Jesenný jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelom – jednoducho vynikajúci!

jablkovo-tvarohový koláč
Jablkovo-tvarohový koláč

Obsah receptu

Jesenné počasie prináša chlad, ktorý ohrýva naše srdcia hrejivými vôňami domova. Pripravte si voňavý jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelom. Tento dezert vás určite očarí svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou.

Nič nerozohreje domov tak, ako vôňa pečených jabĺk zmiešaných so škoricou. Tento recept na jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelovou omáčkou je ideálnym spôsobom, ako privítať jeseň na vašom stole. Vyskúšajte ho a nechajte sa unášať nostalgiou po prázdninových dňoch strávených u babičky.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 360 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 žĺtky

Tvarohová plnka:

  • 600 g tvarohu
  • 3 vajcia
  • pol pohára cukru
  • 1 polievková lyžica vanilkového pudingu
  • 1 lyžička cukru s vanilkou

Jablková náplň:

  • 5 jabĺk
  • 70 g hnedého cukru
  • 40 g masla
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu

Posýpka:

  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 3/4 šálky hladkej múky
  • pol šálky ovsených vločiek
  • 55 g masla

Okrem toho:

  • karamelová omáčka

Postup prípravy:

Cesto:

  • Do misy vložte všetky ingrediencie na cesto (múku, maslo, cukor a žĺtky) a miešajte, kým sa nevytvorí mokrá drobenka.
  • Drobenku vysypte na plech s rozmermi 35×25 cm, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie.
  • Cesto rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu a rukou ho utlačte.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný a spodný ohrev) približne 15 minút, alebo kým cesto nezíska svetlozlatú farbu.

Jablková náplň:

  • Medzitým jablká ošúpte a nakrájajte na kocky.
  • V hrnci zohrejte maslo, pridajte jablká, cukor a škoricu. Varte na strednom ohni približne 5-10 minút, kým jablká nezmäknú.
  • Pridajte kukuričný škrob a dôkladne premiešajte. Po minúte vypnite plameň a nechajte vychladnúť.

Tvarohová plnka:

  • Tvaroh vymiešajte s vajíčkami, cukrom a vanilkovým cukrom, až kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  • Potom pridajte vanilkový puding a ešte chvíľu miešajte.

Posýpka:

  • V miske zmiešajte hnedý cukor, múku, ovsené vločky a maslo.

Zloženie koláča:

  • Na predpečený základ nalejte tvaohovú plnku a rovnomerne ju rozotrite.
  • Na tvarohovú vrstvu rovnomerne rozložte jablkovú náplň.
  • Na vrch koláča posypte pripravenú posýpku.
  • Koláč vložte do rúry predhriatej na 180 °C (horný a spodný ohrev) a pečte približne 45-50 minút, alebo kým posypka nezačne zlatnúť.

Dokončenie koláča:

  • Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť.
  • Pred podávaním ho polejte karamelovou omáčkou.

Tipy:

  1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť posypte jablkovú náplň malým množstvom strúhanej citrónovej kôry.
  2. Pre zdravšiu verziu môžete použiť celozrnnú múku namiesto hladkej.
  3. Ak máte radi oriešky, pridajte ich do posýpky pre chrumkavejšiu textúru.
  4. Karamelovú omáčku je možné nahradiť javorovým sirupom pre zmenu chute.
  5. Servírujte koláč s kopčekom vanilkovej zmrzliny pre osviežujúci kontrast.

Video recept:

Tento jablkovo-tvarohový koláč s karamelovou posýpkou je skutočnou pochúťkou pre všetkých milovníkov tradičnej domácej pečene. Jeho lahodná chuť a jednoduché zhotovenie z neho robia ideálny dezert na akékoľvek posedenie. Užite si tento kúsok sladkého šťastia v každej chvíli.

Súvisiace články:

Super jemný skaramelizovaný jablkový koláč – najlepší jesenný dezert

Rýchly jablkový koláč na upršané jesenné dni – lahodný a jemný koláč s jablkami, mandľami a jogurtom

Lahodný jablkový koláč s kyslou smotanou a drobenkou – tento koláčik si naozaj musíte upiecť. Stane sa vaším obľúbeným

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Swojskie jedzonko

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty