Niekedy sú dni, keď naozaj netušíme, čo rýchle a chutné navariť. Vtedy prichádza na rad tento fantastický recept na bravčové v mrkve s cesnakom, ktorý je skutočnou záchranou každej kuchyne. Je to jedlo, ktoré je nielen neuveriteľne jednoduché na prípravu, ale aj plné chuti a živín vďaka bohatej porcii zeleniny. Šťavnaté kúsky mäsa v spojení so sladkastou mrkvou a aromatickým cesnakom si zamiluje celá vaša rodina. Tento pokrm je dôkazom, že aj z pár základných surovín sa dá vykúzliť obed či večera hodná kráľov.
Prednosťou tohto receptu na bravčové v mrkve je jeho nenáročnosť a zároveň skvelý výsledok. Mäsko zostane krásne krehké a šťavnaté, omáčka získa vďaka mrkve a vývaru lahodnú, mierne sladkastú chuť, ktorú príjemne dopĺňa cesnak a korenie. Je to presne ten typ jedla, ktoré zasýti, poteší chuťové poháriky a nevyžaduje hodiny strávené pri sporáku. Poďte si s nami pripraviť tento jednoduchý, no chuťovo výrazný pokrm, ktorý sa určite stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Čas varenia/dusenia: cca 45-60 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 500 g bravčovej krkovičky alebo pliecka
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 g mrkvy
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL mletej sladkej červenej papriky
- 500 ml mäsového alebo zeleninového vývaru (môže byť pripravený zmiešaním 1 kocky bujónu s 500 ml horúcej vody)
- ½ ČL drvenej alebo mletej rasce
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- 3 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Bravčové mäso umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na stredne veľké kocky (cca 2-3 cm).
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a pretlačte alebo nasekajte najemno.
- Mrkvu očistite, umyte a nastrúhajte nahrubo.
Restovanie základu a mäsa:
- V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte rastlinný olej (3 PL) na strednom plameni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita, približne 3-5 minút.
- K orestovanej cibuli pridajte nakrájané bravčové mäso. Zvýšte plameň a mäso sprudka opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a získalo peknú farbu (cca 3-5 minút).
- Pridajte pripravený cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) ho spolu s mäsom restujte, kým sa nerozvonia.
- Mäso zaprášte hladkou múkou (1 PL) a dôkladne premiešajte, aby sa múka obalila okolo kúskov mäsa. Pridajte mletú sladkú červenú papriku (1 PL) a rascu (½ ČL). Opäť krátko (asi 30 sekúnd) všetko spolu orestujte. Dôležité: Papriku restujte len krátko a na miernom plameni, aby nezhorkla.
Dusenie a dokončenie:
- Orestované mäso s koreninami zalejte pripraveným vývarom (500 ml). Dôkladne premiešajte, aby sa zo dna panvice/hrnca uvoľnili všetky prichytené kúsky.
- Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zmes osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Všetko spolu priveďte do varu. Následne znížte plameň na minimum, panvicu/hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť približne 45-60 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a krehké. Dĺžka dusenia závisí od kvality a veľkosti kúskov mäsa. Počas dusenia občas premiešajte a podľa potreby môžete podliať malým množstvom horúcej vody alebo vývaru, ak by sa tekutina príliš odparovala.
- Keď je mäso mäkké, ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou alebo korením. Omáčka by mala byť prirodzene zahustená vďaka múke a rozvarenej mrkve.
- Hotové bravčové v mrkve podávajte teplé, ideálne s varenými zemiakmi posypanými čerstvými bylinkami (napr. petržlenovou vňaťou alebo pažítkou), prípadne s ryžou alebo knedľou.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem pridať jedlu ešte viac sviežosti, môžem varené zemiaky pred podávaním omastiť kúskom masla a posypať nielen petržlenovou vňaťou, ale aj čerstvo nasekaným kôprom alebo ligurčekom.
- Do tohto receptu na bravčové v mrkve sa výborne hodí aj iná koreňová zelenina. Spolu s mrkvou môžem pridať aj menší kúsok nastrúhaného petržlenu alebo zeleru pre bohatšiu chuť omáčky. Približne 10 minút pred koncom dusenia môžem pridať aj za hrsť mrazeného hrášku.
- Namiesto bravčovej krkovičky alebo pliecka môžem použiť aj iné druhy mäsa, napríklad kuracie stehná (čas dusenia bude kratší) alebo hovädzie na guláš (čas dusenia bude naopak dlhší).
- Ak mám rád krémovejšie omáčky, môžem na úplný záver do hotového jedla vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo smotany na varenie pre zjemnenie chuti. V takom prípade už len krátko prehrejem, ale nevarím.
Toto jednoduché, no zároveň veľmi chutné jedlo je dôkazom, že aj s pár bežnými surovinami sa dá pripraviť skvelý obed či večera. Bravčové v mrkve na cesnaku je recept, ktorý sa oplatí mať v zálohe pre dni, keď potrebujete niečo rýchle, sýte a plné domácej chuti.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.