Search

Jemné, čokoládové, dokonalé – Vianočné striekané pečivo, ktoré sa vždy podarí!

čokoládové striekané pečivo
čokoládové striekané pečivo

Obsah receptu

Publikované: 18. novembra 2025, 09:19

Toto čokoládové striekané pečivo je kráľom sviatočného stola. Vďaka dôkladne vyšľahanému maslu je cesto jemné ako pena, takže pri striekaní vás nebudú bolieť ruky.

Ak hľadáte luxusné čokoládové striekané pečivo plnené džemom, tento recept si zamilujete. Vyzerá ako od profesionálneho cukrára, no zvládnete ho ľavou zadnou.

Ako na dokonalé striekané cesto?

Tajomstvo je v teplote surovín a šľahaní. Maslo musí byť veľmi mäkké a šľahať sa s cukrom aspoň 10 minút. Do tejto peny sa pridá vlažná čokoláda a múka. Výsledkom je mäkké cesto, ktoré drží tvar.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 14 min
  • Počet porcií: 2 plechy (cca 25–30 zlepených kusov)
  • Náročnosť: Stredná (vyžaduje cukrárske vrecko)
  • Kalorická hodnota: cca 140 kcal/ks
  • Trend: Vianočná klasika / Čokoládové

Potrebujeme

Na cesto

  • 250 g masla (veľmi mäkkého, izbovej teploty)
  • 300 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokoládovej polevy (alebo kvalitnej čokolády)
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • Štipka soli

Na dokončenie

  • 100 g džemu (malinový alebo ríbezľový)
  • 100 g čokoládovej polevy na namáčanie
  • Drvené orechy alebo pistácie na posypanie

Postup prípravy

  1. Pripravte základnú penu. Do misy dajte zmäknuté maslo, práškový cukor a štipku soli. Krátko premiešajte, aby cukor neprášil. Potom šľahajte mixérom na vysokých otáčkach celých 10 minút. Hmota musí byť biela a nadýchaná.
  2. Pridajte vajce. Do peny zašľahajte vajce izbovej teploty. Šľahajte len krátko, kým sa spojí s maslom.
  3. Vmiešajte čokoládu. Čokoládu (100 g) rozpustite a nechajte vychladnúť, aby bola vlažná (nie horúca!). Prilejte ju do zmesi a zamiešajte.
  4. Zapracujte múku. Nakoniec prisypte múku. Už nešľahajte dlho, len stierkou alebo na najnižších otáčkach vymiešajte mäkké, homogénne cesto.
  5. Striekajte tvary. Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou (nedávajte ho tam veľa naraz). Na plech dajte papier na pečenie (v rohoch ho prilepte troškou cesta o plech, aby sa nešmýkal). Striekajte rožteky, vlnovky alebo kolieska.
  6. Upečte. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C (s ventilátorom) približne 14 minút. Pečivo je hotové, keď je na dotyk pevné. Nechajte ho vychladnúť na plechu.
  7. Zlepujte a zdobte. Vychladnuté kúsky spájajte zohriatym džemom. Konce namočte do roztopenej čokolády a posypte pistáciami.

Videorecept

Tipy na záver

  • Teplota rúk: Ak sa vám cesto ťažko vytláča, pravdepodobne stuhlo. Zohrejte vrecko chvíľu v dlaniach. Naopak, ak je príliš mäkké a vzor sa rozteká, dajte ho na 5 minút do chladničky.
  • Džem: Džem pred plnením krátko zohrejte v mikrovlnke alebo v hrnci. Bude sa lepšie rozotierať a po vychladnutí opäť stuhne, takže pečivo bude pevne držať pokope.

Jednoduché variácie

  • Kakaové: Pre extra tmavú farbu nahraďte 20 g múky kvalitným kakaom.
  • Nutellové: Namiesto džemu zlepujte vychladnuté pečivo lieskovcovým krémom.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa mi cesto pri striekaní trhá? Zrejme ste použili studené vajce alebo príliš studené maslo a zmes sa zrazila. Suroviny musia mať rovnakú izbovú teplotu.

Ako dlho vydržia? Toto pečivo je najlepšie na druhý až tretí deň, keď nasiakne vlhkosť z džemu. V chlade vydrží v uzavretej dóze 2 týždne.

Môžem použiť polohrubú múku? Nie, do striekaného pečiva patrí výhradne hladká múka. S polohrubou by bolo cesto drsné a ťažko by prechádzalo cez špičku.


Tieto koláčiky sú vizuálnou pýchou každej krabičky s vianočným pečivom. Kombinácia krehkého čokoládového cesta a kyselkavého džemu je neprekonateľná.

Recept od Rena’s Backweltsme pre vás otestovali v redakcii Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie sviatočné recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty