1. Vyšľahajte maslový základ. Do misky dajte zmäknuté maslo, kryštálový a vanilkový cukor. Mixérom alebo metličkou ich vymiešajte do krémova.
2. Pridajte tekutiny. Do krému rozbite vajíčko a pridajte štipku soli. Dobre premiešajte. Následne prilejte kefír (alebo jogurt) a znova zapracujte, kým sa hmoty nespoja.
3. Vmiešajte suché prísady. Do tekutej zmesi preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Už nešľahajte dlho, len vareškou alebo na nízkych otáčkach vypracujte hladké, lepivé cesto bez hrudiek.
4. Naplňte vrecko. Cesto preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (hviezdicovou).
5. Tvarujte. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé kôpky, rožteky alebo krúžky. Nechajte medzi nimi malé rozostupy, trošku narastú.
6. Upečte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Koláčiky sú hotové, keď sú na dotyk pevné, ale stále pružia.
Poznámky
1. Konzistencia cesta: Ak je cesto príliš tuhé, pridajte lyžičku kefíru. Ak je riedke, pridajte lyžicu múky.2. Bez vrecka: Ak nemáte cukrárske vrecko, tvarujte kôpky lyžičkou.