Jesenné počasie prináša chlad, ktorý ohrýva naše srdcia hrejivými vôňami domova. Pripravte si voňavý jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelom. Tento dezert vás určite očarí svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou.
Nič nerozohreje domov tak, ako vôňa pečených jabĺk zmiešaných so škoricou. Tento recept na jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelovou omáčkou je ideálnym spôsobom, ako privítať jeseň na vašom stole. Vyskúšajte ho a nechajte sa unášať nostalgiou po prázdninových dňoch strávených u babičky.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 360 g hladkej múky
- 140 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 2 žĺtky
Tvarohová plnka:
- 600 g tvarohu
- 3 vajcia
- pol pohára cukru
- 1 polievková lyžica vanilkového pudingu
- 1 lyžička cukru s vanilkou
Jablková náplň:
- 5 jabĺk
- 70 g hnedého cukru
- 40 g masla
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
Posýpka:
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 3/4 šálky hladkej múky
- pol šálky ovsených vločiek
- 55 g masla
Okrem toho:
- karamelová omáčka
Postup prípravy:
Cesto:
- Do misy vložte všetky ingrediencie na cesto (múku, maslo, cukor a žĺtky) a miešajte, kým sa nevytvorí mokrá drobenka.
- Drobenku vysypte na plech s rozmermi 35×25 cm, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie.
- Cesto rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu a rukou ho utlačte.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný a spodný ohrev) približne 15 minút, alebo kým cesto nezíska svetlozlatú farbu.
Jablková náplň:
- Medzitým jablká ošúpte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci zohrejte maslo, pridajte jablká, cukor a škoricu. Varte na strednom ohni približne 5-10 minút, kým jablká nezmäknú.
- Pridajte kukuričný škrob a dôkladne premiešajte. Po minúte vypnite plameň a nechajte vychladnúť.
Tvarohová plnka:
- Tvaroh vymiešajte s vajíčkami, cukrom a vanilkovým cukrom, až kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Potom pridajte vanilkový puding a ešte chvíľu miešajte.
Posýpka:
- V miske zmiešajte hnedý cukor, múku, ovsené vločky a maslo.
Zloženie koláča:
- Na predpečený základ nalejte tvaohovú plnku a rovnomerne ju rozotrite.
- Na tvarohovú vrstvu rovnomerne rozložte jablkovú náplň.
- Na vrch koláča posypte pripravenú posýpku.
- Koláč vložte do rúry predhriatej na 180 °C (horný a spodný ohrev) a pečte približne 45-50 minút, alebo kým posypka nezačne zlatnúť.
Dokončenie koláča:
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť.
- Pred podávaním ho polejte karamelovou omáčkou.
Tipy:
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť posypte jablkovú náplň malým množstvom strúhanej citrónovej kôry.
- Pre zdravšiu verziu môžete použiť celozrnnú múku namiesto hladkej.
- Ak máte radi oriešky, pridajte ich do posýpky pre chrumkavejšiu textúru.
- Karamelovú omáčku je možné nahradiť javorovým sirupom pre zmenu chute.
- Servírujte koláč s kopčekom vanilkovej zmrzliny pre osviežujúci kontrast.
Video recept:
Tento jablkovo-tvarohový koláč s karamelovou posýpkou je skutočnou pochúťkou pre všetkých milovníkov tradičnej domácej pečene. Jeho lahodná chuť a jednoduché zhotovenie z neho robia ideálny dezert na akékoľvek posedenie. Užite si tento kúsok sladkého šťastia v každej chvíli.
Súvisiace články:
Super jemný skaramelizovaný jablkový koláč – najlepší jesenný dezert
Rýchly jablkový koláč na upršané jesenné dni – lahodný a jemný koláč s jablkami, mandľami a jogurtom
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Swojskie jedzonko