajte kyslú smotanu, majonézu, sladkú papriku, soľ a nasekaný kôpor.
Fašírky podávajte horúce s pripraveným dresingom alebo len so zeleninovým šalátom. Skladujte v chladničke, aj keď najlepšie sú čerstvé a chrumkavé.
Recept vychádza z verzie od youtube kanála Rezept hub, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Šťavnaté fašírky plnené syrovou plnkou: Dajte medailu tomu, kto vymyslel tento recept!
- Ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu? Krásne nadýchaná a krémová
- Jednoduchý a rýchly recept na ryžové fašírky s cuketou
- Jednoducho nastrúhajte 3 zemiaky a 2 cukety. Recept na lahodné cuketové zemiaky. Lacná a jednoduchá večera!
- Lahodná ovsená kaša plná bielkovín: Skvelá voľba aj na rána keď nestíhate!
