Máte chuť na niečo sladké a domáce, no nechce sa vám vypekať zložité koláče? Tieto jemné trojuholníčky z kyslej smotany sú presne pre vás. Recept je bleskový, cesto vláčne a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku. Sú fantastické!
1. Vo väčšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom, oboma druhmi cukru a štipkou soli.
2. K sypkej zmesi pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a prstami vytvorte mrveničku.
3. Nakoniec pridajte vajce a kyslú smotanu. Rýchlo vypracujte hladké a nelepivé cesto.
4. Cesto zabaľte do fólie alebo prikryte miskou a nechajte ho odpočívať pri izbovej teplote asi 10-15 minút.
Tvarovanie a pečenie:
5. Odpočinuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 1 cm.
6. Celý povrch cesta potrite rozšľahaným žĺtkom a rovnomerne posypte kryštálovým cukrom.
7. Radielkom alebo nožom nakrájajte cesto na malé trojuholníčky alebo iné tvary podľa fantázie.
8. Jednotlivé kúsky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s malými rozostupmi.
9. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 15–18 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý.
10. Upečené trojuholníčky nechajte vychladnúť. Pred podávaním ich môžete jemne poprášiť práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre chrumkavejší výsledok vyvaľkajte cesto na tenší plát (cca 0,5 cm).n2. Kryštálový cukor na posypanie môžete zmiešať so škoricou pre inú príchuť.n3. Pečivo skladujte v uzatvorenej nádobe, takto vám vydrží vláčne niekoľko dní.nVariácie:nCitrónová verzia: Pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.nSlaný twist: Vynechajte cukor v ceste, posypte rascou a hrubozrnnou soľou.nOrechové: Pred pečením posypte cesto okrem cukru aj nasekanými orechmi.