Search

Jemné trojuholníčky z kyslej smotany – ideálne ku káve či na raňajky

pečivo z kyslej smotany
pečivo z kyslej smotany

Obsah receptu

Publikované: 25. júla 2025, 08:00

Máte chuť na niečo sladké a domáce, no nechce sa vám vypekať zložité koláče? Tieto jemné trojuholníčky z kyslej smotany sú presne pre vás. Recept je bleskový, cesto vláčne a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku. Sú fantastické!

Kyslá smotana je tajnou ingredienciou, ktorá zaručí úžasne vláčnu a jemnú textúru. Posypané cukrom na povrchu zase krásne chrumkajú. Táto kombinácia je jednoducho návyková!

Ako sa robí najjednoduchšie pečivo z kyslej smotany?

Zmiešajte múku, cukor a kypriaci prášok. Pridajte zmäknuté maslo, vajce a kyslú smotanu a vypracujte cesto. Vyvaľkajte, potrite žĺtkom, posypte cukrom, nakrájajte a pečte na 180 °C dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (vrátane odležania)
  • Čas pečenia: 15–18 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 24-30 kusov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
  • Trend: Rýchle pečenie

Potrebujeme

Cesto

  • 320 g hladkej múky
  • 100 g zmäknutého masla
  • 100 g kyslej smotany (16 %, alebo biely jogurt)
  • 1 vajce
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 štipka soli

Na dokončenie

  • 1 žĺtok na potretie
  • 2-3 lyžičky kryštálového cukru na posypanie
  • práškový cukor na poprášenie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Vo väčšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom, oboma druhmi cukru a štipkou soli.
  2. K sypkej zmesi pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a prstami vytvorte mrveničku.
  3. Nakoniec pridajte vajce a kyslú smotanu. Rýchlo vypracujte hladké a nelepivé cesto.
  4. Cesto zabaľte do fólie alebo prikryte miskou a nechajte ho odpočívať pri izbovej teplote asi 10-15 minút.

Tvarovanie a pečenie

  1. Odpočinuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 1 cm.
  2. Celý povrch cesta potrite rozšľahaným žĺtkom a rovnomerne posypte kryštálovým cukrom.
  3. Radielkom alebo nožom nakrájajte cesto na malé trojuholníčky alebo iné tvary podľa fantázie.
  4. Jednotlivé kúsky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s malými rozostupmi.
  5. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 15–18 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý.
  6. Upečené trojuholníčky nechajte vychladnúť. Pred podávaním ich môžete jemne poprášiť práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre chrumkavejší výsledok vyvaľkajte cesto na tenší plát (cca 0,5 cm).
  2. Kryštálový cukor na posypanie môžete zmiešať so škoricou pre inú príchuť.
  3. Pečivo skladujte v uzatvorenej nádobe, takto vám vydrží vláčne niekoľko dní.

Variácie

  • Citrónová verzia: Pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.
  • Slaný twist: Vynechajte cukor v ceste, posypte rascou a hrubozrnnou soľou.
  • Orechové: Pred pečením posypte cesto okrem cukru aj nasekanými orechmi.

Tieto jednoduché trojuholníčky sú dôkazom, že aj z mála sa dá upiecť veľká dobrota. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Готовим дома, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty