Máte chuť na niečo sladké a domáce, no nechce sa vám vypekať zložité koláče? Tieto jemné trojuholníčky z kyslej smotany sú presne pre vás. Recept je bleskový, cesto vláčne a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku. Sú fantastické!
Kyslá smotana je tajnou ingredienciou, ktorá zaručí úžasne vláčnu a jemnú textúru. Posypané cukrom na povrchu zase krásne chrumkajú. Táto kombinácia je jednoducho návyková!
Ako sa robí najjednoduchšie pečivo z kyslej smotany?
Zmiešajte múku, cukor a kypriaci prášok. Pridajte zmäknuté maslo, vajce a kyslú smotanu a vypracujte cesto. Vyvaľkajte, potrite žĺtkom, posypte cukrom, nakrájajte a pečte na 180 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (vrátane odležania)
- Čas pečenia: 15–18 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 24-30 kusov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie
Potrebujeme
Cesto
- 320 g hladkej múky
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g kyslej smotany (16 %, alebo biely jogurt)
- 1 vajce
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 štipka soli
Na dokončenie
- 1 žĺtok na potretie
- 2-3 lyžičky kryštálového cukru na posypanie
- práškový cukor na poprášenie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Vo väčšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom, oboma druhmi cukru a štipkou soli.
- K sypkej zmesi pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a prstami vytvorte mrveničku.
- Nakoniec pridajte vajce a kyslú smotanu. Rýchlo vypracujte hladké a nelepivé cesto.
- Cesto zabaľte do fólie alebo prikryte miskou a nechajte ho odpočívať pri izbovej teplote asi 10-15 minút.
Tvarovanie a pečenie
- Odpočinuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 1 cm.
- Celý povrch cesta potrite rozšľahaným žĺtkom a rovnomerne posypte kryštálovým cukrom.
- Radielkom alebo nožom nakrájajte cesto na malé trojuholníčky alebo iné tvary podľa fantázie.
- Jednotlivé kúsky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s malými rozostupmi.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 15–18 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý.
- Upečené trojuholníčky nechajte vychladnúť. Pred podávaním ich môžete jemne poprášiť práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre chrumkavejší výsledok vyvaľkajte cesto na tenší plát (cca 0,5 cm).
- Kryštálový cukor na posypanie môžete zmiešať so škoricou pre inú príchuť.
- Pečivo skladujte v uzatvorenej nádobe, takto vám vydrží vláčne niekoľko dní.
Variácie
- Citrónová verzia: Pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.
- Slaný twist: Vynechajte cukor v ceste, posypte rascou a hrubozrnnou soľou.
- Orechové: Pred pečením posypte cesto okrem cukru aj nasekanými orechmi.
Tieto jednoduché trojuholníčky sú dôkazom, že aj z mála sa dá upiecť veľká dobrota. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Готовим дома, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
