Search

Keď neviem čo variť, toto bravčové v mrkve je moja ZÁCHRANA! (Jednoduché a chutné)

bravčové v mrkve
bravčové v mrkve

Obsah receptu

Niekedy sú dni, keď naozaj netušíme, čo rýchle a chutné navariť. Vtedy prichádza na rad tento fantastický recept na bravčové v mrkve s cesnakom, ktorý je skutočnou záchranou každej kuchyne. Je to jedlo, ktoré je nielen neuveriteľne jednoduché na prípravu, ale aj plné chuti a živín vďaka bohatej porcii zeleniny. Šťavnaté kúsky mäsa v spojení so sladkastou mrkvou a aromatickým cesnakom si zamiluje celá vaša rodina. Tento pokrm je dôkazom, že aj z pár základných surovín sa dá vykúzliť obed či večera hodná kráľov.

Prednosťou tohto receptu na bravčové v mrkve je jeho nenáročnosť a zároveň skvelý výsledok. Mäsko zostane krásne krehké a šťavnaté, omáčka získa vďaka mrkve a vývaru lahodnú, mierne sladkastú chuť, ktorú príjemne dopĺňa cesnak a korenie. Je to presne ten typ jedla, ktoré zasýti, poteší chuťové poháriky a nevyžaduje hodiny strávené pri sporáku. Poďte si s nami pripraviť tento jednoduchý, no chuťovo výrazný pokrm, ktorý sa určite stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Čas varenia/dusenia: cca 45-60 minút
  • Počet porcií: 3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 500 g bravčovej krkovičky alebo pliecka
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g mrkvy
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL mletej sladkej červenej papriky
  • 500 ml mäsového alebo zeleninového vývaru (môže byť pripravený zmiešaním 1 kocky bujónu s 500 ml horúcej vody)
  • ½ ČL drvenej alebo mletej rasce
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • 3 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Bravčové mäso umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na stredne veľké kocky (cca 2-3 cm).
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a pretlačte alebo nasekajte najemno.
  3. Mrkvu očistite, umyte a nastrúhajte nahrubo.

Restovanie základu a mäsa:

  1. V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte rastlinný olej (3 PL) na strednom plameni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita, približne 3-5 minút.
  2. K orestovanej cibuli pridajte nakrájané bravčové mäso. Zvýšte plameň a mäso sprudka opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a získalo peknú farbu (cca 3-5 minút).
  3. Pridajte pripravený cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) ho spolu s mäsom restujte, kým sa nerozvonia.
  4. Mäso zaprášte hladkou múkou (1 PL) a dôkladne premiešajte, aby sa múka obalila okolo kúskov mäsa. Pridajte mletú sladkú červenú papriku (1 PL) a rascu (½ ČL). Opäť krátko (asi 30 sekúnd) všetko spolu orestujte. Dôležité: Papriku restujte len krátko a na miernom plameni, aby nezhorkla.

Dusenie a dokončenie:

  1. Orestované mäso s koreninami zalejte pripraveným vývarom (500 ml). Dôkladne premiešajte, aby sa zo dna panvice/hrnca uvoľnili všetky prichytené kúsky.
  2. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zmes osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  3. Všetko spolu priveďte do varu. Následne znížte plameň na minimum, panvicu/hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť približne 45-60 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a krehké. Dĺžka dusenia závisí od kvality a veľkosti kúskov mäsa. Počas dusenia občas premiešajte a podľa potreby môžete podliať malým množstvom horúcej vody alebo vývaru, ak by sa tekutina príliš odparovala.
  4. Keď je mäso mäkké, ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou alebo korením. Omáčka by mala byť prirodzene zahustená vďaka múke a rozvarenej mrkve.
  5. Hotové bravčové v mrkve podávajte teplé, ideálne s varenými zemiakmi posypanými čerstvými bylinkami (napr. petržlenovou vňaťou alebo pažítkou), prípadne s ryžou alebo knedľou.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem pridať jedlu ešte viac sviežosti, môžem varené zemiaky pred podávaním omastiť kúskom masla a posypať nielen petržlenovou vňaťou, ale aj čerstvo nasekaným kôprom alebo ligurčekom.
  2. Do tohto receptu na bravčové v mrkve sa výborne hodí aj iná koreňová zelenina. Spolu s mrkvou môžem pridať aj menší kúsok nastrúhaného petržlenu alebo zeleru pre bohatšiu chuť omáčky. Približne 10 minút pred koncom dusenia môžem pridať aj za hrsť mrazeného hrášku.
  3. Namiesto bravčovej krkovičky alebo pliecka môžem použiť aj iné druhy mäsa, napríklad kuracie stehná (čas dusenia bude kratší) alebo hovädzie na guláš (čas dusenia bude naopak dlhší).
  4. Ak mám rád krémovejšie omáčky, môžem na úplný záver do hotového jedla vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo smotany na varenie pre zjemnenie chuti. V takom prípade už len krátko prehrejem, ale nevarím.

Toto jednoduché, no zároveň veľmi chutné jedlo je dôkazom, že aj s pár bežnými surovinami sa dá pripraviť skvelý obed či večera. Bravčové v mrkve na cesnaku je recept, ktorý sa oplatí mať v zálohe pre dni, keď potrebujete niečo rýchle, sýte a plné domácej chuti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty