Sú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu, pretože sú jednoducho dokonalé. Tento strakatý koláč, u nás doma známy aj ako „kravský“, je presne taký. Celé cesto zmiešate v jednej miske, krém v druhej a o chvíľu máte na stole fantastickú maškrtu.
Na tomto koláči milujem spojenie vláčneho kakaového cesta s jemnými ostrovčekmi lahodného smotanového krému. Je to ideálny zákusok ku káve, na detskú oslavu alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a poctivé.
Ako pripraviť strakatý koláč?
Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte tekuté suroviny a nakoniec vmiešajte sypké. Cesto vylejte na plech. Z kyslej smotany, vajec a cukru vymiešajte krém, ktorý lyžicou naneste na cesto. Posypte čokoládou a upečte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 40 min
- Počet porcií: cca 24 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
pre klasický hlboký plech s rozmermi 30×40 cm
Kakaové cesto:
- 3 ks vajec
- 250 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 125 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 100 ml perlivej minerálky
- 350 g polohrubej múky
- 3 PL kvalitného kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
Smotanový krém:
- 500 g kyslej smotany (hustej, min. 16 %)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru (8 g)
- 2 ks vajec
- 60 g strúhaného kokosu
- 1 PL kukuričného škrobu
Na posypanie:
- čokoládové kúsky alebo nasekaná čokoláda
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Hlboký plech na pečenie dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
- Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej, mlieko a perlivú minerálku.
- Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.
- Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
- Teraz si pripravte krém: V druhej miske metličkou (nie mixérom!) dohladka vymiešajte kyslú smotanu, vajcia, oba cukre, strúhaný kokos a kukuričný škrob.
- Krém naberajte veľkou lyžicou a vo forme „ostrovčekov“ alebo „fľakov“ ho rovnomerne rozmiestnite po celom povrchu tmavého cesta.
- Na záver celý koláč posypte čokoládovými kúskami.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je kakaové cesto prepečené.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý sa nezrazí: Kyslú smotanu na krém nikdy nešľahajte mixérom, iba ju jemne ručne vymiešajte metličkou. Šľahaním by zredla a krém by nemal správnu konzistenciu.
- Tajomstvo nadýchaného cesta: Perlivá minerálka v ceste nie je náhoda. Bublinky pomôžu cesto ešte viac odľahčiť a urobiť ho krásne nadýchaným.
Jednoduché variácie
- Tvarohový krém: Namiesto kyslej smotany môžete použiť 500 g jemného tvarohu. Krém bude o niečo hutnejší, ale rovnako lahodný.
- S ovocím: Namiesto čokoládových kúskov môžete na vrch poukladať odkôstkované višne alebo iné drobné ovocie. Kyslosť ovocia bude skvele kontrastovať so sladkým cestom a krémom.
Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť priamo na plechu. Je fantasticky vláčny a chutí skvele aj na druhý deň.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na P-S BACKPARADIES, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
