Search

Jednoduchý strakatý koláč so smotanovým krémom, ktorý zmiešate v jednej miske

Strakatý koláč so smotanovým krémom
Strakatý koláč so smotanovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 10:00

Sú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu, pretože sú jednoducho dokonalé. Tento strakatý koláč, u nás doma známy aj ako „kravský“, je presne taký. Celé cesto zmiešate v jednej miske, krém v druhej a o chvíľu máte na stole fantastickú maškrtu.

Na tomto koláči milujem spojenie vláčneho kakaového cesta s jemnými ostrovčekmi lahodného smotanového krému. Je to ideálny zákusok ku káve, na detskú oslavu alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a poctivé.

Ako pripraviť strakatý koláč?

Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte tekuté suroviny a nakoniec vmiešajte sypké. Cesto vylejte na plech. Z kyslej smotany, vajec a cukru vymiešajte krém, ktorý lyžicou naneste na cesto. Posypte čokoládou a upečte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 40 min
  • Počet porcií: cca 24 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

pre klasický hlboký plech s rozmermi 30×40 cm

Kakaové cesto:

  • 3 ks vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 125 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml perlivej minerálky
  • 350 g polohrubej múky
  • 3 PL kvalitného kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)

Smotanový krém:

  • 500 g kyslej smotany (hustej, min. 16 %)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru (8 g)
  • 2 ks vajec
  • 60 g strúhaného kokosu
  • 1 PL kukuričného škrobu

Na posypanie:

  • čokoládové kúsky alebo nasekaná čokoláda

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Hlboký plech na pečenie dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
  3. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej, mlieko a perlivú minerálku.
  4. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.
  5. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  6. Teraz si pripravte krém: V druhej miske metličkou (nie mixérom!) dohladka vymiešajte kyslú smotanu, vajcia, oba cukre, strúhaný kokos a kukuričný škrob.
  7. Krém naberajte veľkou lyžicou a vo forme „ostrovčekov“ alebo „fľakov“ ho rovnomerne rozmiestnite po celom povrchu tmavého cesta.
  8. Na záver celý koláč posypte čokoládovými kúskami.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je kakaové cesto prepečené.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý sa nezrazí: Kyslú smotanu na krém nikdy nešľahajte mixérom, iba ju jemne ručne vymiešajte metličkou. Šľahaním by zredla a krém by nemal správnu konzistenciu.
  2. Tajomstvo nadýchaného cesta: Perlivá minerálka v ceste nie je náhoda. Bublinky pomôžu cesto ešte viac odľahčiť a urobiť ho krásne nadýchaným.

Jednoduché variácie

  • Tvarohový krém: Namiesto kyslej smotany môžete použiť 500 g jemného tvarohu. Krém bude o niečo hutnejší, ale rovnako lahodný.
  • S ovocím: Namiesto čokoládových kúskov môžete na vrch poukladať odkôstkované višne alebo iné drobné ovocie. Kyslosť ovocia bude skvele kontrastovať so sladkým cestom a krémom.

Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť priamo na plechu. Je fantasticky vláčny a chutí skvele aj na druhý deň.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na P-S BACKPARADIES, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty