Search

Kakaové striekané koláčiky: Najrýchlejšie vianočné pečivo, ktoré robím každý rok – mäkké vďaka kefíru!

rýchle kakaové koláčiky
rýchle kakaové koláčiky

Obsah receptu

Publikované: 18. novembra 2025, 17:13

Tieto rýchle kakaové koláčiky sú mojou tajnou zbraňou každé Vianoce. Keď nestíham piecť zložité druhy, vytiahnem kefír a za 10 minút mám cesto v rúre.

Výsledkom sú jemné, rýchle kakaové koláčiky, ktoré chutia ako malé tortičky. Sú mäkké hneď po upečení, nenáročné na suroviny a zmiznú z plechu skôr, než stihnú vychladnúť.

Ako pripraviť koláčiky z kefíru?

Tajomstvo je v “mokrých” surovinách. Vyšľaháte zmäknuté maslo s cukrom, pridáte vajíčko a kefír. Do tejto zmesi vmiešate kakao a múku. Vznikne polotuhé cesto, ktoré nastriekate na plech a upečiete.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 15 min
  • Počet porcií: cca 30 ks
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 65 kcal/ks
  • Trend: Rýchle pečenie / Budget-friendly

Potrebujeme

  • 180 g hladkej múky
  • 100 g masla (zmäknutého)
  • 100 ml kefíru (alebo hustého bieleho jogurtu)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa (holandského typu)
  • 1 vajce (veľkosť M)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • Štipka soli

Postup prípravy

  1. Vyšľahajte maslový základ. Do misky dajte zmäknuté maslo, kryštálový a vanilkový cukor. Mixérom alebo metličkou ich vymiešajte do krémova.
  2. Pridajte tekutiny. Do krému rozbite vajíčko a pridajte štipku soli. Dobre premiešajte. Následne prilejte kefír (alebo jogurt) a znova zapracujte, kým sa hmoty nespoja.
  3. Vmiešajte suché prísady. Do tekutej zmesi preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Už nešľahajte dlho, len vareškou alebo na nízkych otáčkach vypracujte hladké, lepivé cesto bez hrudiek.
  4. Naplňte vrecko. Cesto preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (hviezdicovou).
  5. Tvarujte. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé kôpky, rožteky alebo krúžky. Nechajte medzi nimi malé rozostupy, trošku narastú.
  6. Upečte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Koláčiky sú hotové, keď sú na dotyk pevné, ale stále pružia.

Videorecept

Tipy na záver

  • Konzistencia cesta: Ak je cesto príliš tuhé a nejde vytlačiť cez špičku, pridajte lyžičku kefíru navyše. Ak je riedke a nedrží tvar, pridajte lyžicu múky. Závisí to od hustoty vášho kefíru.
  • Vylepšenie chuti: Do cesta môžete pridať nastrúhanú pomarančovú kôru – s kakaom je to dokonalá vianočná kombinácia.

Jednoduché variácie

  • Čokoládové: Hotové vychladnuté koláčiky namočte do polovice v roztopenej čokoláde.
  • Zlepované: Urobte menšie kôpky a po upečení ich zlepujte marhuľovým džemom.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť kyslú smotanu? Áno, ale smotana je tučnejšia a hustejšia. Možno budete potrebovať o trošku menej múky.

Ako dlho vydržia mäkké? Vďaka kefíru sú mäkké okamžite a v uzatvorenej dóze vydržia vláčne asi 5 dní (ak sa nezjedia).

Musím použiť cukrárske vrecko? Nemusíte. Ak sa ponáhľate, môžete na plech klásť malé kôpky pomocou dvoch lyžičiek. Budú vyzerať ako rustikálne bochníčky.


Tieto koláčiky sú mojou vianočnou istotou. Sú lacné, rýchle a vždy sa podaria. Ideálne ku kakau pre deti alebo k poobednej káve.

Recept vychádza z mojej osobnej zbierky “bleskových” receptov, overila redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie rýchle inšpirácie z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty